Amikor káposztás tésztát készítek és nagy fej káposztát kapok, akkor a friss káposzta egy részéből amerikai káposztasalátát készítek, vagy lefagyasztom a dinsztelt káposzta egy részét, vagy felhasználom más ételhez a pl káposztás pogácsát vagy káposztás hasét készítek belőle.
A káposztát csak sóval, borssal, olajon, vagy zsíron dinsztelem meg. Tehát sós, borsos dinsztelt káposztát használok fel a pogácsákhoz, nincs a káposztában cukor.
Tipp: A pogácsa készítésekor nyugodtan lehet felezni a mennyiségeket. Élesztővel és sütőporral is készíthetjük, természetesen ha élesztővel készítjük, akkor még számoljunk 20-40 perc kelesztési idővel is.
KÁPOSZTÁS POGÁCSA RECEPT:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg dinsztelt káposzta ( olajon/zsíron dinsztelt, só, bors)
- 1 tojás
- 1 csapott teáskanál cukor
- 2 teáskanál só, vagy ízlés szerint – a káposzta is már sós
- 0,51 dl tej
- 2 nagy evőkanál tejföl
- 12 dkg lágy vaj, margarin, vagy 10 dkg zsír
- 1 cs. porélesztő ( 2,5 dkg friss ), vagy egy csomag sütőpor
- tetejére: 1 tojás enyhén sózva borsozva + lehet még egész kömény- vagy szezámmag, lenmag
KÁPOSZTÁS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE:
- A receptben megadott többi hozzávalókból és kihűlt dinsztelt káposztával és összegyúrom. Élesztővel készítve a tejet langyosra melegítem, ahhoz adom az élesztőt és utána öntöm a liszthez. Sütőporos változatnál azonnal nyújthatjuk a tésztát, élesztő verzióál még letakarva kelesszük szobahőmérsékleten 30-40 percet.
- Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, nagyjából 1,5 cm vastagságúra. Bevagdosom a tetejét, majd a legkisebb pogi szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.
- Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a pogikat, megkenem az enyhén felvert, sózott, borsozott tojással, ha szeretnénk szórjuk meg a magokkal, köménnyel.
- 190-200°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél, vagy először légkeverésnél és utána alsó-felső sütési módnál nagyjából 17-20 perc alatt ropogósra sütöm a káposztás pogácsákat.