barackos torta

Barackos torta

Ismét egy szülinapi torta recept anyutól. Ezt a barackos tortát friss barackkal vagy befőttel is el lehet készíteni szezontól függően. Finom, könnyű vaníliás krémmel és a barackkal igazi könnyű desszert. 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből. Barackos süti is készíthető, másfajta tepsiben, egyrétegű krémmel, barackkal.

BARACKOS TORTA RECEPT:

A piskóta recept:

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • csipet só

A krém recept:

  • házi puding: 0,5 l tej és 5 evőkanál liszt + 3 tojássárgája
  • vagy kész pudingpor : 0,5 l tej és 1 csomag vaníliás pudingpor
  •  
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15-25 dkg porcukor – először próbáljuk ki kevesebbel és utána fokozatosan adjuk hozzá ízlésünknek megfelelően
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 nagy doboz barackbefőtt vagy kb 1 kg friss barack
  • díszítéshez: a befőtt, vagy friss gyümölcs egy része,

BARACKOS TORTA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  2. piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet (vagy a kakaóval elkevert lisztet) tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta.- Ez a legegyszerűbb elkészítése a piskótának.  Tehát egy nagy tálban először a tojások fehérje – azután cukor- tojások sárgája – liszt. Így nem kell két  külön tálban készíteni a fehérjét meg a sárgáját, csak egy tálban “dolgozunk” és nagyon jó levegős piskótát kapunk így is. Arra ügyeljünk, hogy az elején nagyon jó kemény habbá  verjük a tojásfehérjét. 
  3.  Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
  4. Ha megsült a piskóta,  lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt elkészítjük a pudingos vajas krémet a tortához. 
  5. Házi vanília puding: 1dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi tejet és a lisztet, vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk. A házi vaníliás puding helyett használhatunk vaníliás pudingport is : 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot készítünk. A kész házi vagy por pudingot hűlni hagyjuk ( a pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
  6. A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. A cukros vajat a teljesen kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a vaníliás krém
  7. A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a vaníliás krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük, azután a vékonyra felszeletelt barack 1/3 részét tesszük a krémre egyenletesen elosztva. Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém és szeletelt barack. jön. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát a maradék barackkal ízlésünknek megfelelően. – és kész is a barackos torta

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu