A zserbó golyó nagyon finom, diós, lekváros gyors desszert. A recept egyszerű, praktikusan 1-2 nappal az ünnepek előtt előkészíthetjük és hűtőben, de akár mélyhűtőben is tárolhatjuk, és így még korábban összeállíthatjuk. A gyerekeket is be lehet vonni a készítésbe, nagyon szeretik összeállítani, gyúrni a masszát és készíteni a kis golyókat. Hamar elkészül, szuper sütés nélküli desszert. Karácsonyra, húsvétra, családi bulikra, suli bulikra is remek édesség.
Be lehet vonni olvasztott csokival a golyókat, vagy apróra vágva a masszába tenni, de így magába dióba forgatva is nagyon finom.
Kis eltéréssel akár többféle ízvilágot is létrehozhatunk a darált kekszes alapból: pl kókusz golyót, kókuszrudat, sport szeletet, Így többféle desszertet készíthetünk rövid idő alatt.
Zserbó golyó recept:
- 500 g darált háztartási keksz
- 150 g darált dió
- 150 g vaj vagy sütőmargarin
- 300 ml tej – vagy növényi tej
- 30 g cukrozatlan holland kakaópor
- 150 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csipet só
- fél narancs reszelt héja
- 5 nagy evőkanál baracklekvár
- 2 teáskanálrum, vagy rumaroma – elhagyható
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj – opcionális
- tetejére:
- + 5-10 dkg darált dió, vagy 1-2 tábla csokoládé olvasztva
Zserbógolyó elkészítése:
- A diót megdaráljuk. Egy nagyobb tálba tesszük a darált kekszet és a vajjal összedolgozzuk, utána hozzátesszük az összes többi hozzávalót, a darált dió masszába való részét és kézzel jól összekeverjük, gyúrjuk egy nagy gombóccá. Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben formázható legyen.
- Miután kicsit megdermedt a massza, kis golyókat formálunk belőle kézzel. Olvasztott csokiban márthatjuk, vagy darált dióba forgatjuk, mint a képen is látható.
További ízelítő, kekszgolyó variációk, sütés nélküli desszertek.
Datolyagolyó és más nyers vegán egészséges édességek: nyers kókuszgolyó, diós narancsos datolyagolyó, vegán répás datolyagolyó, sütőtök golyó recept. Ezek a receptek nem tartalmaznak kekszet.