baklava recept réteslapból

Házi diós baklava recept réteslapból

Egyszerűbb elkészíteni mint gondolnád, ezt a mennyei, török-görög mézédes  kalóriabombát, a diós baklavát! A hagyományos házilag készített baklava tésztát hosszasan, nagy gonddal készítik, mint a nagyik, dédik a hazai rétestésztát.

Ma már készen kapható jó minőségű réteslapokból gyorsan elkészíthető ez a csodás desszert is, csakúgy mint a rétesek. A még meleg baklavát, a browniehoz hasonlóan egy gombóc fagylalttal is tálalhatjuk, ami egy kicsit könnyebbé teszi ezt a gazdag finomságot.

HÁZI DIÓS BAKLAVA RECEPT RÉTESLAPBÓL

     

      • 2 csomag réteslap 2×9 db lap ( 2x170g )

      • 20 dkg olvasztott vaj

      • diós töltelék:

           

            • 40 dkg darált dió

            • 20 dkg cukor

            • 2 teáskanál fahéj

        • szirup:

             

              • 280 ml víz

              • 250 g cukor

              • 100-120ml méz

              • kisebb citrom felének a leve és héja

              • 1 rúd fahéj ( végén kivenni )

               

                • 2 evőkanál narancsvirág aroma – elhagyható, de nagyon kellemes ízt ad a sütinek

          Tipp:

             

              • Ha valaki kevésbé édesre szeretné készíteni a baklavát, akkor elhagyhatja a dióból a cukrot és így csak a szirup fogja édesíteni a sütit.

              • Dió helyett, vagy egy része helyett lehet pisztáciát is használni és mákkal is ki lehet próbálni.

              • A réteslapokat csak készítéskor bontsuk fel, hogy ne száradjanak ki és ne töredezzenek.

            DIÓS BAKLAVA KÉSZÍTÉSE RÉTESLAPBÓL

               

                1. Szirup hozzávalóiból kb 10 perc alatt könnyű, enyhén sűrű szirupot főzünk és hűlni hagyjuk

                1. A diót ledaráljuk, egy részét durvára is törhetjük, majd összekeverjük a cukorral.

                1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A 20 dkg vajat kenhetőre olvasztjuk.

                1. Ameddig melegszik a sütő összeállítjuk a baklavát. Egy közepes, magasabb falú tepsit ( kb 35x31cm-es belső méret) kivajazunk kenőtollal/szilikonos kenőtollal. Rátesszük az első réteslapot, megkenjük vajjal az egész lapot és folytatjuk így egymás után az 5. lapig, amit szintén levajazunk. Rászórjuk a diós töltelék 1/3 részét, majd 4 réteslap jön, szintén egyenként vajazva. Erre jön a töltelék második harmada. Majd ismét 4 réteslap egyenként vajazva, arra a maradék töltelék kerül és végül az utolsó 5 réteslap egyenként vajazva, az utolsót is jól megkenve vele. 5 perce betesszük a hűtőbe az összeállított baklavát,  utána pedig óvatosan felszeleteljük egy éles késsel.

                1. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál, vagy először 15 perc légkeverés és utána 15 perc alsó-felső sütési módnál nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.

                1. A kész forró baklavára merőkanállal ráöntjük a szirupot, úgy, hogy mindenhol egyenletesen érje. Szép fokozatosan az összes szirupot használjuk fel. Utána 1,5 órát érdemes várni, pihentetni, hogy jól beszívja a szirupot és kellően összeérjen a süti. Tetejét, ha akarjuk díszíthetjük dióval, pisztáciával, mandulával.

              Röviden még egyszer a töltés:

              5 réteslap egyenként vajazva – utána 1/3 rész töltelék – majd  4 réteslap egyenként vajazva -ismét 1/3 rész töltelék –  újra 4 réteslap egyenként vajazva – erre a maradék 1/3 rész töltelék – végül 5 záró réteslap egyenként vajazva az utolsó is lekenve. Utána szeletelés, sütés, szirup öntés, pihentetés, élvezet…

              Nálunk névnapi deszertnek, meglepetésnek készült, mivel az egyik fiam imádja a baklavát. Szerencsére jól sikerült, nagyon finom, kiadós süti lett.

               

              diós baklava recept réteslapból

              Diós sütemény receptek >>

              Túrós rétes réteslapból >>

              Vélemény, hozzászólás?

              Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük