Próbáld ki ezt az egyszerű, ízletes tejszínes currys csirkemell recept, ha egy gyors ebédre vagy vacsorára vágysz és nem idegenkedsz az indiai ízvilágtól! Nálunk kedveli a család, ráadásul hamar elkészül tálalhatjuk például rizzsel, rizibizivel, burgonya krokettel, tepsiben sült édes burgonyával, zöldséges bulgurral, vagy zöldséges kölessel.
Ha nem kapsz kész curry fűszerkeveréket, helyett használj helyette pl. kurkuma, gyömbér, római kömény, koriander keverékét.
A curry egyébként az angolok által vált elterjedt kifejezéssé. A gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki a fűszerkeveréket, hogy az általuk megkedvelt indiai ízt utánozhassák vele. Többféle összetevővel más és más curry keverékek készültek így. Curry eredetéről bővebben >>
TEJSZÍNES CURRYS CSIRKEMELL RECEPT
- 1 kg csirkemell
- 1 közepes fej hagyma
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 2-3 enyhén púpos teáskanál curry fűszerkeverék (helyette: gyömbér, római kömény, koriander, kurkuma keverék )
- 1/3 teáskanál őrölt gyömbér
- 2-3 teáskanál mustár
- 1-2 teáskanál korianderzöld apróra vágva, vagy petrezselyem
- 200 ml 10-20%-os főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint
TEJSZÍNES CURRYS CSIRKEMELL KÉSZÍTÉSE
- A húst felkockázzuk, vagy csíkozzuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük.
- Utána hozzáadjuk a húst, borsozzuk, fehéredésig, dinszteljük a húst is, hozzáadjuk a fűszereket, sót, átkeverjük, végül a zúzott fokhagymákat is belekeverjük és már öntöm is fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Rászórjuk az apróra vágott koriander levelet, petrezselymet, a mustárt és fedő alatt, időnként megkeverve, ha szükséges a vizet pótolva puhára főzzük a húst.
- Mikor már puha a hús és van rajta még kevés főzőlé, akkor hozzákeverjük a tejszínt Ahogy sűrűsödik látjuk majd, hogy kell-e vizet önteni hozzá, hogy pont jó krémes állagú és elég szaftos legyen. Mindig apránként adjuk hozzá a vizet, nehogy túlságosan híg legyen a szaft. Tetszőleges körettel pl. rizzsel, krokettel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!