halloween ünnep eredete, szokások halloween tök

Halloween ünnep szokásai, eredete

A Halloween egy ősi gyökerekkel rendelkező ünnep, amelyet ma az emberek a világ szinte minden táján ismernek. Bár az eredete nem tisztázott, úgy vélik, hogy egy pogány kelta ünnepre vezethető vissza. Napjainkban a halloweent minden évben október 31-én ünneplik és jelmezek, faragott töklámpások, partik jellemzik. Íme egy pillantás ennek a kísérteties hagyománynak a történetére és hagyományaira.

halloween eredete halloween amerikában

Halloween ünnepének története

A Halloween pontos eredete nem tisztázott, úgy gondolják, hogy a pogány kelta Samhainra vezethető vissza. Ezt az ünnepet a nyár végén tartották, hogy jelezzék az aratási szezon végét. Ekkor gyűjtötték be a termést, és készültek fel az előttük álló hosszú hónapokra.

Szokás volt örömtüzek gyújtása is. A falusiak a máglyák köré gyűltek, hogy imákat mondjanak és áldozatot mutassanak be a kelta istenségeknek, valamint hogy tisztelegjenek őseik előtt. A kelták úgy hitték, hogy ezen az éjszakán elmosódik a határ a mi világunk és a szellemvilág között és a szellemek, valamint más természetfeletti lények szabadon kószálhatnak az evilági síkon.

halloween magyarországon

Halloween szó jelentése:

Szó szerinti fordításban a mindenszentek (All Hallows Ewe) előtti estét jelenti, de a kifejezés rövidítését használjuk.

Mikor ünnepelik a halloweent?

Halloween napja: október 31.

Mindenszentek: november 1.

Halottak napja: November 2.

halloween

A halloweeni szokások eredete

Az elsősorban angolszász területeken jelen levő Halloween ünnepre, a római ünnepkörhöz tartozó hagyományok, pl. a Pomona-nap vagy a holtak emléknapja is hatással voltak.

A 9. századra a kereszténység elterjedt a kelta országokban, ahol fokozatosan keveredett a régebbi pogány rítusokkal és kiszorította azokat. Majd az egyház november 2-át halottak napjává nyilvánította, a halottak tiszteletének időpontjává. Az angliai ünnepségek a Samhainról szóló kelta megemlékezésekhez hasonlítottak, máglyákkal és maskarákkal kiegészítve. 

A Halloweenhez kapcsolódó tradicionális szokások közül soknak a gyökerei szintén a Samhain-ünnepségekre vezethetők vissza. A „csokit vagy csalunk” is ilyen hagyomány, amelynek során az emberek jelmezbe öltöztek, és a falujukban lévő házakat látogatták meg, hogy énekeljenek és táncoljanak, cserébe pedig ételt kaptak.

A halloweeni jelmezbe öltözés hagyományán kívül, hogy az ártó szellemek ne ismerjék fel és ne szállják meg őket, az emberek maszkot is viseltek, vagy korommal feketére festették az arcukat.

A tökből faragott lámpások szokása szintén innen is ered, eredetileg karórépából, tarlórépából faragtak lámpást. Ezen az estén tilos volt hosszú útnak indulni, ha mégis erre kényszerültek, a lámpást használták, hogy elűzzék a gonosz, bajt hozó kísérteteket.

halloween smink ötlet

Hogyan ünneplik ma a Halloweent

Az idők során számos változáson ment keresztül ez a hagyomány. A modern időkben a Halloween rendkívül népszerű ünneppé vált – bár leginkább a gyerekek és a tizenévesek körében, akiket jobban érdekel az édességszerzés, mint a kelta istenségeknek való hódolat.

Október 31-én sok amerikai vesz részt a Trick-or-Treat ( csokit vagy csalunk ) szokásban, házról házra járva cukorkát és egyéb finomságokat kérve.

halloween ünnep csokit vagy csalok

Amerikában az 1840-es években érkező Ír bevándorlók honosították meg halloween szokásait és ott terjedt el, a ma jól ismert, népszerű lámpás tökből készült változata. A faragott tökben mécsest helyeznek el és ezek a töklámpások világítanak a bejárat, ablak mellett és a kertek különböző pontjain. 30+ kreatív halloween tök ötlet>>

Sokan Halloween bulikat is rendeznek, vagy jelmezbálokon, felvonulásokon vesznek részt. Ezeken az eseményeken gyakran szellemeknek, boszorkányoknak, szörnyeknek vagy más kísérteties figuráknak öltöznek be. Ijesztő sminkben, maszkban jelennek meg az öltözékhez igazodva. Halloween jelmez ötletek gyerekeknek, felnőtteknek>>

Halloweeni étel-ital

A bulikra mindenféle Halloween süti , sütőtökös muffin készül. Nagyon sok díszített édesség kerül ilyenkor az asztalra, kekszek, csokik, cukorkák.

Halloween süti, étel ötletek receptek bővebben>>

Gyakori sós snack, a vicces múmia hot dog. Italként pedig a trendi, színes halloween italokat, koktélokat szolgálnak fel. A gyerekeknek gyümölcsös sütőtöklét készítenek. Ebben az őszi időszakban szívesen elkortyolnak egy finom, forró fűszeres, sütőtökös  lattét ( pumpkin spice latte ). Halloween italok, koktélok, receptek az egész családnak>> 

A Halloweeni dekoráció fő színe a fekete és a narancssárga. Amerikában teljesen általános szokás, hogy erre az ünnepre is feldíszítik az otthonukat. Mint ma már minden ünnepből úgy ebből is rengeteget profitálnak a kereskedők, készítők. A boltok pocain megjelennek a direkt erre az alkalomra készített dekorációk, ételek. Jelmezeket, kiegészítőket, maszkokat adnak el jelentős mennyiségben.

halloween ünnep eredete szokásai

Halloween ünnepi szokások Magyarországon

A magyar hagyományokhoz, meghitt megemlékezésekhez tartozó keresztény mindenszentek és halottak napja előtt tartott halloween egyre inkább teret hódít idehaza is.

Ismertségét elsősorban a filmeknek köszönheti és persze az üzletekben évről-évre kínált, halloween hagyományaihoz köthető termékek is jelentősen hozzájárultak a köztudatba kerüléséhez.

A gyerekek, családok otthon, sőt az óvodákban, iskolákban is készítenek faragott töklámpásokat egy jó hangulatú, kreatív őszi tevékenységént.

halloween
töklámpás készítés

Hazánkban is egyre közkedveltebb a „csokit vagy csalunk” móka és persze a beöltözős halloween-partyk is egyre népszerűbbek. Az éttermek, bárok külön rendezvényekkel készülnek erre az alkalomra a felnőttek számára, melyeken a vendégeken túl, a felszolgálók is halloween jelmezt öltenek. Halloween smink ötletek gyerekeknek, felnőtteknek>>

halloween jelmez ötletek
halloween party

Akár csokit veszel, vagy akár csak cukorkát osztogatsz a szomszéd gyerekeknek, reméljük, hogy kísérteties, de jó hangulatú lesz a Halloween!

Halloween töklámpás ötletek>>

Halloween étel receptek>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék