MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

barackos torta

Barackos torta

Ismét egy szülinapi torta recept anyutól. Ezt a barackos tortát friss barackkal vagy befőttel is el lehet készíteni szezontól függően. Finom, könnyű vaníliás krémmel és a barackkal igazi könnyű desszert. 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből. Barackos süti is készíthető, másfajta tepsiben, egyrétegű krémmel, barackkal.

Barackos torta recept, hozzávalók:

A piskóta recept:

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • csipet só

A krém recept:

  • házi puding: 0,5 l tej és 3 csapott evőkanál liszt + 3 tojás sárgája
  • vagy kész pudingpor : 0,5 l tej és 1 csomag vaníliás pudingpor
  •  
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15-25 dkg porcukor – először próbáljuk ki kevesebbel és utána fokozatosan adjuk hozzá ízlésünknek megfelelően
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 nagy doboz barackbefőtt vagy kb 1 kg friss barack
  • díszítéshez: a befőtt, vagy friss gyümölcs egy része,

Barackos torta elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  2. A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot keményre. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta. – Ez a LEGEGYSZERŰBB PISKÓTA KÉSZÍTÉS. Tehát egy nagy tálban először a tojások fehérje – azután cukor- tojások sárgája – liszt. Nem kell így két tálban külön készíteni a fehérjét meg a tojásos lisztes masszát, Tapasztalatom szerint teljesen felesleges, mert így csak egy tálban “dolgozunk” és nagyon jó levegős piskótát kapunk így is.
  3. Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C–ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál kb 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
  4. Ha megsült a piskóta,  kivesszük a sütőből, egy rácsos alátétet teszünk a tepsi alá és hűlni hagyjuk. Amíg hűl a piskóta, addig elkészítjük a pudingos vajas krémet a tortához. 
  5. Házi vanília puding: 1dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi 4dl tejet és 3 csapott evőkanál lisztet és a vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk. A házi vaníliás puding helyett használhatunk vaníliás pudingport is : 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot készítünk. A kész házi vagy por pudingot hűlni hagyjuk ( a pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
  6. A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. A cukros vajat a kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a vaníliás krém
  7. A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a vaníliás krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük, azután a vékonyra felszeletelt barack 1/3 részét tesszük a krémre egyenletesen elosztva. Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém és szeletelt barack. jön. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát a maradék barackkal ízlésünknek megfelelően. – és kész is a barackos torta

Szólj hozzá!