Nagyon szeretjük a diós süteményeket és ez alól a finom, omlós, házias diós pite sem kivétel. Egyszerű és könnyen elkészíthető, a családban nagyon kedvelt recept. Ünnepekre is elkészíthetjük.
Ezt a pite tésztát variálhatjuk akár mákos pitének, vagy almás töltelékkel, almás pitének, gyümölcsökkel, túrós töltelékkel, ízlésünknek, évszaknak megfelelően. Várhatjuk vele a vendégeket, vihetjük kirándulásra, csomagolhatjuk uzsonnára a szendvics, gyümölcs mellé, vagy leves mellé második fogásnak is tálalhatjuk.
A tésztája omlós, a töltelék nem száraz, pont annyira édes amennyire kell. Még nyújtani sem kell a tésztát, ha nem akarjuk, elég ha belenyomkodjuk a tepsibe. A tetejét pedig vagy rácsozzuk vagy ráreszelhetjük, de természetesen aki szeretné az nyújthatja is. A megadott mennyiségből egy nagy, 40 × 40 cm-es tepsire való diós piténk lesz. Persze felezhetjük is a receptben megadott mennyiséget.
Omlós Diós pite recept:
- pite tészta:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 15 dkg cukor
- 1/2 teáskanál só
- 3 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 2-3 evőkanál tejföl
- pite tésztára:
- a töltelék alá pár evőkanál baracklekvár
- diós töltelék:
- 4 db tojásfehérje kemény habbá verve
- 30 dkg dió darálva
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csipet só
- tetejére:
- a lekenéshez 1 db tojássárgája
Tehát összesen 4 db egész tojás kell a recepthez. 3 db sárgája a pite tésztába, 1 db sárgája a lekenéshez. A 4 tojásfehérje pedig a diós töltelékbe kerül.
Omlós Diós pite elkészítése:
- A pite tésztához a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzákeverem a sütőport, cukrot, a 3db tojássárgáját, sót, tejfölt és az egészet összegyúrom. Letakarva hűtőbe teszem min. 30 percre. (de akár egy napra is lehet )
- A diót kimérem és megdarálom, majd összekeverem a 15 dkg porcukorral. A 4 tojásfehérjét 2 csipet sóval, és a vaníliás cukorral kemény habbá verem.
- A pihentetett pite tészta kb 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtom vagy csak ujjal belenyomkodom, lapítom, simítom egy 40×40 cm-es (enyhén kivajazott, de ez elhagyható ) tepsibe. Kicsit megszurkálom a tetejét villával. Megkenem pár evőkanálnyi lekvárral.
- A cukros darált diót óvatosan összeforgatom a tojásfehérje habbal és szépen , egyenletesen rákenem a lekvárral megkent pitetésztára. A megmaradt tésztát vékonyra nyújtom és felcsíkozom, majd átlósan, rácsosan ráhelyezem a töltelékre, vagy csak rudakat sodrok belőle és azt teszem a töltelékre. A hideg pite tésztát, rácsozás, nyújtás helyett ráreszelni is lehet a töltelékre.
- 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütési módnál kb 30 perc alatt készre sütöm a mákos pitét. Minden sütő más, inkább nézzük gyakrabban, hogy elkészült-e.