Szokásosan egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető recept, amit bármilyen sütőformában el lehet készíteni. Én most csokis – mandulás kuglófot készítettem. Finom, könnyű , nem száraz sütemény, a piskótáját akár torta alapnak is készíthetjük. Hétköznapra, ünnepekre is mutatós desszert.

Kuglóf recept hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 200 g liszt 
  • 200 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 doboz joghurt vagy tejföl (175 g)
  • 75 ml olaj vagy 80 g vaj
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • tetejére:
  • 1 tábla étcsoki 65%-os
  • 6 evőkanál tej vagy víz
  • 5 evőkanál cukor
  • 25 g vaj vagy margarin
  • 100-200 g szeletelt mandula

Kuglóf elkészítése:

  1. Előmelegítem a sütőt 180°C-ra . Egy nagyobb keverőtálban az 5 db tojást a cukorral krémesre, világosra keverem egy robotgéppel. (Nem kell külön felverni a fehérjét)
  2. Hozzáadagolom a többi hozzávalót és az egészet jól összekeverem a géppel.
  3. Kivajazott, kilisztezett sütőformába (26 cm átmérőjű) töltöm a masszát és 25-30 perc alatt készre sütöm a kuglófot.
  4. Ameddig sül a kuglóf elkészítem a csokimázat. Egy kisebb lábosban 6 evőkanál tejjel vagy vízzel felolvasztom a csokit, hozzákeverem a cukrot és le is veszem a tűzről. Még melegen hozzákeverem a vajat és utána hagyom langyosra hűlni.
  5. Ha megsült a kuglóf – a lényeg hogy a közepe is átsüljön, a villát beleszúrva ne ragadjon rá a tészta – akkor kiveszem és hűlni hagyom a formában.
  6. kb. 10 perc után kiborítom a formából és kicsit még hűlni hagyom. Utána rákenem a csokimázat és megszórom a szeletelt mandulával.