piaci lángos recept

Egyszerű piaci Lángos recept

Az egyszerű piaci lángos recept tulajdonképpen szinte megegyezik az olaszok pizza vagy focaccia receptjével – amit évek óta készítek, valamint a gyökérkenyér, egyszerű házikenyér receptjével is.

Lángost is már többször készítettem ez alapján. Fontos, hogy jól megkeljen a tészta és nem lisztezett deszkán formázom a lángosokat, így nem ég meg a liszt sütés közben, hanem enyhén olajos tálon, deszkán, picit olajos kézzel formázom a lángosokat.

Az olaj legyen bő és forró, amikor beletesszük a lángost, hogy ne szívja magába az olajat a tészta. Sütés közben inkább közepes-nagy lángon süssük, hogy belül is átsüljön. Nagyobb családnál érdemes duplázni a megadott mennyiséget.

Piaci lángos recept:

  • 500 g liszt
  • 3,5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy egy csomag porélesztő
  • 3 evőkanál olaj – elhagyható
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj a sütéshez
  • tetejére: zúzott fokhagyma, tejföl, reszelt sajt.

Lángos elkészítése:

  1. Egy mély tálba öntöm a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést készítek, abba szórom cukrot, a porélesztőt, ráöntöm a langyos vizet, hozzákeverem a sót, a 3 evőkanál olajat és az egészet olajos kézzel vagy géppel pár percig dagasztom. Friss élesztőnél külön pohárba öntöm a langyos vizet, cukrot, bele az élesztőt – kicsit felfut és úgy keverem a sós, lisztes keverékhez.
  2. Szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva kelni hagyom legalább 40 percet – 1 órát. Ez a tészta lágy kicsit ragacsos, ezért olajos kézzel a megkelt tésztából kis gombócokat formázunk egy olajozott nagyobb lapos tálra teszem.
  3. Egy nagyobb serpenyőbe olajat teszek és felforrósítom, ha kellően meleg, akkor egy kistészta gombócot olajos kézzel széthúzok minden irányból, úgy, hogy a közepe vékony legyen és mehet is a forró olajba. Kicsit visszaveszem a lángot, hogy ne égjen, hanem süljön a lángos. Amint megsült az egyik oldal, fordítom és sütöm a másik felét is. Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
  4. Frissen, melegen megsózom, fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal tálalom.

Érdemes kipróbálni a krumplis lángost is.

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük