MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

diós pite recept

Omlós diós pite recept

Nagyon szeretjük a diós süteményeket és ez alól a finom, omlós, házias diós pite sem kivétel. Egyszerű és könnyen elkészíthető, a családban nagyon kedvelt recept. Ünnepekre is elkészíthetjük.

Ezt a pite tésztát variálhatjuk akár mákos pitének, vagy almás töltelékkel, almás pitének, gyümölcsökkel, túrós töltelékkel, ízlésünknek, évszaknak megfelelően. Várhatjuk vele a vendégeket, vihetjük kirándulásra, csomagolhatjuk uzsonnára a szendvics, gyümölcs mellé, vagy leves mellé második fogásnak is tálalhatjuk.

A tésztája omlós, a töltelék nem száraz, pont annyira édes amennyire kell. Még nyújtani sem kell a tésztát, ha nem akarjuk, elég ha belenyomkodjuk a tepsibe. A tetejét pedig vagy rácsozzuk vagy ráreszelhetjük, de természetesen aki szeretné az nyújthatja is. A megadott mennyiségből egy nagy, 40 × 40 cm-es tepsire való diós piténk lesz. Persze felezhetjük is a receptben megadott mennyiséget.

Omlós Diós pite recept:

  • pite tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • pite tésztára:
  • a töltelék alá pár evőkanál baracklekvár
  • diós töltelék:
  • 4 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • 30 dkg dió darálva
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csipet só
  • tetejére:
  • a lekenéshez 1 db tojássárgája

Tehát összesen 4 db egész tojás kell a recepthez. 3 db sárgája a pite tésztába, 1 db sárgája a lekenéshez. A 4 tojásfehérje pedig  a diós töltelékbe kerül.

Omlós Diós pite elkészítése:

  1. A pite tésztához a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzákeverem a sütőport, cukrot,  a 3db tojássárgáját, sót, tejfölt és az egészet összegyúrom. Letakarva hűtőbe teszem min. 30 percre. (de akár egy napra is lehet )
  2. A diót kimérem és megdarálom, majd összekeverem a 15 dkg porcukorral. A 4 tojásfehérjét 2 csipet sóval, és a vaníliás cukorral kemény habbá verem.
  3. A pihentetett pite tészta kb 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtom vagy csak ujjal belenyomkodom, lapítom, simítom egy 40×40 cm-es (enyhén kivajazott, de ez elhagyható ) tepsibe. Kicsit megszurkálom a tetejét villával. Megkenem pár evőkanálnyi lekvárral.
  4. A cukros darált diót óvatosan összeforgatom a tojásfehérje habbal és szépen , egyenletesen rákenem a lekvárral megkent pitetésztára. A megmaradt tésztát vékonyra nyújtom és felcsíkozom, majd átlósan, rácsosan ráhelyezem a töltelékre, vagy csak rudakat sodrok belőle és azt teszem a töltelékre. A hideg pite tésztát, rácsozás, nyújtás helyett  ráreszelni is lehet a töltelékre.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütési módnál kb 30 perc alatt készre sütöm a mákos pitét. Minden sütő más, inkább nézzük gyakrabban, hogy elkészült-e.
diós pite
diós pite
mákos diós pite
Diós mákos pite

Szólj hozzá!