MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

kókuszgolyó recept

Kókuszgolyó egyszerűen

Nagyon sokféle kókuszgolyót készítettem már, meggyel, meggylével, nyers kókuszgolyót datolyából, stb. Most a legegyszerűbb, de nagyon finom receptemet osztom meg veletek. Vendéglátáskor érdemes az adagot duplázni, hogy legyen bőven ebből a finom nasiból.

Kókuszgolyó recept:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 10  dkg lágy vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor + 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília
  • 3 dl tej 
  • 4 csapott  evőkanál holland kakaópor ( 3 dkg )
  • 2 teáskanál rum aroma vagy rum (ízlés szerint)
  • 1 kis zacskó kókuszreszelék

Opcionálisan:  lehet pl. 2-3 evőkanál lekvárt is tenni a masszába, persze akkor kevesebb porcukrot tegyünk hozzá. 1 teáskanál nescafét is lehet tenni  a tejbe, kiemeli a kakaó ízét. Magozott meggyet is rakhatunk a közepébe és a tej egy részét kiválhatjuk pl. meggybefőtt levével. Forgathatjuk csokidarába vagy darált dióba is. 

Kókuszgolyó elkészítése:

  1. A kekszreszeléket egy mély, nagy tálba teszem. Hozzákeverem a porcukrot, kakaóport, rum aromát, vaníliát. Az egészet leöntöm a langyos tejjel. Kicsit felmelegítem a vajat, csak, hogy kicsit folyós, puha legyen.
  2. A vajat is hozzákeverem és az egészet jól összegyúrom egy nagy gombóccá kb 2 perc alatt. Nem kell bele több folyadék, még ha úgy is tűnik az elején…
  3. 15-30 percre ( vagy akár egy teljes napra ) beteszem a hűtőbe. Majd egy tálba szórom a kókusz reszeléket. A kezemmel golyókat formálok a masszából, nem ragad majd a kezünkhöz és meghempergetjük a kókuszban. Kész is 🙂

Ha dupla adagot készítek és nincs kedvem golyókat gyúrni, akkor egy tálcára szórom a kókuszt. A nagy masszát több hosszabb, vastagabb hengerré formálom és megforgatom a kókuszban – és kész is a kókuszrúd. Előre is elkészíthetjük és akár mehet is a mélyhűtőbe. Tálalás előtt időben vegyük ki a mélyhűtőből, ha kellően felengedett lehet szeletelni.

Szólj hozzá!