zserbó golyó

Zserbó golyó

A zserbó golyó nagyon finom, diós, lekváros gyors desszert. A recept egyszerű, praktikusan 1-2 nappal az ünnepek előtt előkészíthetjük és hűtőben, de akár mélyhűtőben is tárolhatjuk, és így még korábban összeállíthatjuk. A gyerekeket is be lehet vonni a készítésbe, nagyon szeretik összeállítani, gyúrni a masszát és készíteni a kis golyókat. Hamar elkészül, szuper sütés nélküli desszert.  Karácsonyra, húsvétra, családi bulikra, suli bulikra is remek édesség.

Jó minőségű házi, vagy bolti lekvárt használjunk a zserbó golyó készítésénél, a dzsemek, zselés lekvárok nem adják ki azt a házias lekváros ízt, amit a zserbó sütinél is ismerünk.. Be lehet vonni olvasztott csokival a golyókat, vagy apróra vágva a masszába  is tehetjük, de egyszerűen csak dióba forgatva is nagyon finom.

Kis eltéréssel akár többféle ízvilágot is létrehozhatunk a darált kekszes alapból: pl kókusz golyót, kókuszrudat, sport szeletet, Így többféle desszertet készíthetünk rövid idő alatt.

Zserbó golyó recept:

  • 500 g darált háztartási keksz
  • 150 g darált dió
  • 150 g vaj vagy sütőmargarin
  • 300 ml tej – vagy növényi tej
  • 30 g cukrozatlan holland kakaópor
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 közepesen púpos evőkanál baracklekvár 
  • 2 teáskanál rum, vagy rumaroma – elhagyható
  • + ünnepi fűszerezés:
  • 1 mokkáskanál  őrölt fahéj
  • fél narancs reszelt héja
  • tetejére:
  • + 5-10 dkg darált dió, vagy 1-2 tábla csokoládé olvasztva

Karácsonykor pár evőkanál kandírozott narancshéjat ( túl sokat nem, hogy ne legyen nagyon domináns ) és 2 evőkanál frissen facsart narancslevet adtam még hozzá, úgy is nagyon finom.

Zserbógolyó készítése:

  1. A diót megdaráljuk. Egy nagyobb tálba tesszük a darált kekszet és a vajjal összedolgozzuk, utána hozzátesszük az összes többi hozzávalót, fűszereket, a darált dió masszába való részét és kézzel jól összekeverjük, gyúrjuk egy nagy gombóccá. Legalább félórára a hűtőbe tesszük, hogy kicsit dermedtebb  legyen a formázáshoz, de rögtön is lehet vele dolgozni. 
  2. Miután kicsit megdermedt a massza, kis golyókat formálunk belőle kézzel. Olvasztott csokiban márthatjuk, vagy darált dióba forgatjuk, mint a képen is látható. 

További ízelítő, kekszgolyó variációk, sütés nélküli desszertek.

 

Datolyagolyó és más nyers vegán egészséges édességek: nyers kókuszgolyó, diós narancsos datolyagolyó, vegán répás datolyagolyó, sütőtök golyó recept. Ezek a receptek nem tartalmaznak kekszet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük