MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sütőben sült fánk

Sütőben sült fánk

Szeretjük a finom fánkokat, viszont egészségesebb a fánk sütőben sült változata, mivel így csak annyi zsiradék van benne, amit a kelt tészta tartalmaz. Finom, könnyű az állaga, persze kicsit más mind az olajban sült változat… Nagy előnye, hogy másnap is finom, nem olajos, uzsonnára, akár suliba, kirándulásra is vihetjük a gazdagon töltött túrós- eperlekváros, ízletes, sütőben sült fánkokat.

Sütőben sült fánk recept:

  • fánk tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott, langyos vaj, margarin esetleg 0,75 dl olaj
  • 6 dkg cukor + 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag porélesztő
  • túrós krém:
  • 50 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • 2 csipet só
  • 6 dkg cukor + 2 csomag vaníliás cukor – vagy ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • reszelt citromhéj – elhagyható
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Sütőben sült fánk elkészítése:

  1. Mély keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztva, de nem forrón adjuk a tésztához.
  2. Kb 5 percig  dagasztom géppel vagy kézzel, utána letakarva, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem. 40-60 percet.
  3. Ameddig kel a fánk tészta, addig összeállítom a túrós krémet. A túrót áttöröm villával, az összes többi hozzávalóval egyneművé keverem és hűtőbe teszem. ( Ez a mennyiségű túrós krém sok ehhez a fánk mennyiséghez, de inkább legyen több mint kevesebb… pl. túrós palacsintába bele lehet tölteni a maradékot.
  4. A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatok a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fánkokat, úgy, hogy a közepét az ujjaimmal kicsit benyomom, a szélét pedig kicsit kihúzom, a lényeg, hogy a közepe alul vékony legyen. Utána a fánkok közepébe jó nagy adag túrós krémet teszek, erre pedig pici eperlekvárt – lekvárból nem kell sok, hogy ne folyjon le, majd ha kisült lehet még tenni rá több lekvárt.  A maradék tésztát újra kinyújtom és formázom, töltöm. Így előkészítve pihennek a fánkok még a tepsiben 15-20 percet.
  5. Addig előmelegítem a sütőt kb 180-190°C-ra. 15-20 perc letelte után, alsó-felső sütési módnál készre sütöm a fánkokat. Rácsra téve hűlni hagyom.
  6. Porcukorral meghintve, vagy lekvárral felturbózva tálalom.
sütőben sült fánk

További fánk receptek: itt

Szólj hozzá!