Nagyon kedvelek mindenféle sós ropogóst, sütit, de eddig ezt a fajta sós aprósüteményt általában csak boltban, cukrászdában vásároltam, valahogy nálunk inkább pogácsa, sajtos rúd készült, pedig ezt a sós sütit is olyan egyszerű elkészíteni. Talán csak abban tér el például a sajtos rúdtól, hogy több tojássárgája kell a tésztába és tejföl helyett tejszínt használunk, sütőpor pedig egyáltalán nem kell a recepthez. Nem is az a légies süti, hanem igazi, finom, omlós nehéz sós teasütemény.
Nehéz sós teasütemény recept:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 3 csapott teáskanál só
- 130-150 ml tejszín ( 20-30%-os tejszín )
- tetejére:
- a megmaradt tojásfehérje vagy 1 db egész tojás
- 5-10 dkg reszelt sajt, pár evőkanál szezámmag, köménymag, mák, lenmag ízlés szerint.
Nehéz sós teasütemény készítése:
- A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, sót, tejszínt és egynemű tésztává gyúrjuk gyors mozdulatokkal. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe pihentetjük legalább egy órát.
- Minimálisan lisztezett felületen, kinyújtjuk a hűvös tésztát kb 1,5 cm vastagságúra és felszeleteljük kis négyzetekre, téglalap, vagy rombusz formára ízlés szerint. Óvatosan, lassan csíkozzuk a tésztát, hogy ne tekeredjen fel. ( Van aki a tészta összedolgozása után kb 30 perce a fagyasztóba teszi kinyújtott állapotban a tésztát, majd kis felengedés után szeleteli. Én inkább csak a hűtőbe teszem.) Megkenjük a tésztát a tojásfehérjével vagy egy egész felvert tojással és megszórjuk így egyben a különböző magokkal, sajttal. Érdemes egymás mellett több sort azonos maggal, sajttal szórni.
- Előmelegítjük a sütőt 190-200 °C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a sütiket és készre, aranybarnára sütjük nagyjából 15-20 perc alatt – sütőtől, hőfoktól függ. Én általában alsó-felső sütési módnál szoktam sütni. ezt a sós aprósüteményt is.
Egy válasz
Ma sütöm màsodjàra,termèszetesen dupla adagot!tanulva a mùltkori hibàból😂nagyon szèpen köszönöm,isteni a recept🥰😇🤗😘