Akár kedveled a sütőtököt, akár nem a kedvenced, ezt a sütőtökös pogácsa receptet próbáld ki, mert nagyon finom ! Nem érezni intenzíven a sütőtök ízét a kész pogikon, de ízletesek, omlósak lesznek tőle és a sütőtök amúgy is nagyon egészséges. Szép sárga lesz a töktől a pogácsa tésztája, mintha tucatnyi tojás lenne benne. Gyorsan elkészül, keleszteni sem kell, mivel sütőporral készül. Nem kell hozzá semmilyen tejtermék, tehát ha valakinek bármilyen oknál fogva el kell hagynia a tejtermékeket, akkor is élvezheti ezt a ropogós, omlós sós aprósüteményt. Ráadásul másnap is nagyon finom.
A sütőtökös pogácsa, kifejezetten az olcsó sós süti kategóriába tartozik. A tökön, magokon kívül általában minden összetevő megtalálható mindenki konyhájában. A magokat teheted a tésztájába is, nemcsak a tetejére. Lehet köménymaggal, mákkal, szezám-lenmaggal, napraforgómaggal és persze tökmaggal is megszórni.
A tésztája könnyen nyújtható, nem vesz fel sok lisztet nyújtáskor. Szaggathatod sütőtökös rúdnak, vagy pogácsának is, a rúd kicsit ropogósabb lesz. Nagy előnye, hogy sütőporral készül, tehát, ahogy összeállítjuk a tésztát, már szaggathatjuk, süthetjük is. Egyedül a tököt kell előre megsütni, a sült tök egész sokáig eláll a hűtőben, tehát akár több nappal előre is dolgozhatunk vele.
Sütőtökös pogácsa – sütőtökös rúd recept
- 500 g finomliszt
- 150 g sült tök pürésítve
- 200 g Rama margarin
- 2-3 teáskanál só – ízlés szerint
- 1 egész tojás és 1 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- tetejére: 1 tojásfehérje a lekenéshez, pár evőkanál szezám-lenmag, tökmag stb.
- magokat a tésztájába is tehetünk
Sütőtökös pogácsa elkészítése:
- Sütőben megsütjük puhára a tököt. Miután kihűlt, a héjából kikanalazzuk a receptben megadott mennyiséget és villával pürésítjük,
- A lisztet, sütőport, sót összekeverjük egy nagyobb tálban, majd hozzáadjuk a lágy sütőmargarint és a tökpürét, az egész tojást és még egy tojássárgáját. Ha magokat is tennénk a tésztába, akkor azokból is keverjünk hozzá pár evőkanállal. Az egészet alaposan összegyúrjuk.
- Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. Rúdnak kicsit vékonyabbra nyújtsuk, pogácsának picit magasabbra.
- Előmelegítjük a sütőt 190-200 fokra. A kinyújtott tésztát rúdnak felcsíkozzuk és tetszőleges hosszúságúra vágjuk, vagy kisméretű pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatunk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, megszórjuk a magokkal. 190-200 fokos előmelegített sütőben nagyjából 17-20 perc alatt készre sütjük. Először légkeverést, majd alsó-felső sütési módot használtam. A kész sütőtökös pogácsát, már melegében kóstolhatod is!
Tipp: Lehet a sütőmargarin helyett vajat is használni természetesen. Vegán variációban pedig a tojás helyett használjunk 1-2 evőkanál őrölt lenmagot kevés vízzel elkeverve.
Remélem tetszeni fog ez a recept! Akár halloweenkor akár karácsonykor, szilveszterkor is megsütheted ezeket a sütőtökös pogikat. >> további sós süti recepteket itt találod
Édes és sós sütőtökös receptek >>
2 Responses
Mennyi sütőpor kell hozzá?
Kedves Tünde! Egy csomag sütőpor kell.