krumplis pogácsa maradék püréből

Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

Maradt egy kis krumplipüré amivel azon kívül, hogy a kutyának is adhatnánk (már akinek van), még sok más finomságot készíthetünk belőle, pl. krokettet, krumplis lángost. A krumplis pogácsa maradék krumplipüréből az egyik legjobb felhasználási módja a burgonyaköretnek.

Az ünnepi menü maradék körete is így kaphat új értelmet. A család is örülni fog, mert így kerül egy kis sós süti az asztalra, amire rá lehet járni…de vihetjük suliba, munkahelyre, kirándulásra is.

A maradék püré állaga szilárd volt, hűtő hidegen kevertem a liszthez. Kevés tej, vaj és só volt benne. A pogácsákat lekehetjük egy kis sós, borsos, fűszerpaprikás tojással, krumplis-sajtos pogikat is süthetünk.

Krumplis pogácsa recept, maradék krumplipüréből

    • 560 g finomliszt
    • 280 g maradék krumplipüré ( szilárd állagú, kevés sót, tejet, vajat tartalmazott és hidegen adtam hozzá )
    • 1 tojás
    • 1 dl tej
    • 1 teáskanál cukor
    • 3 teáskanál só
    • 16 dkg vaj vagy sütőmargarin
    • 1 csomag szárított élesztő, vagy 25 g friss élesztő
    •  tetejére:
          • 1 egész tojás, pici só, csipet bors, és fűszerpaprika

          • reszelt sajt – opcionális

      Legutoljára: 30 dkg  burgonyapüréből, 60 dkg lisztből és 20 dkg vajból sütöttem isteni finom sajtos krumplis pogácsákat. 2,5 dkg friss élesztőt használtam hozzá, a többi ugyanaz mint a receptben, leírásban. Tetejére reszelt gouda sajt került. Képek a bejegyzés alján. 

      Burgonyás pogácsa készítése:

          1. Keverd a liszthez a porélesztőt, sót, majd a langyos tejet, vagy a friss élesztőt futtasd fel a langyos tejben, egy teáskanál cukorral és úgy add a liszthez. Majd keverd bele a tojást, a lágy vajat, a hűtő hideg vagy szoba-hőmérsékletű krumplipürét. Az egészet gyúrd össze, kicsit dagasztjuk géppel vagy kézzel.

          1. 30-60 percet konyharuhával letakarva kelesztjük.

          1. Miután megkelt, előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsd ki jó ujjnyi vastagságúra és a tetejét kockázd be egy éles kés segítségével. Ezután szaggass belőle pogácsákat a legkisebb méretű szaggatóval.

          1. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a pogikat és kend le az enyhén sózott, fűszerezett felvert tojással. Ízlés szerint tehetünk rá reszelt sajtot is.

          1. 190-200°C-fokos sütőben süssük szép pirosra. Légkeverést, alsó-felső sütési módot is használhatunk felváltva. Nagyjából 15-20 perc alatt készülnek el a krumplis pogácsák, de ez sütőtől is függ.

        krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

        krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

        Nálunk nem maradhat el a sajtos változat sem, ezért készült egy tepsi krumplis-sajtos pogácsa is.

        sajtos krumplis pogácsa

        Sajtos krumplis pogácsák

        sajtos krumplis pogácsa

        2 Responses

        Vélemény, hozzászólás?

        Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük