Keresés
gyümölcskenyér

Gyümölcskenyér

Főként az őszi-téli hónapok kedvelt csemegéje a gyümölcskenyér, más néven püspökkenyér amit sokan a Karácsonyi ünnepek környékén készítenek elsősorban.

Kétféle változata ismert leginkább az élesztős hagyományos és a sütőporos változat. Én általában a sütőporos változatot készítem, ami gyakorlatilag egy kevert süti alap sok aszaltgyümölccsel, diófélékkel és ízlés szerint csoki darabokkal.

A  tésztába kevert joghurttól, vajtól szaftos, nem száraz, több napig is puha gyümölcskenyerünk lesz. Már ha több napig kitart…A megadott mennyiségből 2 db gyümölcskenyér lesz.

Az aszaltgyümölcsök variálhatók ízléstől függően.

Gyümölcskenyér recept:

  • 5 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 175 g joghurt
  • vanília vagy vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • 70 ml olaj vagy 8 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg darabolt dió ( pár evőkanál szeletelt mandula – ez elhagyható )
  • 8 dkg aszalt vörösáfonya vagy mazsola
  • 8 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
  • 9-10 dkg csokoládé darabolva ( 1 tábla )

Gyümölcskenyér elkészítése:

  1. Először kimérem, majd felvágom apró darabokra az aszalt sárgabarackot, diót, csokit. Utána kimérem az aszalt vörösáfonyát is, mivel kicsi mint a mazsola ezért azt nem kell aprítani.
  2. A tojásokat felverem, majd összekeverem a cukorral és robotgéppel krémesre, világosra keverem. Utána hozzáadom a vaníliát, reszelt citromhéjat, olajat/vajat, joghurtot és végül a lisztet a sütőporral.
  3. Kilisztezek, vajazok vagy sütőpapírral kibélelek kettő őzgerinc vagy ahhoz hasonló formát. Előmelegítem a sütőt kb 170-180°C-ra.
  4. A formákba öntöm a tésztát és utána egyenletesen megszórom az aszalt gyümölcsökkel, dióval, csokival.  ( Lehet a formába öntés előtt összekeverni tésztát az aszaltgyümölcsökkel, dióval, de akkor előtte forgassuk bele az aszalványokat egy kis lisztbe, hogy ne tapadjanak nagyon össze, egybe. )
  5. Nem túl magas hőmérsékleten ( 170-180°C ) alsó-felső sütési módnál készre sütöm a gyümölcskenyereket. Villával ellenőrzöm, hogy átsült-e a belseje.. Ha kész rácsra téve hűlni hagyom. Végül kiborítom a formából és megszórom porcukorral.

Több ünnepi süti recept>>

Mini stollen recept élesztő nélkül

6 Responses

  1. Gusztusos és szimpatikus a receptje 🙂 Ami nekem van recept az csak tojásfehérjét használ, ha jól emlékszem… mindig Anyuval sütöttük… de most ezt megkívántam… köszönöm, hogy ilyen klasszul le is lett fotózva!

    1. Kedves Kati! Köszönöm 🙂 remélem ízleni fog a gyümölcskenyér ha elkészíti. Én is hallottam már a tojásfehérjés változatról, biztos nagyon finom, egyszer ki fogom próbálni.

  2. Nagyon jól néz ki, látszik hogy pihe puha süti. Elmentettem és kipróbálom karácsonykor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

zöldséges puffancs recept
Egyszerű ételek
Mesi

ZÖLDSÉGES PUFFANCS

Amikor rántott húst, csirkét készítek sok háziasszonyhoz hasonlóan a megmaradt tojást, lisztet, zsemlemorzsát összekeverve kis puffancsokat készítek amit szívesen megeszünk. Ezt tovább gondolva hozzáadtam még nyers zöldségeket belereszelve, fűszerekkel, szezámmaggal, esetleg reszelt sajttal is megspékelve finom, könnyű zöldséges puffancsok lettek. Az állaga könnyű, finom, ízletes.

Tovább olvasom >
nutellás croissant nutellás kifli recept
Édes sütemények
Mesi

Nutellás Croissant

Ízletes, könnyen formázható, rugalmas tészta. A töltelékkel nincs sok dolgunk, csak megkenjük a kinyújtott tésztát. Reggelire, tízóraira, uzsonnára , akár vendégvárónak, finom, kívül ropogós, belül puha, krémes nasi.

Tovább olvasom >