Amikor káposztás tésztát készítek és kicsit több a megdinsztelt káposzta, kis adagot kiveszek belőle és egy tepsire való káposztás pogácsát is készítek. Én a káposztát csak sóval, borssal, kevés olajon dinsztelem meg, nem használok cukrot hozzá, így számunkra sokkal finomabb. Ha cukorral esszük, csak a kész tésztát cukrozzuk meg. Tehát egy ilyen sós, borsos dinsztelt káposztát használok fel hozzá.

Káposztás pogácsa hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10-15 dkg dinsztelt káposzta ( olajon dinsztelt, só, bors)
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só – a káposzta már sós, pici őrölt bors
  • 1 dl tej
  • 7 dkg vaj, margarin, vagy 4 dkg zsír
  • 1 cs. sütőpor
  • tetejére: egész kömény, vagy szezámmag, vagy lenmag..

Káposztás pogácsa elkészítése:

  1. A kihűlt, dinsztelt káposztához adom a többi hozzávalót és összegyúrom.
  2. Egy-két evőkanál liszt segítségével kinyújtom a tésztát nem túl vékonyra, kb 1,5 cm vastagságúra. A legkisebb pogi szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.
  3.  Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a káposztás pogikat, megszórom a magokkal, köménnyel. 180-200°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél kb 15 perc alatt ropogósra sütöm.