Egyszerűbb elkészíteni mint gondolnád, ezt a mennyei, török-görög mézédes kalóriabombát, a diós baklavát! A hagyományos házilag készített baklava tésztát hosszasan, nagy gonddal készítik, mint a nagyik, dédik a hazai rétestésztát.
Ma már készen kapható jó minőségű réteslapokból gyorsan elkészíthető ez a csodás desszert is, csakúgy mint a rétesek. A még meleg baklavát, a browniehoz hasonlóan egy gombóc fagylalttal is tálalhatjuk, ami egy kicsit könnyebbé teszi ezt a gazdag finomságot.
HÁZI DIÓS BAKLAVA RECEPT RÉTESLAPBÓL
-
- 2 csomag réteslap 2×9 db lap ( 2x170g )
-
- 20 dkg olvasztott vaj
-
- diós töltelék:
-
- 40 dkg darált dió
-
- 20 dkg cukor
-
- 2 teáskanál fahéj
-
- diós töltelék:
-
- szirup:
-
- 280 ml víz
-
- 250 g cukor
-
- 100-120ml méz
-
- kisebb citrom felének a leve és héja
-
- 1 rúd fahéj ( végén kivenni )
-
- 2 evőkanál narancsvirág aroma – elhagyható, de nagyon kellemes ízt ad a sütinek
-
- szirup:
Tipp:
-
- Ha valaki kevésbé édesre szeretné készíteni a baklavát, akkor elhagyhatja a dióból a cukrot és így csak a szirup fogja édesíteni a sütit.
-
- Dió helyett, vagy egy része helyett lehet pisztáciát is használni és mákkal is ki lehet próbálni.
-
- A réteslapokat csak készítéskor bontsuk fel, hogy ne száradjanak ki és ne töredezzenek.
DIÓS BAKLAVA KÉSZÍTÉSE RÉTESLAPBÓL
-
- Szirup hozzávalóiból kb 10 perc alatt könnyű, enyhén sűrű szirupot főzünk és hűlni hagyjuk
-
- A diót ledaráljuk, egy részét durvára is törhetjük, majd összekeverjük a cukorral.
-
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A 20 dkg vajat kenhetőre olvasztjuk.
-
- Ameddig melegszik a sütő összeállítjuk a baklavát. Egy közepes, magasabb falú tepsit ( kb 35x31cm-es belső méret) kivajazunk kenőtollal/szilikonos kenőtollal. Rátesszük az első réteslapot, megkenjük vajjal az egész lapot és folytatjuk így egymás után az 5. lapig, amit szintén levajazunk. Rászórjuk a diós töltelék 1/3 részét, majd 4 réteslap jön, szintén egyenként vajazva. Erre jön a töltelék második harmada. Majd ismét 4 réteslap egyenként vajazva, arra a maradék töltelék kerül és végül az utolsó 5 réteslap egyenként vajazva, az utolsót is jól megkenve vele. 5 perce betesszük a hűtőbe az összeállított baklavát, utána pedig óvatosan felszeleteljük egy éles késsel.
-
- 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál, vagy először 15 perc légkeverés és utána 15 perc alsó-felső sütési módnál nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.
-
- A kész forró baklavára merőkanállal ráöntjük a szirupot, úgy, hogy mindenhol egyenletesen érje. Szép fokozatosan az összes szirupot használjuk fel. Utána 1,5 órát érdemes várni, pihentetni, hogy jól beszívja a szirupot és kellően összeérjen a süti. Tetejét, ha akarjuk díszíthetjük dióval, pisztáciával, mandulával.
Röviden még egyszer a töltés:
5 réteslap egyenként vajazva – utána 1/3 rész töltelék – majd 4 réteslap egyenként vajazva -ismét 1/3 rész töltelék – újra 4 réteslap egyenként vajazva – erre a maradék 1/3 rész töltelék – végül 5 záró réteslap egyenként vajazva az utolsó is lekenve. Utána szeletelés, sütés, szirup öntés, pihentetés, élvezet…
Nálunk névnapi deszertnek, meglepetésnek készült, mivel az egyik fiam imádja a baklavát. Szerencsére jól sikerült, nagyon finom, kiadós süti lett.