Ez egy családi kiszerelésű madártej recept. Gyorsan, könnyen kivitelezhető és mellesleg nagyon finom…:)

Madártej hozzávalók:

  • 2 l tej
  • 8 tojás
  • 16 evőkanál cukor + 8 evőkanál cukor a tojásfehérje habba
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 cs. vaníliás puding por
  • pici só
  • ízlés szerint 1 citrom reszelt héja

Madártej elkészítése:

  1. 1,5 liter tejet felteszek forrni egy nagyobb fazékban. A tojásokat szétválasztom és a 8 db tojás fehérjét 8 evőkanál cukorral habosra felverem. (Ha van cukor a tojáshabban akkor finomabb, ízesebb lesz.)
  2. A tojások sárgáját, a 16 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, pici sóval és a maradék 0,5l tejjel egy mélyebb tálban összekeverem.
  3. A forró tejbe a felvert tojás fehérjéből evőkanállal “habgaluskákat” szaggatok, és 1-2 perc alatt a tejbe fordítgatva őket megfőzöm. Majd egy nagyobb tálba szűrőkanállal átteszem a habokat, úgy, hogy ne törjem meg őket.
  4. Egy merőkanállal a forró tejből kimerek a tojássárgás, cukros, hideg tejes tálba és jól összekeverem egymással. Utána ezt az egyveleget beleöntöm a tűzőn lévő forró tejbe és folytonos kevergetés mellett főzöm pár percig, amíg egy kicsit besűrűsödik a madártej a tojások sárgájától és a pudingportól.
  5. Ha elkészült, átöntöm egy jénai tálba a madártejet és rákanalazom a leszűrt tojásfehérje habot.

Ha valaki nem szeretne pudingport használni, az próbálja 10 tojással készíteni a madártejet. Ez nagy adag madártej, lehet felezni a receptben valókat, ha csak kisebb mennyiséget szeretnénk készíteni. 🙂 Ja és bár cukor van benne, de legalább lisztmentes nasi a madártej. 🙂

Madártej

 

Madártej