Mi nagyon szeretjük a sós rágcsálnivalókat. Ez egy egyszerű, finom, omlós sajtos rúd recept. Vendéglátáskor, Karácsonykor és más ünnepeken rendszeresen elkészítem. Kiadós adag, sokáig eláll.  Ez a sós süti egy kávé vagy tea mellé is tökéletes ropogtatnivaló.  

 

Sajtos rúd hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy 25 dkg vaj és 10 dkg reszelt sajt (lehet a vaj egy része helyett zsír , hogy még omlósabb legyen)
  • 2 tojás sárgája a tésztába
  • 2-3 teáskanál só –  ízléstől függően
  • 1 cs. sütőpor
  • 6 nagy, púpos evőkanál tejföl
  • tetejére:
  • a tojás fehérje (vagy egy egész tojás, a sárgája miatt így szebb lesz a teteje ha megsült
  • 15 dkg reszelt sajt a tetejére vagy bármi amit szeretünk pl. szezámmag, kömény –  ezeket a tésztájába is lehet gyúrni

Sajtos rúd elkészítés:

  1. A szoba hőmérsékletű vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. Összegyúrjuk, 1/2 -1 órát állni hagyjuk.
  2. Minimálisan lisztezett deszkán kinyújtjuk kb kisujjnyi, vagy kicsit kisebb vastagságúra. Derelyevágóval vékony és kisebb csíkokra szaggatjuk. Megkenjük a felvert fehérjével vagy egy egész tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Alsó-felső sütésnél, 190-200 °C -ra előmelegített sütőben készre sütjük kb 15-20 perc alatt a sajtos rudakat.
  4. Gyakran nézegessük nehogy odaégjen, mert minden sütő más erősséggel süt. Akkor jó a sajt szépen megsült rajta a sajt, de ne süssük túl, mert kiszárad . Három nagy, 40x40cm-es tepsivel lesz ebből a leírt mennyiségből.

omlós sajtos rúd

omlós sajtos rúd

sajtos rúd recept

omlós sajtos rúd –