Hogyan készül az 5 perces nyers zöldég ebéd? Máris megtudhatod az alábbiakban.
A nyári meleg időszakban sokszor nem is kívánjuk a meleg ételeket, inkább valami könnyű, vitaminban és enzimekben gazdag lédús ételre vágyunk. A nyers töltött paradicsom tökéletes választás erre. Az olajos magvaknak köszönhetően tápláló is, nem fogunk pár perc után megéhezni.
Nem kell a főzéssel se foglalkoznunk, csak egy aprítógépre van szükségünk ennél az 5 perc alatt elkészíthető finom vegán, nyers zöldséges ebédnél.
Mivel a paradicsom puha állagú, ezért válasszunk inkább ropogósabb zöldségeket tölteléknek, hogy a textúrák harmóniában legyenek. Bátran fűszerezzük a tölteléket kedvünknek megfelelően, de arra figyeljünk, hogy minden fűszert, hagymát, fokhagymát intenzívebbnek érzünk a nyers ételeknél.
Mindig érett, ízes zöldségeket használjunk. Köretnek tehetünk mellé még salátát, spenóot, uborkát, hogy gazdag, rostdús ételünk legyen. Minden alkalommal amikor elkészítjük ezt az ételt, bátran variáljuk a tölteléknek, köretnek szánt zöldségeket.
Ennél a receptnél répa rizst használtam ( apróra darabolt sárgarépa és petrezselyem gyökér ) tölteléknek vele aprított, áztatott napraforgómaggal. Hajdina csírával szórtam meg a tetejét tovább növelve a ropogós elemeket. A magvakat érdemes pici vízbe áztatni elkészítés előtt 1-2 órával, de áztatás nélkül is el lehet készíteni.
Nyers töltött paradicsom recept:
- 8-9 dkg napraforgó mag, vagy kesudió, dió, tökmag – ízlés szerint ( kb 3 maréknyi )
- 8 dkg keményebb zöldség pl. sárgarépa, petrezselyem gyökér vagy zeller – ízlés szerint
- pici só
- pár marék friss csíra, pl. hajdina csíra
- 1/4 fej hagyma – elhagyható
- kevés petrezselyem zöld apróra vágva
- 2-4 db nagyobb paradicsom
- köretnek: saláta, spenót, hagyma, paprika, uborka ízlés szerint
Nyers töltött paradicsom elkészítése:
- A paradicsomok tetejét levágjuk egy éles késsel, majd kivesszük a paradicsom belsejét egy kanál segítségével. Az alját is picit levágjuk a paradicsomnak, csak, hogy megálljon a tányéron, ne dőljön el mikor megtöltjük.
- Felaprítjuk a tölteléknek szánt zöldséget és az előre beáztatott magvakak az aprítógéppel, de csak annyira, hogy ne krémszerű, hanem morzsalékos állagú legyen a zöldség és a magvak is. Ízesítjük a fűszerekkel, sóval. Összekeverjük alaposan, kóstoljuk, ha kellően fűszeres, sós akkor a paradicsomokat megtöltjük vele. A tetejére friss, ropogós hadnia csírát szórunk és visszahelyezzük a paradicsomok tetejét/kalapját.
- Friss salátával, zöldségekkel tálaljuk, felhasználhatjuk a paradicsom belsejét is a salátához, körethez.
Mindig frissen, fogyasztás előtt állítsuk össze ezt az ételt. A tölteléknek szánt morzsalékos zöldségeket előre elkészíthetjük, de tálalás előtt töltsük meg a paradicsomokat, hogy a fűszeres, sós töltelék ne áztassa el a paradicsomokat.
Próbáld ki a nyers cukkini spagetti receptet is >>