Próbáld ki ezt az egyszerű, ízletes tejszínes currys csirkemell recept, ha egy gyors ebédre vagy vacsorára vágysz és nem idegenkedsz az indiai ízvilágtól! Nálunk kedveli a család, ráadásul hamar elkészül tálalhatjuk például rizzsel, rizibizivel, burgonya krokettel, tepsiben sült édes burgonyával, zöldséges bulgurral, vagy zöldséges kölessel.
Ha nem kapsz kész curry fűszerkeveréket, helyett használj helyette pl. kurkuma, gyömbér, római kömény, koriander keverékét.
A curry egyébként az angolok által vált elterjedt kifejezéssé. A gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki a fűszerkeveréket, hogy az általuk megkedvelt indiai ízt utánozhassák vele. Többféle összetevővel más és más curry keverékek készültek így. Curry eredetéről bővebben >>
TEJSZÍNES CURRYS CSIRKEMELL RECEPT
- 1 kg csirkemell
- 1 kis fej hagyma
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 2-3 enyhén púpos teáskanál curry fűszerkeverék (helyette: gyömbér, római kömény, koriander, kurkuma keverék )
- 1/3 teáskanál őrölt gyömbér
- 1-2 teáskanál korianderzöld apróra vágva
- 2 evőkanál liszt
- 6 evőkanál 20%-os főzőtejszín
- pár dl víz
- só, bors ízlés szerint
TEJSZÍNES CURRYS CSIRKEMELL KÉSZÍTÉSE
- A húst felkockázzuk, vagy csíkozzuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük.
- Utána hozzáadjuk a húst, borsozzuk, fehéredésig, dinszteljük a húst is, hozzáadjuk a fűszereket, sót, átkeverjük, végül a zúzott fokhagymákat is belekeverjük és már öntöm is fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Rászórjuk az apróra vágott koriander levelet, a mustárt és fedő alatt, időnként megkeverve, ha szükséges a vizet pótolva puhára főzzük a húst.
- Két evőkanál lisztet, 6 evőkanál tejszínnel és fél-egy dl vízzel csomómentesre keverünk. Mikor már puha a hús hozzákeverjük a tejszínes keveréket és behabarjuk vele. Ahogy sűrűsödik látjuk majd, hogy kell-e még vizet önteni hozzá, hogy pont jó krémes állagú legyen a szaft. Mindig apránként adjuk hozzá a vizet, nehogy túlságosan híg legyen a szaft. Tetszőleges körettel pl. rizzsel, krokettel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!