Ezt az amerikai fánk receptet tényleg érdemes kipróbálni. Nagyon finom könnyű fánkot lehet belőle készíteni. Olajban és sütőben is egyaránt készíthető. Persze kicsit másabb végeredmény lesz a kétféle sütési móddal. Olajban sütve igazán légies, könnyed az állaga, sütőben sütve viszont diétásabb. Ízre mindkét változat nagyon finom.
Az amerikai csokis fánk sütőben változat elkészítése: itt. A családon belül is megoszlott a „kereslet”, volt aki a sütőben sült csokis változatot ette, volt aki csak az olajban sültet kereste…én mindkettőt 😀 szívesen fogyasztottam. Tudom sokan csak a tojások sárgáját teszik a fánk tésztába, de itt egész tojásokat használunk és nagyon puha és könnyű a végeredmény.
Természetesen a klasszikus szalagos fánkot is el lehet készíteni belőle lekvárral, de most én olvasztott csokiba mártottam a felét, a másik részét pedig fahéjas cukorba forgattam. A kiszúrás során középen keletkezett kis maradék tésztát pedig fánk golyónak sütöttem ki. Egy csomag Dr Oetker vaníliás cukor hátoldalán találtam a receptet, és nekem nagyon bevált.
Amerikai fánk recept:
- 500 g finomliszt
- 100 g lágy vaj vagy sütőmargarin
- 100 g cukor
- 1-2 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor
- 250 ml tej
- 2 db egész tojás
- 1 cs. Dr Oetker élesztőpor vagy 25 g friss élesztő
- 1/2 teáskanál só
- ( opcionális: 1 teáskanál reszelt citromhéj )
- olaj a sütéshez
- tetejére:
- durvára darált vaníliás, fahéjas cukor amiben megforgatjuk a friss meleg fánkot
- 1-2 ( 100-250g ) tábla jó minőségű tej – vagy étcsokoládé olvasztva és pár evőkanál tej. (tejcsokit használtam)
- cukormázak, lekvár, porcukor, dekor cukorkák stb.
Amerikai fánk elkészítése:
- Mély keverőtálba teszem a fánk összetevőit, ha friss élesztőt használok, azt langyos tejben kevés cukorral felfuttatom és úgy teszem a lisztes keverékhez, a porélesztőt csak hozzászórjuk a liszthez és a több összetevőhöz. A vajat olvasztott de nem forró állapotban adjuk a fánk tésztához.
- Kb 5 perc alatt kidolgozom, dagasztom géppel vagy kézzel a tésztát, utána letakarva, nem huzatos helyen, melegebb szobahőmérsékleten kelesztem 50-60 percet.
- A kelesztés után, enyhén lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom a tésztát. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval, vagy pohárral fánkokat szaggatok a tésztából és kis kupakkal, vagy kiszúróval kiszaggatom a fánkok közepét is. A fánkok közepét kis fánk golyónak sütöm majd ki, így azokat nem gyúrom újra össze a maradék tésztával. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a fánkokat és így előkészítve pihen még a tepsiben 15-20 percet letakarva.
- Attól függően, hogy mennyi csokis fánkot szeretnénk majd készíteni 1-2 tábla csokit pár evőkanál tej hozzáadásával egy mélyebb tálban, kicsit megolvasztunk a mikróban, de csak annyira, legyen folyékony, puha a csoki, hogy teljesen össze tudjuk keverni. Majd ebbe fogjuk bemártjuk a kész fánkokat. A fahéjas cukorhoz a kristálycukrot durvára daráljuk, majd kevés őrölt fahéjat keverünk hozzá, a fánkok egy részét ebbe forgatjuk majd meg.
- Egy kisebb serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítek. Fontos, hogy forró legyen az olaj amikor elkezdjük sütni a fánkokat, de rögtön, ahogy behelyezzük őket, már vegyük is vissza a hőmérsékletet közepes, alacsonyabb fokozatra, hogy ne égjenek meg a fánkok, hanem egyenletesen átsüljenek belül is. Mindkét felüket aranybarnára sütjük pár perc alatt.
- A kész fánkokat jól lecsöpögtetve a felesleges olajtól konyhai papírtörlőre szedjük. Még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban, ha olvasztott csokival szeretnénk készíteni, akkor kicsit hűltebb állapotban mártsuk be a fánkokat az olvasztott csokiba és utána hagyjuk a csokit megszilárdulni.
Olvasztott csokival bevonva is nagyon finom.
A kis maradék gombócokat vagy újra gyúrjuk vagy kisüthetjük kis fánk golyónak.
Hagyományos farsangi fánknak, lekvárral is készíthetjük, persze a közepét akkor hagyjuk meg, csak mélyedést készítsünk bele és úgy süssük ki olajban. Klasszikus farsangi fánk recept bővebben>>
2 Responses
Az 50 deka cukor helyett ugye 50 deka lisztet szerettél volna írni, mert a lisztet nem találom.
Icu
Ezer köszönet, javítva 🙂