Ha nincs idő sütögetésre, az ünnep előtt, de a család, vendégek számára szeretnél friss, ropogós sós finomsággal is készülni, akkor a leveles tésztából készült villámgyors sütik remek megoldások erre, mint ez a húsvéti sós masni is.
Készíthetjük apróra vágott újhagymával vagy medvehagymával is. A medvehagyma igazi tavaszi finomság, aminek fokhagymára emlékeztető íze, illata igazán pikánssá varázsolja a sós sütit.
Érdemes elkészíteni akár egyszerű hétvégi nasinak, vendégvárónak sör-borkorcsolyának is. Sajttal, szezám-lenmaggal vagy köménymaggal is megszórhatjuk a tetejét ízlés szerint.
HÚSVÉTI SÓS MASNI LEVELES TÉSZTÁBÓL RECEPT
- 50 dkg leveles tészta
- 4-5 dkg vaj vagy margarin
- 1 közepes csokor medvehagyma/ vagy újhagyma
- 1 kis kanál só
- 1 db tojás
- 10-15 dkg sajt vagy helyette néhány evőkanál szezámmag, lenmag, köménymag
HÚSVÉTI SÓS MASNI KÉSZÍTÉSE
- Ha mirelit leveles tésztánk van, akkor vegyük elő időben, hogy felengedjen. A sajtot reszeljük le, a vajat olvasszuk meg lágyra, kenhetőre, majd keverjük bele a sót és az apróra vágott újhagymát/medvehagymát.
- A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, próbáljuk nagyobb négyzet alakúra készíteni. ( Ha már eleve vékonyra nyújtott leveles tésztát vettünk, akkor nem kell tovább nyújtani.) Vágjuk el a tésztát középen keresztbe.
- A fenti lapra kenjük rá a sós, medvehagymás/újhagymás olvasztott vajat. Ezután az alsó tésztával takarjuk be a vajas részt. Több helyen lazán nyomjuk rá a tésztát az ujjunkkal, majd vágjuk vékony csíkokra a tésztát és keresztben is felezzük el.
- A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Sütőpapírral béleljünk ki egy nagyobb sütőlemezt. A tésztacsíkokat tekerjük meg alul-felül, hogy csavart (masni) formát kapjunk. Sorakoztassuk a masnikat a tepsire kellő távolságban egymástól. Kenjük meg enyhén sózott, felvert tojással, végül szórjuk rá a sajtot, vagy a magokat ízlés szerint.
- 200 fokra előmelegített sütőben, középső állásnál süssük szép ropogósra kb. 20 perc alatt. Süthetjük légkeveréssel és alsó-felső sütési módban is, vagy kezdjük a sütést légkeveréssel, majd váltsunk alsó-felső módra. Minden sütő más, ezért első sütésnél tapasztaljuk ki a sütési időt. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni. Arra figyeljünk, hogy miután kihűlt, csak lazán takarjuk le, például egy szalvétával, ne tegyünk rá szorosan folpackot, hogy ne puhuljon meg, hanem maradjon ropogós állagú.
Egyszerű sajtos masni leveles tésztából >>
Mikor van húsvét? – az ünnep szokásai, eredete
15+ húsvéti sütemény recept, ezekkel tuti sikered lesz!