Keresés
egyszerű fanta szelet mascarponéval

Egyszerű fanta szelet mascarponéval

A finom, krémes egyszerű fanta szelet mascarponéval, a hagyományos sokak által kedvelt és ismert retro fanta/mirinda szelet újragondolt változata. A hagyományos retro receptben a túrót Ramával kell kikeverni, de Rama helyett mascarponét használok, amitől finomabb, lágyabb, és szerintem egészségesebb lesz a krém.

Télen, nyáron, ünnepekre, karácsonyra, húsvétra vagy akár hétvégi nasinak is tökéletes desszert. A mascarponés fanta szelet elkészítése nagyon egyszerű: egy könnyű kevert piskóta sütése mellett egy kis puding főzés és krém összeállítása vár csak rád.

Tippek:

  • Ügyelj rá, hogy a habtejszínt ne verd túl, mert akkor a vaj könnyen kicsapódik a tejszínből és összeesik a hab. Ha ez mégis megtörténne és nincs otthon másik tejszín és meg akarod menteni a helyzetet, akkor botmixerrel keverd át a kicsapódott tejszínt, a hozzáadott habfixáló, a túró és a mascarpone valószínűleg meg fogja tartani így a krémet.
  • A fanta-mirinda hagyománytól is el lehet térni, és kipróbálhatod az epres-málnás variációt is.
  • Akár szeletes süteménynek, akár szülinapi tortaként (26 cm átmérő) is sütheted.
  • A túrós krémbe ízlés szerint reszelt citromhéjat, narancshéjat is lehet tenni, bár a pudingos fanta elég citrusos ízt ad a sütinek.
  • Praktikusak a kapcsos fedéllel ellátott tepsik, amiben sütheted a piskótát, majd töltheted, és a kész sütit letakarva tarthatod a hűtőben.

EGYSZERŰ FANTA SZELET RECEPT MASCARPONÉVAL

kakaós kevert piskóta:

  • 5 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 7 dkg olvasztott vaj/margarin

túrós mascarpone krém:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 200 ml 30%-os habtejszín
  • 1 kis csomag habfixáló ( opcionális )
  • 17-dkg cukor ( benne 20 g vaníliás cukor)

pudingos fanta/mirinda zselé:

  • 6-7 dl fanta
  • 4 evőkanál cukor ( kb. 15g/kanál )
  • 2 csomag vaníliás pudingpor

Az alábbi recept is szinte ugyanez, csak gazdagabban készül.

FANTA SZELET 2.

  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor

túrós mascarpone krém:

  • 45-50 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 200 ml 30%-os habtejszín
  • 1 kis csomag habfixáló ( opcionális )
  • 25 dkg cukor ( benne 20 g vaníliás cukor)

pudingos fanta/mirinda zselé:

  • ugyanaz, mint az előző receptnél

 

egyszerű fanta szelet recept mascarponéval

egyszerű fanta szelet mascarponéval

EGYSZERŰ MASCARPONÉS FANTA SZELET ELKÉSZÍTÉSE

  1. 180 fokra melegítsük elő a sütőt. A piskótához a tojásokat világosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a többi összetevőt is, a vajat olvasztva, de kihűlve keverjük hozzá.
  2. A piskóta masszát tegyük sütőpapírral bélelt vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe (23x37cm), majd süssük meg. Villával kb. 10-15 perc után ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a massza akkor kész is, vegyük ki és rácson hagyjuk hűlni. Ne süssük túl a piskótát, hogy ne száradjon ki. A langyos piskótát fordítsuk meg és húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk tovább hűlni. Erre a felére kenjük majd a krémet, mert egyenletesebb a felülete.
  3. Miközben sül a piskóta készítsük el a túrós mascarpone krémet. A habtejszínt verjük fel a robotgép alacsonyabb fokozatán, a használati utasítás szerint adjuk hozzá menet közben a habfixálót. A túrót egy külön tálban keverjük át a porcukorral, vaníliás cukorral, mascarponéval. Utána lazítsuk fel a felvert habtejszín egy részével a túrós mascarponét a robotgép alacsony fokozatán, majd adjuk hozzá a felvert tejszín többi részét is és lazán keverjük át az egészet.
  4. A kihűlt piskótára egyenletesen kenjük rá a túrós krémet, és tegyük a hűtőbe ameddig elkészítjük a fantás pudingot.
  5. Egy kisebb, magasfalú edénybe szórjuk bele a pudingport, majd öntsük rá a fanta/mirinda felét, így sűrűn keverjük csomómentesre, majd öntsük hozzá a többi fantát is. Alacsony hőfokon főzzük sűrűre a fantás pudingot, a végén adjuk hozzá a cukrot, hogy az is elolvadjon a forró pudingan. Ahogy hűl, többször keverjük át, majd még langyosan öntsük a túrós sütemény tetejére.
  6. Dermedésig, tálalásig tartsuk a fantás sütit a hűtőben, majd szeleteljük fel éles késsel.

 

egyszerű fanta szelet mascarponéval

 

mirinda szelet recept mascarponéval

 

További túrós sütemények >>

Mascarpone süti receptek >>

Gyors csokis marcipános süti

fanta szelet mascarponéval

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

szilvás ricottás süti recept
Édes sütemények
Mesi

Szilvás ricottás süti

Igazi őszi finomság a szilvás ricottás süt/ torta. Nagyon egyszerű elkészíteni és gluténmentesen is süthető. Már kipróbáltam kukoricalisztből is. A recept variálható más gyümölccsel is pl. almával, körtével.

Tovább olvasom >
rákóczi túrós pite torta
Édes sütemények
Mesi

Rákóczi túrós pite torta

Egyszerűen elkészíthető Rákóczi túrós pite torta recept. A tésztáját se kell nyújtani, a túrós krém pikk-pakk megvan, rá a tojáshab….mennyei finom túrós süti.

Tovább olvasom >
zabpelyhes keksz
Édes sütemények
Mesi

Zabpelyhes keksz

Amikor a gyerekeim kicsik voltak nagyon sokszor sütöttem zabpelyhes kekszet. Kiváló nasi, volt séta, kirándulás közben a gyümölcsök mellett. Egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. Gluténmentesen is…

Tovább olvasom >