Igazi tavaszváró finomságnak készítettem ezt finom medvehagymás pogácsát. Húsvétra is érdemes elkészíteni vendégvárónak. Egyszerű, könnyen elkészíthető recept. Finom, kívül ropogós, belül puha pogik lettek.
MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA RECEPT
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
- 3 nagy evőkanál tejföl
- 1 db egész tojás
- 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
- 1 csokor – kb 30 levél medvehagyma
- kicsi bors – elhagyható
- a tetejére: 1 db egész tojás, szezámmag vagy ízlés szerint sajt, kömény stb.
MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE
- Felaprítom a megmosott medvehagymát és félreteszem. Egy nagyobb tálba teszem a lisztet a közepébe, egy kis mélyedésbe szórom az élesztőt, rá a langyos tejet. ( Friss élesztőnél külön egy bögrében a langyos tejhez adom a friss élesztőt, a teáskanál cukrot, felfuttatom és utána keverem a liszthez. ) Utána az összes többi hozzávalóval és a felaprított medvehagymát hozzákeverem, összegyúrom alaposan a pogácsa tésztát. Letakarva, minimum 30-45 percet kelni hagyom szobahőmérsékleten, nem huzatos helyen.
- Előmelegítem a sütőt 180-200°C-ra. A megkelt pogácsatésztát kinyújtom. Berácsozom a tetejét egy késsel A legkisebb pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatok a tésztából.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, lekenem a felvert enyhén sózott tojással és megszórom szezámmaggal, vagy reszelt sajttal.
- 180- 200°C-os sütőben kb 15-20 perc alatt ropogósra sütöm a medvehagymás pogikat.
További finom, egyszerű pogácsa receptek.
3 Responses
szépek lettek Mesi, bravo!
Nagyon tetszik a recept. Máris fogok hozzá az elkészítéséhez.
Üdvözlettel: Mészárosné Debrecenből
Kedves Mészárosné! Remélem tetszeni fog a recept. 🙂