MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

medvehagymás pogácsa

Medvehagymás pogácsa

Igazi tavaszváró finomságnak készítettem ezt finom medvehagymás pogácsát. Húsvétra is érdemes elkészíteni vendégvárónak. Finom, kívül ropogós, belül puha pogik lettek.

Medvehagymás pogácsa recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin ( lehet 20 dkg is, aki vajasabban szeretné)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl langyos tej
  • 3-4 nagy evőkanál tejföl
  • 1 cs. porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 csokor – kb 30 levél medvehagyma
  • kicsi bors – elhagyható
  • a tetejére: 1 db egész tojás,  vagy a maradék tojás fehérje a lekenéshez, szezámmag vagy ízlés szerint sajt, kömény stb.

Medvehagymás pogácsa elkészítése:

  1. Felaprítom a megmosott medvehagymát és félreteszem. Egy nagyobb tálba teszem a lisztet a közepébe, egy kis mélyedésbe szórom az élesztőt, rá a langyos tejet. Kicsit felfuttatom. Utána az összes többi hozzávalóval és a felaprított medvehagymával összegyúrom a pogácsa tésztát. – Minimum 30 percet kelni hagyom.
  2. Előmelegítem a sütőt 180-200°C-ra. A megkelt pogácsatésztát kinyújtom és berácsozom a tetejét egy késsel.A legkisebb pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatok.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, lekenem felvert enyhén sózott tojással és megszórom szezámmaggal.
  4. 180- 200°C-os sütőben kb 15-20 perc alatt ropogósra sütöm a medvehagymás pogikat.

medvehagymás pogácsa recept

Szólj hozzá!