Ez a mennyei, illatos, ünnepi narancsos kuglóf most húsvéti süteményként készült, csokitojásokkal díszítve. Természetesen bármilyen alkalomra pl. karácsonyra, vagy hétvégi desszertnek is sütheted. Alkalomhoz illően díszítheted kedvedre, a cukormáz helyett csokimázzal is bevohatod, vagy egyszerúen csak meghintheted porcukorral.
ÜNNEPI NARANCSOS KUGLÓF RECEPT
- 250 g liszt
- 160 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor ( 10 g )
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 4 db L-es tojás
- 220 g vaj vagy rama + 30 g a forma kikenéséhez
- 1 közepes-nagyobb narancsból facsart, szűrt narancslé és reszelt narancshéj
- citromos cukormáz:
- 200 g porcukor
- 2 evőkanál citrpmlé
- 2 evőkanál víz
- díszítéshez: apró csokitojások, vagy ízlés szerint amit szeretnénk
ÜNNEPI NARANCSOS KUGLÓF ELKÉSZÍTÉSE
- Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A kuglóf formát kivajazzuk, lisztezzük és félretesszük.
- A cukrot a lágy vajjal habosra keverjük egy konyhai robotgéppel, Majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, vaníliás cukrot, narancslét és a reszelt narancshéjat, valamint a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
- A kuglóf masszát a formába töltjük, elegyengetjük és 170 fokos sütőben, nagyjából 40 perc alatt, alső-felső sütési módnál készre sütjük. Sütés vége előtt villával ellenőrizzük, hogy átsült-e teljesen, ha kész, akkor rácsra téve hűlni hagyjuk.
- Elkészítjük a cukormázat. Egy mélyebb edénybe tesszük a porcukrot és a frissen facsart citromlevet, valamint a vizet. 10-15 percig kézi robotgép alacsonyabb fokozatán sűrű, de folyékony állagúra keverjük.
- A kész, szép fehér cukormázat a formából kiborított, kihűlt kuglófra csorgatjuk és nagyjából egy-másfél óráig hagyjuk rajta megszilrdulni. Díszítéstől függően, mikor már kicsit megdermed a máz vagy szilárd lesz, akkor tegyük rá, körbe a dekorációt.
További húsvéti sütemény receptek >>
Karácsonyi sütemény receptek >>