Igazi tavaszváró finomságnak készítettem ezt finom medvehagymás pogácsát. Húsvétra is érdemes elkészíteni vendégvárónak. Egyszerű, könnyen elkészíthető recept. Finom, kívül ropogós, belül puha pogik lettek.
Medvehagymás pogácsa recept, hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1 tojás sárgája
- 1 dl langyos tej
- 3-4 nagy evőkanál tejföl
- 1 cs. porélesztő ( 7 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 2-3 teáskanál só
- 1 csokor – kb 30 levél medvehagyma
- kicsi bors – elhagyható
- a tetejére: 1 db egész tojás, vagy a maradék tojás fehérje a lekenéshez, szezámmag vagy ízlés szerint sajt, kömény stb.
Medvehagymás pogácsa elkészítése:
- Felaprítom a megmosott medvehagymát és félreteszem. Egy nagyobb tálba teszem a lisztet a közepébe, egy kis mélyedésbe szórom az élesztőt, rá a langyos tejet. Kicsit felfuttatom. Utána az összes többi hozzávalóval és a felaprított medvehagymával összegyúrom a pogácsa tésztát. Letakarva, minimum 30-45 percet kelni hagyom szobahőmérsékleten, nem huzatos helyen.
- Előmelegítem a sütőt 180-200°C-ra. A megkelt pogácsatésztát kinyújtom és berácsozom a tetejét egy késsel A legkisebb pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatok a tésztából.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, lekenem felvert enyhén sózott tojással és megszórom szezámmaggal, vagy reszelt sajttal.
- 180- 200°C-os sütőben kb 15-20 perc alatt ropogósra sütöm a medvehagymás pogikat.
További finom, egyszerű pogácsa receptek.