Az egyik közkedvelt és nagyon egyszerű sütemény a lekváros piskótatekercs. A piskóta a szokásos, hagyományos recept. A könnyű, légies piskótát megkenhetjük házi lekvárral, diétás lekvárral, de nutellával, csokikrémmel, gesztenyés krémmel is…amivel csak kedvünk tartja.
Diétásabb sütemények közé sorolják a piskótát, pláne ha cukormentes a lekvár, hiszen a vajas, tejszínes krémes tortákkal ellentétben jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, így akik zsírszegény diétát folytatnak azoknak is ajánlható.
Lekváros piskótatekercs recept:
- 6 db tojás (M-L)
- 6 evőkanál liszt ( nem csapott, normál, inkább kicsit púposabb evőkanálnyi )
- 6 evőkanál cukor ( normál evőkanál )
- 2 csipet só
- 1 kis üveg lekvár
Lekváros piskótatekercs elkészítése:
- A piskótát elkészítjük a szokásos, hagyományos módon. A tojásfehérjét kemény habbá verjük konyhai robotgéppel egy nagyobb tálban. A tojássárgáját és a cukrot, sót egy másik tálban szintén a konyha robotgéppel világosra, habosra keverjük, majd a felvert tojásfehérjéhez adagoljuk. Ezután már alacsony fokozaton, vagy inkább fakanállal széles nagy mozdulatokkal keverjük. A lisztet is fokozatosan hozzászórjuk és az egészet óvatosan, keverjük át, hogy a habot ne törjük össze.
- Sütőpapírral kibélelünk, vagy kivajazunk, lisztezünk egy kb 40×40 cm-es tepsit és beleöntjük a piskóta masszát. 170-180°C -ra előmelegített sütőben, középső részen készre sütjük a piskótát kb 20 perc alatt. Az első negyedórában ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert könnyen összeesik a piskóta. Villával átszúrva ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.
- A kész piskótát pár perc után egy másik ugyanekkora tepsi sütőpapírral befedett hátoldalára, vagy egy nagy sütőpapírral befedett tálca hátoldalára borítjuk. Így a tetejére került a piskóta alja, amiről óvatos, lassú mozdulatokkal lehúzzuk a sütőpapírt. Pár perc hűlés után, még langyosan megkenjük egyenletesen a lekvárral. Túl sok lekvárt ne tegyünk bele és teljesen a szélére se mert kifolyik. Majd szépen szorosan feltekerjük, Az alsó sütőpapírt ráhajtjuk és pihentetjük. Legalább félórát, de ha van időnk inkább többet, majd éles késsel szeleteljük, tálaljuk.
Tipp: A piskóta készítésének egy gyorsabb módja. A tojásfehérjét egy mély tálban konyhai robotgéppel jó keményre felverjük, a cukrot közben folyamatosan adagoljuk hozzá. Ezután alacsonyabb fokozaton keverjük tovább, a tojások sárgáját egyenként adjuk hozzá, végül a lisztet is fokozatosan keverjük hozzá. A többi ugyanaz, kibéleljük a tepsit, majd sütjük a leírtaknak megfelelően.
A lekváros piskótatekercsből finom Charlotte tortát is készíthetünk, melynek receptkét: itt találhatjátok.
További piskóta receptek.