Sokféle lángost sütöttem már, most krumplis lángost szerettem volna készíteni, egy Adventi vásáros emlékem miatt. A vásárban ettem lángost és nagyon finom volt a tésztája, persze a pontos receptet nem árulták el, csak annyit, hogy burgonya van benne. Ezért a saját pizza/kenyér alapreceptem egészítettem ki burgonyával. Nagyon finom lángosok lettek.
Krumplis lángos/krumplilángos recept:
- 50 dkg rétesliszt + kevés a nyújtáshoz
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 5 evőkanál olaj
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- kb 2 dl langyos víz vagy tej
- 1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- bő olaj a sütéshez
Krumplis lángos elkészítése:
- A krumplit megpucoljuk, felaprítjuk, megfőzzük enyhén sós vízben majd. Majd a főzővizet leöntve áttörjük és hűlni hagyjuk.
- Egy nagyobb, mély tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot és rászórjuk az élesztőt. Utána leöntjük a langyos vízzel. Az élesztő kicsit felfut, majd hozzáadunk 3 evőkanál olajat és a kihűlt, áttört krumplit. Összegyúrjuk, majd legalább 1/2 órát kelni hagyjuk meleg helyen.
- Ha megkelt a tészta, kb 2 evőkanál olajjal átgyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából nagyujjnyi vastagságúra. Én mini lángosokat készítettem most. Egy nagyobb bögre volt a szaggató eszközöm. kb 16 db lett ebből a mennyiségből. Ez főleg kisgyerekes családoknál praktikus, mert nekik bőven elegendő egy kisebb lángos.
- Az olajat felforrósítottam. A kiszaggatott krumplis lángost kicsit széthúzogattam a levegőben tartva (de figyelve, hogy ne szakadjon szét), majd behelyeztem a forró, bő olajba és közepes lángon szép aranybarnára sütöttem mindkét oldalát.
- Fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal megszórva tálaltam a krumplis lángosokat (sózni már nem kell), de magában vagy akár lekvárral is ehetik az édesszájúak.
Tipp: készíthetsz lángost maradék krumplipüréből is, ha vajas a püré, akkor kevesebb olaj elég a tésztába.
További lángos: Egyszerű piaci lángos recept.