Ez a főzött krémes kókuszos süti nagy kedvenc. Először nem vaníliás, hanem kávés krémmel kóstoltam, ami szintén nagyon finom, de a gyerekek miatt elsősorban áttértünk a vaníliás változatra. A kókuszos piskóta olyan mintha bounty csokiba harapnánk, rajta a finom krém gazdagon és egy kis csoki, hogy ellensúlyozza az édes ízeket.
Ez a recept gluténmentesen is készíthető, a piskóta kókuszreszelékből készül! A kevés normál liszt helyett gluténmentes lisztet, vagy kókuszlisztet használjunk, és a pudingnál ügyeljünk rá szintén, hogy gluténmentes legyen.
A tetejére ízlés szerint tehetünk olvasztott csokit, bár mivel krémre kerül a csoki, ezért picit macerásabb szépre készíteni.., meg kell várni, hogy jól lehűljön a krém és óvatosan kell elkenni az olvasztott csokit rajta. Ha csokidarával, vagy csokiforgáccsal szórjuk meg, akkor könnyebb dolgunk lesz.
Tipp:
- Remek tojásfehérje felhasználás! Akkor is érdemes ezt a krémes kókuszos szeletet elkészíteni, ha pl. linzert készítünk, vagy más olyan sütit amihez nem használjuk fel a tojásfehérjét és bár pár tojássárgájával így kevesebb kerül ennek a kókuszos sütinek a krémjébe, de garantáltan finom vaníliás krémet kapunk akkor is.
- Kávés krémet is készíthetünk a sütihez. Tegyünk 1-2 teáskanál nescafét a krém főzésekor a tejbe, vagy 1 dl tej helyett 1 dl főzött kávét adjunk hozzá. Kóstoljuk, ha szükséges a kávé miatt, édesítsük még a krémet.
- A kókuszos piskótát más sütihez, krémhez is felhasználhatjuk, akár csak megkenhetjük csokimázzal, mint egy bounty szeletet.
- A finom vaníliás krémet hagyományos piskótába töltve, pl. szülinapi tortához is felhasználhatjuk. kb. 16 cm-es tortát biztos meg tudunk tölteni vele, ha 5 dl tejjel készítjük a krémet.
FŐZÖTT KRÉMES KÓKUSZOS SÜTI RECEPT
Kókuszos piskóta
- 7 db tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 3 púposabb evőkanál liszt – lehet helyette kókuszliszt is
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Főzött krém recept
- 5 dl tej (lehet kevesebb is 3-4 dl ) – mi nagyon krémesen szeretjük
- 1 csomag vaníliás puding, vagy helyette annyi csapott evőkanál liszt, ahány dl tejet használunk
- 7 db tojássárgája – lehet kevesebb is, ha más sütibe szánod a tojássárgáját
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj/margarin
Tetejére variációk:
- 1 csomag kakaós tortadara, vagy
- 10 dkg csoki lereszelve, vagy
- 10 dkg olvasztott csoki és 1-2 evőkanál étolaj
KRÉMES KÓKUSZOS SÜTEMÉNY ELKÉSZÍTÉSE
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A krémhez való vajat/margarint kivesszük a hűtőből, hogy puhuljon.
- A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját egy mélyebb keverőtálba félretesszük. A tojásfehérjét egy csipet sóval habosra keverjük a robotgéppel, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább habosítjuk, végül belekeverjük kókuszt és a kevés lisztet a sütőporral.
- Egy közepes méretű tepsit (enyém: 36x26cm) kivajazunk lisztezünk vagy sütőpapírral bélelünk ( én az utóbbit választottam ), és belesimítjuk a kókuszos masszát. 170-180 fokon szép világosra sütjük. Villával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl, hogy ne legyen száraz és a légkeverést is inkább mellőzzük.
- Ameddig sül a piskóta addig a tojások sárgájához hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot, csipet sót és 2-3 dl tejet, valamint a vaníliás pudingport ( vagy a lisztet). Az egészet jól átkeverjük. Egy kisebb magasfalú edénybe öntöm a többi tejet, majd hozzákeverjük a tojássárgás, cukros, pudingos tejet és ismét átkeverjük. Lassú tűzön folyamatosan kavargatva elkezdjük főzni a krémet, egészen addig, míg sűrű pudingos állagú lesz. Utána levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk, időnként átkeverjük.
- Ameddig hűl a pudingos krém és a kókuszos piskóta, addig a lágy vajat a cukorral habosra keverjük a robotgéppel. A kihűlt pudingot több adagban hozzáadjuk, átkeverjük alaposan.
- A kókuszos piskótát megfordítjuk és egy mély tepsibe, vagy sütitartó dobozba tesszük. Rákenjük a vajas főzött krémet, elsimítjuk egyenletesen. Majd rátesszük a sütitartó tetejét vagy alufóliát úgy, hogy a krémhez ne érjen és hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek, a krém megdermedjen. Végül ízlés szerint megszórjuk tortadarával, csokiforgáccsal, vagy megkenjük olvasztott csokival. Én a csokidara mellett döntöttem legutóbb, így nem kellett várni a csoki dermedésére sem.
A sok tojássárgájától gyönyörű sárga lett a főzött krém. A krém mennyiség bőséges.