A csokis süti, egyszerűen és gyorsan elkészíthető recept, melyet a hétvégi “van valami nasi” kérdésekre rögtönöztem. Egy egyszerű kakaós kevert, bögrés recept. Csoki máz nélkül is finom, kirándulós, vendégváró nasi,

Csokis süti hozzávalók:

  • 2 bögre liszt (normál 2,5 dl-es bögre a mérce, az egész bögre nálam, a pereme alatt egy jó ujjnyival ér véget)
  • 1,5 bögre cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 egész tojás
  • 2 normál pohár joghurt
  • 2 enyhén púpos evőkanál kakaópor – a tészta 1/3 részébe!
  • 1 cs. sütőpor
  • pici só
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin – ki mit használ

A tetejére:

  • 10 dkg étcsoki olvasztva – nem túl keserű
  • 10 evőkanál tej
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 csapott evőkanál cukor

Csokis süti elkészítése:

  1. Az egész tojásokat a cukorral felverem a robotgéppel. Addig keverem, míg világos sárga, krémes állagú nem lesz. Utána keverem hozzá a lisztet, pici sót, joghurtot, olvasztott vajat, vaníliás cukrot és a sütőport.
  2. Sütőpapírral bélelt, vagy vajazott, lisztezett tepsibe (25x40cm-es kb az enyém) teszem a massza 2/3-át. A maradékba 2 evőkanál kakaóport teszek. A kakaós tésztát is a tepsibe teszem, úgy, hogy a már benne lévő tésztával együtt márványosra kavarom egy villa, vagy kanál segítségével.
  3. kb 180 °C -os előmelegített sütőbe teszem, alsó-felső sütési módnál és készre sütöm kb 20-30 perc alatt. 15-20 percnél tűpróbával nézem meg, hogy átsült-e a közepe. Ha kész, több helyen megszurkálom a tetejét, a gőze miatt, ahova majd a csokis máz szépen becsordogál…:))
  4. Ameddig sül a márványos kevert, addig a csokis mázat elkészítem. A tejet és a csokit folyamatos keverés mellett együtt melegítem alacsony lángon, egy kis edényben. Mikor felolvadt a csoki jön hozzá a vaj és cukor, ha úgy érezzük nem elég édes. Ez pár perces művelet, majd hagyjuk kihűlni. A kész, már langyosra hűlt sütin egyenletesen eloszlatjuk a mázat. Picit várunk….és már kínálhatjuk, ehetjük is. :))

 

Csokis süti