karamell öntet

Karamell öntet

Ez a karamell öntet nagyon egyszerű és nagyon finom, csak két összetevőből áll. Cukorból és tejszínből…tehát alapvetően vaj nem kell bele, mégis remek kellően selymes lágy karamellszósz.

Attól függően folyékony, hogy mennyire sűrítjük be. Tortákhoz, sütikhez, fagyihoz nagyon jól passzol. Persze készíthetjük vajjal is még tovább gazdagítva a karamellt.

KARAMELL ÖNTET RECEPT

  • 100 g cukor
  • 150 ml habtejszín (30%-os)
  • 2 csipet só, ha sósan szeretnénk

TIPPEK:

  • Egy 26 cm-es torta tetejére bőven elegendő a receptben megadott mennyiség.
  • Ha nagyobb, rájárós adagot szeretnénk készíteni, amit üvegbe tehetünk, akkor duplázzuk az adagot. 
  • Vajjal is készítheted kb. 50 g-ot keverj hozzá-

KARAMELL ÖNTET KÉSZÍTÉSE

  1. A cukrot egy kicsi, de mély lábosban lassú tűzön elkezdem melegíteni.
  2. A tejszínt is kimérem egy pohárba és felmelegítem, vagy forró vizes tálba állítom a tejszínes poharat, a lényeg, hogy  meleg legyen a tejszín is.
  3. Amikor szépen felolvadt a cukor és szépen barnul , már teszem is hozzá a meleg tejszínt. Először felserceg, de ne ijedjünk meg, akkor se ha összeáll egy nagyobb darabba, csak kevergessük tovább lassú tűzön és szépen összeolvad, sűrűsödik az egész.
  4. Amikor már kellően sűrű a karamell öntet/szósz, akkor , beletesszük a pici sót, ha sósan szeretnénk és levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Ahogy hűl még tovább sűrűsödik.

Sajttortához nekem nagyon jól bevált ez az öntet, érdemes kipróbálni: sajttorta karamell öntettel.

sajttorta karamell öntettel

karamellás sajttorta

KARAMELL ÖNTET

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!