Ezt az amerikai fánk receptet tényleg érdemes kipróbálni. Nagyon finom, könnyű fánkot lehet belőle készíteni. Olajban és sütőben is egyaránt készíthető. Persze kicsit másabb végeredmény lesz a kétféle sütési móddal. Olajban sütve természetesen kicsit légiesebb az állaga, sütőben sütve viszont diétásabb és természetesen nem érezni az olajban sült ízt se.
Mindkét változat nagyon finom. Én általában a megadott mennyiség felét sütőben a másik felét olajban készítem, mert mindenki máshogy szereti. A sütőben sült amerikai fánkokat általában olvasztott csokiba mártom, de lehet színes cukormázzal is díszíteni ízléstől függően vagy sütőben sült túrós fánkot készítek ebből a receptből.
Amerikai csokis fánk sütőben sütve recept:
- 500 g finomliszt
- 100 g lágy vaj vagy sütőmargarin + 30 g a kenéshez
- 100 g cukor
- 1-2 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor
- 250 ml tej
- 2 db egész tojás
- 1 cs. Dr Oetker élesztőpor vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 1/2 teáskanál só
- ( opcionális: 1 teáskanál reszelt citromhéj )
- tetejére:
- 2-3 ( 200-300g ) tábla jó minőségű tej – vagy étcsokoládé olvasztva és pár evőkanál tej. (tejcsokit használtam)
- cukormázak, lekvár, porcukor, dekor cukorkák stb.
Amerikai csokis fánk sütőben készítve:
- Mély keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztva, de nem forrón adjuk a tésztához.
- Kb 5 percig dagasztom géppel vagy kézzel, utána letakarva, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem. 40-60 percet.
- A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatok a tésztából és kis kupakkal, vagy kiszúróval kiszaggatom a fánkok közepét is. A fánkok közepét kis fánk golyónak sütöm majd ki olajban és megsülve fahéjas cukorba forgatom, vagy összegyúrom újra a többi maradék tésztával és ismét fánkokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fánkokat és így előkészítve pihen még a tepsiben 15-20 percet letakarva.
- kb 2-3 tábla csokit pár evőkanál tej hozzáadásával egy mélyebb tálban, kicsit megolvasztunk a mikróban, de csak annyira, legyen folyékony, puha a csoki, hogy teljesen össze tudjuk keverni. Majd ebbe fogjuk bemártjuk a kész fánkokat.
- Előmelegítem a sütőt kb 180-190°C-ra. 15-20 perc letelte után a maradék 3 dkg olvasztott vajjal lekenem a fánkokat egy kenőtoll segítségével. Ezután alsó-felső sütési módnál készre, aranybarnára sütöm a fánkokat kb. 15 perc alatt, de sütőtől is függ. A kész fánkokat rácsra téve hűlni hagyom.
- A kész, kissé kihűlt fánkokat bemártom az olvasztott, de nem forró csokiba és utána hagyom a csokit megszilárdulni. Tehetünk rá dekorcukorkát, színes cukormázat, vagy akár fahéjas cukorral is megszórhatjuk.
A fenti képen az olajban és sütőben sült változat is látható.