amerikai fánk recept

Amerikai fánk recept

Ezt az amerikai fánk receptet tényleg érdemes kipróbálni. Nagyon finom könnyű fánkot lehet belőle készíteni. Olajban és sütőben is egyaránt készíthető. Persze kicsit másabb végeredmény lesz a kétféle sütési móddal. Olajban sütve igazán légies, könnyed az állaga, sütőben sütve viszont diétásabb. Ízre mindkét változat nagyon finom.

Az amerikai csokis fánk sütőben változat elkészítése: itt. A családon belül is megoszlott a „kereslet”, volt aki a sütőben sült csokis változatot ette, volt aki csak az olajban sültet kereste…én mindkettőt 😀 szívesen fogyasztottam. Tudom sokan csak a tojások sárgáját teszik a fánk tésztába, de itt egész tojásokat használunk és nagyon puha és könnyű a végeredmény.

Természetesen a klasszikus szalagos fánkot is el lehet készíteni belőle lekvárral, de most én olvasztott csokiba mártottam a felét, a másik részét pedig fahéjas cukorba forgattam. A kiszúrás során középen keletkezett kis maradék tésztát pedig fánk golyónak sütöttem ki. Egy csomag Dr Oetker vaníliás cukor hátoldalán találtam a receptet, és nekem nagyon bevált.

Amerikai fánk recept:

  • 500 g finomliszt
  • 100 g lágy vaj vagy sütőmargarin
  • 100 g cukor
  • 1-2 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor
  • 250 ml tej
  • 2 db egész tojás
  • 1 cs. Dr Oetker élesztőpor vagy 25 g friss élesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • ( opcionális: 1 teáskanál reszelt citromhéj )
  • olaj a sütéshez
  • tetejére:
  • durvára darált vaníliás, fahéjas cukor amiben megforgatjuk a friss meleg fánkot
  • 1-2 ( 100-250g ) tábla jó minőségű tej – vagy étcsokoládé olvasztva és pár evőkanál tej. (tejcsokit használtam)
  • cukormázak, lekvár, porcukor, dekor cukorkák stb.

Amerikai fánk elkészítése:

  1. Mély keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztott de nem forró állapotban adjuk a fánk tésztához.
  2. Kb 5 perc alatt kidolgozom, dagasztom géppel vagy kézzel a tésztát, utána letakarva, nem huzatos helyen, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem 50-60 percet.
  3. A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatok a tésztából és kis kupakkal, vagy kiszúróval kiszaggatom a fánkok közepét is. A fánkok közepét kis fánk golyónak sütöm majd ki, így azokat nem gyúrom újra össze a maradék tésztával. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fánkokat és így előkészítve pihen még a tepsiben 15-20 percet letakarva.
  4. Attól függően, hogy mennyi csokis fánkot szeretnénk majd készíteni 1-2 tábla csokit pár evőkanál tej hozzáadásával egy mélyebb tálban, kicsit megolvasztunk a mikróban, de csak annyira, legyen folyékony, puha a csoki, hogy teljesen össze tudjuk keverni. Majd ebbe fogjuk bemártjuk a kész fánkokat. A fahéjas cukorhoz a kristálycukrot durvára daráljuk, majd kevés őrölt fahéjat keverünk hozzá, a fánkok egy részét ebbe forgatjuk majd meg.
  5. Egy kisebb serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítek. Fontos, hogy forró legyen az olaj amikor elkezdjük sütni a fánkokat, de rögtön, ahogy behelyezzük őket, már vegyük is vissza a hőmérsékletet közepes, alacsonyabb fokozatra, hogy ne égjenek meg a fánkok, hanem egyenletesen átsüljenek belül is. Mindkét felüket aranybarnára sütjük pár perc alatt.
  6. A kész fánkokat jól lecsöpögtetve a felesleges olajtól konyhai papírtörlőre szedjük. Még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban, ha olvasztott csokival szeretnénk készíteni, akkor kicsit hűltebb állapotban mártsuk be a fánkokat az olvasztott csokiba és utána hagyjuk a csokit megszilárdulni.

Olvasztott csokival bevonva is nagyon finom.

A kis maradék gombócokat vagy újra gyúrjuk vagy kisüthetjük kis fánk golyónak.

fánk golyó

amerikai csokis fánk

amerikai fánk recept

Hagyományos farsangi fánknak, lekvárral is készíthetjük, persze a közepét akkor hagyjuk meg, csak mélyedést készítsünk bele és úgy süssük ki olajban. Klasszikus farsangi fánk recept bővebben>>

 

További fánk receptek bővebben>>

2 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük