Maradt egy kis krumplipüré amivel azon kívül, hogy a kutyának is adhatnánk (már akinek van), még sok más finomságot készíthetünk belőle, pl. krokettet, krumplis lángost. A krumplis pogácsa maradék krumplipüréből az egyik legjobb felhasználási módja a burgonyaköretnek.
Az ünnepi menü maradék körete is így kaphat új értelmet. A család is örülni fog, mert így kerül egy kis sós süti az asztalra, amire rá lehet járni…de vihetjük suliba, munkahelyre, kirándulásra is.
A maradék püré állaga szilárd volt, hűtő hidegen kevertem a liszthez. Kevés tej, vaj és só volt benne. A pogácsákat lekehetjük egy kis sós, borsos, fűszerpaprikás tojással, krumplis-sajtos pogikat is süthetünk.
Krumplis pogácsa recept, maradék krumplipüréből
-
- 560 g finomliszt
- 280 g maradék krumplipüré ( szilárd állagú, kevés sót, tejet, vajat tartalmazott és hidegen adtam hozzá )
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 teáskanál só
- 16 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1 csomag szárított élesztő, vagy 25 g friss élesztő
- tetejére:
-
- 1 egész tojás, pici só, csipet bors, és fűszerpaprika
-
- reszelt sajt – opcionális
-
Legutoljára: 30 dkg burgonyapüréből, 60 dkg lisztből és 20 dkg vajból sütöttem isteni finom sajtos krumplis pogácsákat. 2,5 dkg friss élesztőt használtam hozzá, a többi ugyanaz mint a receptben, leírásban. Tetejére reszelt gouda sajt került. Képek a bejegyzés alján.
Burgonyás pogácsa készítése:
-
- Keverd a liszthez a porélesztőt, sót, majd a langyos tejet, vagy a friss élesztőt futtasd fel a langyos tejben, egy teáskanál cukorral és úgy add a liszthez. Majd keverd bele a tojást, a lágy vajat, a hűtő hideg vagy szoba-hőmérsékletű krumplipürét. Az egészet gyúrd össze, kicsit dagasztjuk géppel vagy kézzel.
-
- 30-60 percet konyharuhával letakarva kelesztjük.
-
- Miután megkelt, előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsd ki jó ujjnyi vastagságúra és a tetejét kockázd be egy éles kés segítségével. Ezután szaggass belőle pogácsákat a legkisebb méretű szaggatóval.
-
- Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a pogikat és kend le az enyhén sózott, fűszerezett felvert tojással. Ízlés szerint tehetünk rá reszelt sajtot is.
-
- 190-200°C-fokos sütőben süssük szép pirosra. Légkeverést, alsó-felső sütési módot is használhatunk felváltva. Nagyjából 15-20 perc alatt készülnek el a krumplis pogácsák, de ez sütőtől is függ.
Nálunk nem maradhat el a sajtos változat sem, ezért készült egy tepsi krumplis-sajtos pogácsa is.
Sajtos krumplis pogácsák
2 Responses
Na ezt biztos kifogom próbálni 🙂
Kipróbáltam, nagyon finom lett!