Igazi nyár szülinapi torta recept. Epertortát számtalanszor kaptam anyutól és én is megtanultam elkészíteni. Szezonjában friss érett eperrel szuper választás . Akár epres sütinek is készíthető, másfajta tepsiben, egyrétegű krémmel, eperrel. Finom, könnyű vaníliás krém, friss házi piskóta és édes eprek… 16-20 szeletes epertorta lesz a megadott mennyiségből.
Epertorta recept, hozzávalók:
A piskóta recept:
- 10 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- csipet só
Az epres krém recept:
- házi puding: 0,5 l tej és 3 csapott evőkanál liszt + 3 tojás sárgája
- vagy kész pudingpor : 0,5 l tej és 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20-25 dkg vaj vagy margarin – ki mennyire vajasra szeretné
- 15-25 dkg porcukor – először próbáljuk ki kevesebbel és utána fokozatosan adjuk hozzá ízlésünknek megfelelően
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 kg friss eper – a tortába és a díszítéshez
Epertorta elkészítése:
- A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
- A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot keményre. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta. – Ez a LEGEGYSZERŰBB PISKÓTA KÉSZÍTÉS. Tehát egy nagy tálban először a tojások fehérje – azután cukor- tojások sárgája – liszt. Nem kell így két tálban külön készíteni a fehérjét meg a tojásos lisztes masszát, Tapasztalatom szerint teljesen felesleges, mert így csak egy tálban “dolgozunk” és nagyon jó levegős piskótát kapunk így is.
- Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C–ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál kb 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
- Ha megsült a piskóta, rögtön kivesszük a sütőből, egy alátétet teszünk a tepsi alá és hűlni hagyjuk. Amíg hűl a piskóta, addig elkészítjük a pudingos vajas krémet a tortához.Házi vanília puding: 1dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a többi 4dl tejet és 3 csapott evőkanál lisztet és a vaníliás cukrot,. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk. A házi vaníliás puding helyett használhatunk vaníliás pudingport is : 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot készítünk. A kész házi vagy por pudingot hűlni hagyjuk ( a pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
- A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. A cukros vajat a kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – és kész is a krém – lehet még tovább fokozni és a krémbe is tenni epret (az eper 1/4 részét villával áttörve a krémhez adjuk) –
- 6. A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a vaníliás krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük, azután a vékonyra felszeletelt eper 1/3 részét tesszük a krémre egyenletesen elosztva.Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém és szeletelt eper jön. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát a maradék eperrel ízlésünknek megfelelően. – és kész is az epertorta