Sütőben sült fánk, ökörszem recept. Szeretjük a finom fánkokat, viszont egészségesebb a fánk sütőben sütve, mivel így csak annyi zsiradék van benne, amit a kelt tészta tartalmaz. Finom, könnyű az állaga, persze kicsit más mind az olajban sült változat… Nagy előnye, hogy másnap is finom, nem olajos, uzsonnára, akár suliba, kirándulásra is vihetjük a gazdagon töltött túrós- eperlekváros, ízletes, sütőben sült fánkokat.
Sütőben sült fánk, ökörszem recept:
- fánk tészta:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott, langyos vaj, margarin esetleg 0,75 dl olaj
- 6 dkg cukor + 2 csomag vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál só
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag porélesztő
- túrós krém:
- 50 dkg túró
- 1 egész tojás
- 2 csipet só
- 6 dkg cukor + 2 csomag vaníliás cukor – vagy ízlés szerint
- 2-3 evőkanál tejföl
- reszelt citromhéj – elhagyható
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Sütőben sült fánk, ökörszem elkészítése:
- Mély keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztva, de nem forrón adjuk a tésztához.
- Nagyjából 5 percig dagasztom géppel vagy kézzel, utána letakarva, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem. 40-60 percet.
- Ameddig kel a fánk tészta, addig összeállítom a túrós krémet. A túrót áttöröm villával, az összes többi hozzávalóval egyneművé keverem és hűtőbe teszem. ( Ez a mennyiségű túrós krém sok ehhez a fánk mennyiséghez, de inkább legyen több mint kevesebb… pl. túrós palacsintába bele lehet tölteni a maradékot.
- A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatok a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fánkokat, úgy, hogy a közepét az ujjaimmal kicsit benyomom, a szélét pedig kicsit kihúzom, a lényeg, hogy a közepe alul vékony legyen. Utána a fánkok közepébe jó nagy adag túrós krémet teszek, erre pedig pici eperlekvárt – lekvárból nem kell sok, hogy ne folyjon le, majd ha kisült lehet még tenni rá több lekvárt. A maradék tésztát újra kinyújtom és formázom, töltöm. Így előkészítve pihennek a fánkok még a tepsiben 15-20 percet.
- Addig előmelegítem a sütőt kb 180-190°C-ra. 15-20 perc letelte után, alsó-felső sütési módnál készre sütöm a fánkokat. Rácsra téve hűlni hagyom.
- Porcukorral meghintve, vagy lekvárral felturbózva tálalom.
További fánk receptek bővebben>>
Túrós táska recept bővebben:>>
Olajban sült gyors, finom Túrófánk recept>>
Tejfölös túrófánk, ( kanállal szaggatva ) recept>>
Túrós csöröge fánk recept sütőporral készül, nagyon finom, itt nyújtjuk a tésztát >>