Csokis márványos bögrés kevert süti. Egyszerűen elkészíthető gyors süti, melyet a hétvégi „van valami nasi” kérdésekre rögtönöztem. Kakaós kevert piskóta recept az alapja, melyre finom csokimáz kerül, de csokimáz nélkül, önmagában is finom, puha, kirándulós, hétvégi vendégváró nasi.
Gyerekek általában nagyon szeretik ezt a süteményt. Muffin formában is süthetjük. Márványos tortát is készíthetünk, bővebben>>
Csokis márványos bögrés kevert süti recept:
- 2 bögre liszt (normál bögre a mérce, az egész bögre nálam, a pereme alatt egy jó ujjnyival ér véget)
- 1,5 bögre cukor
- 1 vaníliás cukor
- 5 egész tojás
- 2 normál pohár joghurt
- 2 enyhén púpos evőkanál kakaópor – a tészta 1/3 részébe!
- 1 cs. sütőpor
- pici só ( 1/4 teáskanál )
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin – ki mit használ (lehet olaj is kb 0,5-0,7 dl )
A tetejére:
- 10 dkg étcsoki olvasztva – nem túl keserű
- 10 evőkanál tej
- 3 dkg vaj
- 2-3 csapott evőkanál cukor
Csokis márványos bögrés kevert süti elkészítése:
- Az egész tojásokat a cukorral felverem a robotgéppel. Addig keverem, míg világos sárga, krémes állagú nem lesz. Utána keverem hozzá a lisztet, pici sót, joghurtot, olvasztott de nem forró vajat, vaníliás cukrot és a sütőport.
- Sütőpapírral bélelt, vagy vajazott, lisztezett tepsibe (25x35cm-es kb az enyém) teszem a massza 2/3-át. A maradékba 2 evőkanál kakaóport teszek. A kakaós tésztát is a tepsibe öntöm, úgy, hogy a már benne lévő tésztával együtt márványosra kavarom egy villa, vagy kanál segítségével.
- kb 180 °C -os előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütési módnál készre sütöm kb 20-30 perc alatt. 15-20 perc elteltével tűpróbával, villával megnézem, hogy átsült-e a közepe. Ha kész, több helyen megszúrom a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. Ezekbe a kis mélyedésekbe később majd szépen becsordogál a csokimáz …:))
- Ameddig sül a márványos kevert, addig a csokimázat elkészítem. A tejet és a csokit folyamatos keverés mellett együtt melegítem alacsony lángon, egy kis edényben. Mikor felolvadt a csoki jön hozzá a vaj és cukor, ha úgy érezzük nem elég édes. Ez pár perces művelet, majd hagyjuk kihűlni. A kész, már langyosra hűlt sütin egyenletesen eloszlatjuk a mázat. Picit várunk….és már kínálhatjuk, fogyaszthatjuk is. :))