Ez egy egyszerű és könnyen elkészíthető madártej recept. Gyorsan (15 perc alatt) kivitelezhető és mellesleg nagyon finom…:)
A recepthez a legtökéletesebb egy vagy fél vanília rúd kikapart belseje, de pótolhatjuk vaníliás cukorral, aromával is.
Alapvetően gluténmentes, lisztmentes desszert a madártej. A tojások sárgája sűríti be a tejet, de hozzá lehet adni egy evőkanál búza, (vagy ha valaki érzékeny rá ) gluténmentes lisztet, esetleg étkezési keményítőt, hogy még sűrűbb legyen a madártej állaga, vagy a tojások számát is lehet növelni emiatt.
A megadott mennyiség 4-6 főre elegendő. Általában nagycsaládos kiszerelésben készítem, duplázva a leírt adagot, hogy repetázni is lehessen. ( de a fotón a receptben megadott mennyiség látható. )
A madártej receptjét felhasználhatjuk vanília sodóként is a hab nélkül, vagy akár azzal fellazítva aranygaluska mellé.
Madártej recept:
- 1 l tej
- 4 tojás
- 4 normál evőkanál cukor ( 6 dkg ) és 2 csomag vaníliás cukor ( 2 dkg )
- + 4 csapott evőkanál cukor ( 4 dkg ) a tojásfehérje habba
- 1 csipet só
- 1/2 vanília rúd kikapart belseje – ha van otthon
- ízlés szerint 1 citrom reszelt héja (pikánsabban narancshéj ) – elhagyható
Madártej elkészítése:
- 0,8 dl liter tejet elkezdek felmelegíteni egy szélesebb edényben a tűzhelyen. Ha citromhéjat is használunk, vagy vanília rudat, azt is kikaparva a tejhez adjuk. A tojásokat szétválasztom és a 4 db tojásfehérjét elkezdem felverni egy csipet sóval, majd hozzáadom a 4 csapott evőkanál cukrot és habosra, keményre verem. (Ha van cukor a tojáshabban akkor finomabb, ízesebb lesz, tojásonként 1 csapott evőkanál cukrot teszek hozzá.)
- A tojások sárgáját, a 4 evőkanál cukorral, a 2 csomag vaníliás cukorral, habosra, világosra keverem és végén a maradék 0,2 dl hideg tejet hozzákeverem és félreteszem felhasználásig.
- A gyöngyöző forró tejbe a felvert tojásfehérjéből evőkanállal „habgaluskákat” szaggatok, és 1-2 perc alatt a tejben fordítgatva őket megfőzöm. Majd egy nagyobb tálba szűrőkanállal átteszem a habokat, úgy, hogy ne törjem meg őket. Leveszem a tejet a tűzről, kicsit hűlni hagyom.
- Egy kis merőkanállal a meleg, de már nem forró tejből kimerek a tojássárgás, cukros tálba és jól összekeverem egymással. Ezt a tojásos tejet visszaötöm a nagy adag tejbe és alacsony hőmérsékleten – de ne forrjon – folyamatosan kevergetve gyorsan besűrítem. Utána rögtön le is veszem a tűzről. (Forró, lobogó tejbe ne tegyük a tojássárgáját, mert kicsapódik.)
- Ha elkészült, átöntöm egy jénai tálba a madártejet és rákanalazom a leszűrt tojásfehérje habot.
Tipp: Véletlenül járhatunk úgy, hogy kicsapódik a tojássárgája készítés közben és darabos lesz a madártej. Ilyenkor botmixerrel keverjük át és sima lesz, ha nagyon híg egy evőkanál liszt/keményítő hozzáadásával sűrítsük be alacsony hőmérsékleten.
Előkészületek, fehérjét habbá verem , tojássárgája kikeverése, hab főzése.
További lisztmentes receptek itt