Könnyen elkészíthető joghurtos fánk recept, ami elkészítve nem csak a farsangi időszakban finom desszert, hanem bármikor megsüthetjük hétvégi nasinak, például egy tartalmas leves után.
TIPPEK:
- Klasszikusan megszórhatjuk porcukorral és tölthetjük lekvárral, de bevonhatjuk csokival, cukorkával is. Túrós töltelékkel is nagyon finom, használjuk tölteléknek a túrós palacsintánál megszokottat, de csak tálaláskor töltsük meg a fánkokat, hogy ne áztassa el a kész fánkot.
- Szaggathatunk kisebb és nagyobb fánkokat is. A tészta feléből kisebb fánkok készültek, azokat finom olvasztott csokiba mártottam.
- Natúr, vagy nem darabos gyümölcsös joghurtot is használhatunk hozzá. Epres vagy barackos joghurttal készítve, még plusz egy kis gyümölcsös ízt is belecsempészhetünk így a fánk tésztájába.
JOGHURTOS FÁNK RECEPT
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dl tej
- 1 dl joghurt
- 2,5 dkg élesztő ( vagy egy csomag porélesztő
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 1/3 teáskanál só ( 2 csipet )
- 1 citrom reszelt héja
- tetejére: porcukor, lekvár, olvasztott csoki ízlés szerint
JOGHURTOS FÁNK KÉSZÍTÉSE
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére szórom a cukrot, rá az instant élesztő, majd egy bögrényi meleg, de nem forró tejjel leöntöm az egészet. (Friss élesztőt használva a langyos tejhez teszek egy kanál cukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, picit hagyom felfutni és utána öntöm a liszthez.)
- Hozzákeverem a többi összetevőt és összegyúrom. Majd letakarva, nem huzatos helyen kelni hagyom a tésztát legalább 35-45 percig. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, nagyjából 1, 5 – 2 cm vastagságúra.
- Kiszaggatom a fánkokat pohárral vagy egy nagyobb pogácsa szaggatóval. Megint kelni hagyom kb. 20 percet.
- Majd felforrósított bő olajba közepes lángon kisütöm a fánkokat. Mielőtt beteszem az olajba, a közepébe egy kis mélyedést készítek az ujjaimmal. Fontos, hogy elég forró legyen az olaj, amikor elkezdjük sütni, de utána ne túl magas, hanem közepes, hőmérsékelten süssük ki a fánkokat, hogy belül ne maradjon nyers a tészta, át tudjon sülni megfelelően. A fánkot mélyedéses oldalával lefelé kezdem sütni, fedő alatt, majd, ha az alsó fele megsült, akkor megfordítom és már fedő nélkül sütöm meg a másik felét. Annyi fánkot süssünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőben.
- Papírszalvétára szedem a fánkokat, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Porcukorral, lekvárral, vagy olvasztott csokival tálalom.