krumplis pogácsa maradék püréből

Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

Maradt egy kis krumplipüré amivel azon kívül, hogy a kutyának is adhatnánk (már akinek van), még sok más finomságot készíthetünk belőle, pl. krokettet, krumplis lángost. A krumplis pogácsa maradék krumplipüréből az egyik legjobb felhasználási módja a burgonyaköretnek.

Az ünnepi menü maradék körete is így kaphat új értelmet. A család is örülni fog, mert így kerül egy kis sós süti az asztalra, amire rá lehet járni…de vihetjük suliba, munkahelyre, kirándulásra is.

A maradék püré állaga szilárd volt, hűtő hidegen kevertem a liszthez. Kevés tej, vaj és só volt benne. A pogácsákat lekehetjük egy kis sós, borsos, fűszerpaprikás tojással, krumplis-sajtos pogikat is süthetünk.

Krumplis pogácsa recept, maradék krumplipüréből

    • 560 g finomliszt
    • 280 g maradék krumplipüré ( szilárd állagú, kevés sót, tejet, vajat tartalmazott és hidegen adtam hozzá )
    • 1 tojás
    • 1 dl tej
    • 1 teáskanál cukor
    • 3 teáskanál só
    • 16 dkg vaj vagy sütőmargarin
    • 1 csomag szárított élesztő, vagy 25 g friss élesztő
    •  tetejére:
          • 1 egész tojás, pici só, csipet bors, és fűszerpaprika

          • reszelt sajt – opcionális

      Legutoljára: 30 dkg  burgonyapüréből, 60 dkg lisztből és 20 dkg vajból sütöttem isteni finom sajtos krumplis pogácsákat. 2,5 dkg friss élesztőt használtam hozzá, a többi ugyanaz mint a receptben, leírásban. Tetejére reszelt gouda sajt került. Képek a bejegyzés alján. 

      Burgonyás pogácsa készítése:

          1. Keverd a liszthez a porélesztőt, sót, majd a langyos tejet, vagy a friss élesztőt futtasd fel a langyos tejben, egy teáskanál cukorral és úgy add a liszthez. Majd keverd bele a tojást, a lágy vajat, a hűtő hideg vagy szoba-hőmérsékletű krumplipürét. Az egészet gyúrd össze, kicsit dagasztjuk géppel vagy kézzel.

          1. 30-60 percet konyharuhával letakarva kelesztjük.

          1. Miután megkelt, előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsd ki jó ujjnyi vastagságúra és a tetejét kockázd be egy éles kés segítségével. Ezután szaggass belőle pogácsákat a legkisebb méretű szaggatóval.

          1. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a pogikat és kend le az enyhén sózott, fűszerezett felvert tojással. Ízlés szerint tehetünk rá reszelt sajtot is.

          1. 190-200°C-fokos sütőben süssük szép pirosra. Légkeverést, alsó-felső sütési módot is használhatunk felváltva. Nagyjából 15-20 perc alatt készülnek el a krumplis pogácsák, de ez sütőtől is függ.

        krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

        krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

        Nálunk nem maradhat el a sajtos változat sem, ezért készült egy tepsi krumplis-sajtos pogácsa is.

        sajtos krumplis pogácsa

        Sajtos krumplis pogácsák

        sajtos krumplis pogácsa

        2 Responses

        Vélemény, hozzászólás?

        Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

        teljes kiőrlésű sajtos magvas rúd recept
        Sós sütemények
        Mesi

        Teljes kiőrlésű sajtos rúd

        Finom ropogós, belül omlós teljes kiőrlésű sajtos rúd recept.. Ropogós, akár sokmagvasan is készíthető, sajt nélkül is . A reggeli tea mellé, vagy vendégvárónak is tökéletes diétásabb sós rúd. Könnyen, gyorsan elkészíthető recept.

        Tovább olvasom >
        gesztenyés süti
        Édes sütemények
        Mesi

        Gesztenyés süti

        Nagyon finom habos gesztenyés süti. Gyorsan elkészíthető desszert , kakaós kevert piskóta és könnyű gesztenyés krém. Hétvégére, ünnepekre. Tortaként is süthetjük.

        Tovább olvasom >
        zöldséges köles egytálétel
        Egyszerű ételek
        Mesi

        Zöldséges köles egytálétel

        Könnyű, de mégis laktató zöldséges köles recept. Egészséges, gluténmentes, ízletes. Könnyen, gyorsan elkészíthető egytálétel. Remek ebéd vagy vacsora ötlet. Vegán recept, de hússal is készíthető.

        Tovább olvasom >