Ennek a kuglóf receptnek a különlegességét a tojáslikőr adja, amit a tésztába teszünk. Gyakorlatilag egy egyszerű kevert süti alap tojáslikőrrel. Bármikor elkészíthető, tavasszal pedig méltó Húsvéti sütemény lehet belőle… Persze a tojáslikőr helyett használhatunk egyszerűen csak joghurtot vagy kefirt, úgy is nagyon finom kuglófunk lesz…
TOJÁSLIKŐRÖS KUGLÓF RECEPT
- 200 g liszt
- 50 g étkezési keményítő, vagy helyette lehet liszt is
- 200 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 db tojás
- 2 dl tojáslikőr – lehet helyette joghurt / tejföl
- 1,5 dl olaj
- 1 cs. sütőpor
- tetejére: csoki öntet/máz, porcukor
TOJÁSLIKŐRÖS KUGLÓF KÉSZÍTÉSE
- Bekapcsolom a sütőt 160-170°C-ra. Egy mélyebb tálban a tojásokat a cukorral habosra, világosra verem robotgéppel. Utána hozzáadom a többi hozzávalót is és összekeverem egyneművé az egészet.
- Egy 25 cm-es kuglóf formát kivajazok, lisztezek ( vagy sütőpapírral bélelek), majd beleöntöm a süti masszát.
- 160-170 °C-on, alsó – felső sütésnél kb. 30-40 perc alatt készre sütöm a tojáslikőrös kuglófot. Többször nézegessük sütés közben, mert minden sütő más, lehet, hogy hamarabb elkészül. Villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje, ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész.
- Sütés után kb 10 percig hűlni hagyom a formában, utána kiborítom egy tálcára és hagyom tovább hűlni. Porcukorral, csoki öntettel tálalom. (Torta alapnak is nagyon jó ez a recept. 🙂
Húsvéti díszekkel bármelyik kuglófot ünnepi köntösbe bújtathatjuk.