amerikai csokis fánk sütőben

Amerikai csokis fánk sütőben sütve

Ezt az amerikai fánk receptet tényleg érdemes kipróbálni. Nagyon finom, könnyű fánkot lehet belőle készíteni. Olajban és sütőben is egyaránt készíthető. Persze kicsit másabb végeredmény lesz a kétféle sütési móddal. Olajban sütve természetesen kicsit légiesebb az állaga, sütőben sütve viszont diétásabb és természetesen nem érezni az olajban sült ízt se.

Mindkét változat nagyon finom. Én általában a megadott mennyiség felét sütőben a másik felét olajban készítem, mert mindenki máshogy szereti. A sütőben sült amerikai fánkokat általában olvasztott csokiba mártom, de lehet színes cukormázzal is díszíteni ízléstől függően vagy sütőben sült túrós fánkot készítek ebből a receptből.

Amerikai csokis fánk sütőben sütve recept:

  • 500 g finomliszt
  • 100 g lágy vaj vagy sütőmargarin + 30 g a kenéshez
  • 100 g cukor
  • 1-2 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor
  • 250 ml tej
  • 2 db egész tojás
  • 1 cs. Dr Oetker élesztőpor vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • ( opcionális: 1 teáskanál reszelt citromhéj )
  • tetejére:
  • 2-3 ( 200-300g ) tábla jó minőségű tej – vagy étcsokoládé olvasztva és pár evőkanál tej. (tejcsokit használtam)
  • cukormázak, lekvár, porcukor, dekor cukorkák stb.

Amerikai csokis fánk sütőben készítve:

  1. Mély keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztva, de nem forrón adjuk a tésztához.
  2. Kb 5 percig  dagasztom géppel vagy kézzel, utána letakarva, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem. 40-60 percet.
  3. A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatok a tésztából és kis kupakkal, vagy kiszúróval kiszaggatom a fánkok közepét is. A fánkok közepét kis fánk golyónak sütöm majd ki olajban és megsülve fahéjas cukorba forgatom, vagy összegyúrom újra a többi maradék tésztával és ismét fánkokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fánkokat és így előkészítve pihen még a tepsiben 15-20 percet letakarva.
  4. kb 2-3 tábla csokit pár evőkanál tej hozzáadásával egy mélyebb tálban, kicsit megolvasztunk a mikróban, de csak annyira, legyen folyékony, puha a csoki, hogy teljesen össze tudjuk keverni. Majd ebbe fogjuk bemártjuk a kész fánkokat.
  5. Előmelegítem a sütőt kb 180-190°C-ra. 15-20 perc letelte után a maradék 3 dkg olvasztott vajjal lekenem a fánkokat egy kenőtoll segítségével. Ezután alsó-felső sütési módnál készre, aranybarnára sütöm a fánkokat kb. 15 perc alatt, de sütőtől is függ. A kész fánkokat rácsra téve hűlni hagyom.
  6. A kész, kissé kihűlt fánkokat bemártom az olvasztott, de nem forró csokiba és utána hagyom a csokit megszilárdulni. Tehetünk rá dekorcukorkát, színes cukormázat, vagy akár fahéjas cukorral is megszórhatjuk.
amerikai csokis fánk sütőben

 

fánk sütőben és olajban sütve

A fenti képen az olajban és sütőben sült változat is látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

habos almás recept
Desszertek

Habos almás pite recept

Ha szereted az almás sütiket, akkor próbáld ki ezt a házias ízvilágú, fahéjas, almás-habos szeletet. Elkészítése egyszerű, nagy tepsi süti lesz a megadott mennyiségből.

Tovább olvasom >
gyors csokis marcipános süti
Desszertek

Gyors csokis marcipános süti

Villámgyorsan elkészíthető csokis marcipános süti recept. Nagyon finom könnyű mascarponés csokis krém, marcipán és kakaós kevert piskóta. Hétvégére, ünnepekre is tökéletes desszert.

Tovább olvasom >