Nagyon sokféle kókuszgolyót készítettem már, meggyel, meggylével, lekvárral stb. Most a legegyszerűbb receptemet osztom meg veletek. Vendéglátáskor érdemes az adagot duplázni, hogy legyen bőven ebből a finom nasiból.
Kókuszgolyó recept:
- 0,5 kg darált háztartási keksz
- 3,5 dl langyos tej (ha valaki kávésan szereti 1-2 teáskanál nescafét lehet tenni a tejbe)
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor + 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília
- 4 normál (nem púpos) evőkanál keserű kakaópor
- 3 evőkanál baracklekvár – opcionális ( ha teszünk bele lekvárt tejből kevesebbre lesz szükség )
- 2 teáskanál rum aroma vagy rum (ízlés szerint)
- 1 kis zacskó kókuszreszelék
Kókuszgolyó elkészítése:
- A kekszreszeléket egy mély, nagy tálba teszem. Hozzá keverem a porcukrot, kakaóport, rum aromát, vaníliát. Az egészet leöntöm a langyos tejjel. Kicsit felmelegítem a vajat, csak, hogy kicsit folyós, puha legyen.
- A vajat is hozzákeverem és az egészet jól összegyúrom egy nagy gombóccá kb 2 perc alatt. Nem kell bele több folyadék, még ha úgy is tűnik az elején…
- 15-30 percre ( vagy akár egy teljes napra ) beteszem a hűtőbe. Majd egy tálba szórom a kókusz reszeléket. A kezemmel golyókat formálok a masszából, nem ragad majd a kezünkhöz és meghempergetjük a kókuszban. Kész is 🙂
Ha dupla adagot készítek és nincs kedvem golyókat gyúrni, akkor egy tálcára szórom a kókuszt. A nagy masszát több hosszabb, vastagabb hengerré formálom és megforgatom a kókuszban – és kész is a kókusztekercs, akár mehet a mélyhűtőbe is. Tálaláskor szeletelem.