képosztás pogácsa recept

Káposztás pogácsa recept

Amikor káposztás tésztát készítek és nagy fej káposztát kapok, akkor a friss káposzta egy részéből amerikai káposztasalátát készítek, vagy  lefagyasztom a  dinsztelt  káposzta egy részét, vagy felhasználom más ételhez a  pl  káposztás pogácsát vagy káposztás hasét készítek belőle. 

A káposztát csak sóval, borssal,  olajon, vagy zsíron dinsztelem meg. Tehát sós, borsos dinsztelt káposztát használok fel  a pogácsákhoz, nincs a káposztában cukor.

Tipp:  A pogácsa készítésekor nyugodtan lehet  felezni a mennyiségeket. Élesztővel és sütőporral is készíthetjük, természetesen ha élesztővel készítjük, akkor még számoljunk 20-40 perc  kelesztési idővel is.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA RECEPT:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg dinsztelt káposzta ( olajon/zsíron dinsztelt, só, bors)
  • 1 tojás
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só, vagy ízlés szerint – a káposzta is már sós
  • 0,51 dl tej
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 12 dkg lágy vaj, margarin, vagy 10 dkg zsír
  • 1 cs. porélesztő ( 2,5 dkg  friss ),  vagy egy csomag sütőpor
  • tetejére:  1 tojás enyhén sózva borsozva + lehet még egész kömény- vagy szezámmag, lenmag

KÁPOSZTÁS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE:

  1. A receptben megadott többi hozzávalókból és kihűlt dinsztelt káposztával  és összegyúrom. Élesztővel készítve a tejet langyosra melegítem, ahhoz adom az élesztőt és utána öntöm a liszthez. Sütőporos változatnál azonnal nyújthatjuk a tésztát, élesztő verzióál még letakarva kelesszük szobahőmérsékleten 30-40 percet. 
  2. Lisztezett deszkán  kinyújtom a tésztát, nagyjából  1,5 cm vastagságúra.  Bevagdosom a tetejét, majd a legkisebb pogi szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a pogikat, megkenem az enyhén felvert, sózott, borsozott tojással,  ha szeretnénk  szórjuk  meg a magokkal, köménnyel.
  4. 190-200°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél, vagy először légkeverésnél és utána alsó-felső sütési módnál nagyjából 17-20 perc alatt ropogósra sütöm a káposztás pogácsákat.

káposztás pogácsa recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük