Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb, finom, klasszikus mákos guba. Lehet persze felturbózni a receptet, vanília sodóval, tejszínhabbal, vagy sütőben is süthetjük. Én általában így készítem, ha csak gyors, finom mákos gubát szeretnék tálalni a családnak pl. egy gazdag zöldségleves mellé.
Mákos guba recept:
- 8 db normál méretű szikkadt kifli
- 8 dl tej ( 8dl – 1 l tej – kifli mérettől is függ )
- 2 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor vagy vanília kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília aroma
- 1 evőkanál reszelt citromhéj – ízlés szerint, elhagyható
- 12 dkg mák darálva
- 10 dkg porcukor
- ( ha sütőben is sütnénk, akkor pár dkg vaj )
Mákos guba elkészítése:
- A kifliket előző nap egy nagy tálba teszem szalvétával letakarva, hogy kicsit szikkadjon.
- A kimért mákot megdarálom és hozzákeverem a porcukrot.
- A „másnapos” kifliket felkarikázom. Egy nagyobb tálba teszem, elrendezem a karikák 1/3 részét és megszórom a cukros mák 1/3 részével. Majd így folytatom részenként, kifli majd a cukros mák . Keveset még hagyjunk meg a tálban a cukros mákból.
- Felforralok 1L tejet egy lábosban. Hozzákeverem a vaníliát, 2 csipet sót, és a reszelt citromhéjat ( elhagyható ). Amikor gyöngyözni kezd a tej, leveszem a tűzről.
- A cukros mákkal megszórt kifliket egy merőkanál segítségével fokozatosan leöntöm a forró vaníliás tejjel. Figyeljünk rá, hogy mindenhová jusson. Óvatosan keverjük át a kifliket és figyeljük, mennyi tejet tud még magába szívni. Kb 8 dl tej kellett ehhez a kifli mennyiséghez, hogy kellően puha legyen, teljesen magába szívja, de ne legyen szétázott a kifli. A legvégén még megszórjuk a félretett pár kanál cukros mákkal. Amikor kihűlt hűtőben tároljuk. Ízlés szerint tálaláskor tehetünk még rá porcukrot, darált mákot.
Vanília sodót, tejszínhabot is készíthet hozzá aki szeretne. Lehet kivajazott jénai tálba készíteni a gubát és tetejét is kevés olvasztott vajjal meglocsolni, majd sütőben kicsit megsütni. Akár mákos guba tortát is lehet készíteni belőle.
Mákos pite és mákos kevert süti recept citromos mascarpone krémmel