Igazi tavaszváró finomságnak készítettem ezt finom medvehagymás pogácsát. Húsvétra is érdemes elkészíteni vendégvárónak. Finom, kívül ropogós, belül puha pogik lettek.

Medvehagymás pogácsa recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin ( lehet 20 dkg is, aki vajasabban szeretné)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl langyos tej
  • 3-4 nagy evőkanál tejföl
  • 1 cs. porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 csokor – kb 30 levél medvehagyma
  • kicsi bors – elhagyható
  • a tetejére: 1 db egész tojás,  vagy a maradék tojás fehérje a lekenéshez, szezámmag vagy ízlés szerint sajt, kömény stb.

Medvehagymás pogácsa elkészítése:

  1. Felaprítom a megmosott medvehagymát és félreteszem. Egy nagyobb tálba teszem a lisztet a közepébe, egy kis mélyedésbe szórom az élesztőt, rá a langyos tejet. Kicsit felfuttatom. Utána az összes többi hozzávalóval és a felaprított medvehagymával összegyúrom a pogácsa tésztát. – Minimum 30 percet kelni hagyom.
  2. Előmelegítem a sütőt 180-200°C-ra. A megkelt pogácsatésztát kinyújtom és berácsozom a tetejét egy késsel.A legkisebb pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatok.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, lekenem felvert enyhén sózott tojással és megszórom szezámmaggal.
  4. 180- 200°C-os sütőben kb 15-20 perc alatt ropogósra sütöm a medvehagymás pogikat.

medvehagymás pogácsa recept