Szokásosan egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető csokis mandulás kuglóf recept, amit bármilyen sütőformában el lehet készíteni. Finom, könnyű, nem száraz sütemény, a piskótáját akár torta alapnak is készíthetjük. Hétköznapra, ünnepekre is mutatós desszert.
CSOKIS MANDULÁS KUGLÓF RECEPT:
- 5 db tojás
- 200 g liszt
- 200 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 doboz joghurt vagy tejföl (175 g)
- 75 ml olaj vagy 80 g vaj
- 1/3 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- tetejére:
- 1 tábla étcsoki 65%-os
- 6 evőkanál tej vagy víz
- 5 evőkanál cukor
- 25 g vaj vagy margarin
- 100-200 g szeletelt mandula
CSOKIS MANDULÁS KUGLÓF KÉSZÍTÉSE:
- Előmelegítem a sütőt 180°C-ra . Egy nagyobb keverőtálban az 5 db tojást a cukorral krémesre, világosra keverem egy robotgéppel. (Nem kell külön felverni a fehérjét)
- Hozzáadagolom a többi hozzávalót és az egészet jól összekeverem a géppel.
- Kivajazott, kilisztezett sütőformába (26 cm átmérőjű) töltöm a masszát és 25-30 perc alatt készre sütöm a kuglófot.
- Ameddig sül a kuglóf elkészítem a csokimázat. Egy kisebb lábosban 6 evőkanál tejjel vagy vízzel felolvasztom a csokit, hozzákeverem a cukrot és le is veszem a tűzről. Még melegen hozzákeverem a vajat és utána hagyom langyosra hűlni.
- Ha megsült a kuglóf – a lényeg hogy a közepe is átsüljön, a villát beleszúrva ne ragadjon rá a tészta – akkor kiveszem és hűlni hagyom a formában.
- kb. 10 perc után kiborítom a formából és kicsit még hűlni hagyom. Utána rákenem a csokimázat és megszórom a szeletelt mandulával.