A kókusztekercs, vagy más néven kókuszrúd/keksztekercs is egyszerű, de nagyszerű édesség. Könnyen elkészíthető recept. Hűtőben sokáig eláll, így nagyobb ünnepekre pl. Karácsony, Húsvét, Szilveszteri buli, stb., már előre elkészíthetjük, vagy akár a fagyasztóba is tehetjük. Mint a kókuszgolyó ez is szuper nasi gyerekek zsúrjára, ovis bulikra is, Ráadásul a gyerekeket is bevonhatjuk a készítésbe. Gyors, sütés nélküli desszert, darált kekszes süti.
A kókuszos keksztekercs tészta alapját a kókuszgolyó receptem adja, melyhez még vajas, kókuszos krémet készítünk. Feldobhatjuk a krémet egy kis ételfestékkel is pl. eperízűvel.
Kókuszrúd/Kókusztekercs recept:
-
keksztekercs massza:
- 500 g darált háztartási keksz
- 100 g vaj ( vagy Rama )
- 200 g porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor vagy helyette kevés vanília kivonat, vagy vanília kikapart belseje
- 300 ml tej
- 30 g cukrozatlan kakaópor ( 4 csapott evőkanál )
- 2 teáskanál rumaroma, vagy rum
-
kókuszos krém:
- 150 g vaj ( vagy Rama )
- 100 g porcukor + 1 csomag vaníliás cukor
- 70-100 g kókuszreszelék – ízléstől függően
- szóráshoz:
- kb 50 g kókuszreszelék
Kókuszrúd/keksztekercs elkészítése:
- A kekszes masszát készítjük el először. A szobahőmérsékletű vajat összedolgozzuk a darált keksszel és a többi hozzávalóval. Majd félre tesszük.
- A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük és beleforgatjuk a kókuszreszeléket. ( tehetünk bele pár csepp ételfestéket is )
- A kekszes masszát kettéválasztjuk, majd egyenként kinyújtjuk. Érdemes sütőpapíron vagy folpackon kinyújtani így nem ragad le a massza. A tetejére is teszek sütőpapírt/folpackot és így a sodrófához sem tapad a kekszes tészta. Vékonyra és egyenletesre, de ne túl vékonyra nyújtsuk a tésztát, hogy feltekerésnél ne szakadjon el a massza.
- A kekszes alapot megkenjük a fele mennyiségű krémmel. Szorosan feltekerjük, majd megszórjuk kívül kókuszreszelékkel, átforgatjuk és megszórjuk a másik felét is. A második tekercset is elkészítjük.
- Folpackba tesszük a rudakat és hűtőbe tároljuk. Bár rögtön szeletelhető, de érdemes félórát várni vele, hogy kicsit dermedjen a kókuszos keksztekercs.