Nagyon sokféle kókuszgolyót készítettem már, meggyel, meggylével, lekvárral stb. Most a legegyszerűbb receptemet osztom meg veletek. Nagyobb vendéglátáskor, vagy nagycsaládnál érdemes az adagot duplázni.

Kókuszgolyó – hozzávalók:

  • 0,5 kg darált háztartási keksz
  • 3 dl langyos tej (ha valaki kávésan szereti 1-2 teáskanál nescafét lehet tenni a tejbe)
  • 12,5  dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor + 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília
  • 4 normál (nem púpos) evőkanál keserű kakaópor
  • 2 teáskanál rum aroma (ízlés szerint)
  • 1 zacskó kókuszreszelék

Kókuszgolyó – elkészítése:

  1. A kekszreszeléket egy mély, nagy tálba teszem. Hozzá keverem a porcukrot, kakaóport, rum aromát, vaníliát. Az egészet leöntöm a langyos tejjel. Kicsit felmelegítem a vajat, csak, hogy kicsit folyós, puha legyen.
  2. A vajat is hozzákeverem és az egészet jól összegyúrom egy nagy gombóccá kb 2 perc alatt. Nem kell bele több folyadék, még ha úgy is tűnik az elején…
  3. Kb 10 percre beteszem a hűtőbe. Majd egy tálba szórom a kókusz reszeléket. A kezemmel golyókat formálok a masszából, nem ragad majd a kezünkhöz és meghempergetjük a kókuszban. Kész is 🙂

Ha dupla adagot készítek és nincs kedvem golyókat gyúrni, akkor egy tálcára szórom a kókuszt. A nagy masszát több hosszabb, vastagabb hengerré formálom és megforgatom a kókuszban – és kész is a kókusztekercs, akár mehet a mélyhűtőbe is. Tálaláskor szeletelem.