sütőtökös pogácsa recept

Sütőtökös pogácsa recept

Akár kedveled a sütőtököt, akár nem a kedvenced, ezt a sütőtökös pogácsa receptet próbáld ki, mert nagyon finom ! Nem érezni intenzíven a sütőtök ízét a kész pogikon, de ízletesek, omlósak lesznek tőle és a sütőtök amúgy is nagyon egészséges. Szép sárga lesz a töktől a pogácsa tésztája, mintha tucatnyi tojás lenne benne. Gyorsan elkészül, keleszteni sem kell, mivel sütőporral készül. Nem kell hozzá semmilyen tejtermék, tehát ha valakinek bármilyen oknál fogva el kell hagynia a tejtermékeket, akkor is élvezheti ezt a ropogós, omlós sós aprósüteményt. Ráadásul másnap is nagyon finom.

A sütőtökös pogácsa, kifejezetten az olcsó sós süti kategóriába tartozik. A tökön, magokon kívül általában minden összetevő megtalálható mindenki konyhájában. A magokat teheted a tésztájába is, nemcsak a tetejére. Lehet köménymaggal, mákkal, szezám-lenmaggal, napraforgómaggal és persze tökmaggal is megszórni.

A tésztája könnyen nyújtható, nem vesz fel sok lisztet nyújtáskor. Szaggathatod sütőtökös rúdnak, vagy pogácsának is, a rúd kicsit ropogósabb lesz. Nagy előnye, hogy sütőporral készül, tehát, ahogy összeállítjuk a tésztát, már szaggathatjuk, süthetjük is. Egyedül a tököt kell előre megsütni, a sült tök egész sokáig eláll a hűtőben, tehát akár több nappal előre is dolgozhatunk vele.

Sütőtökös pogácsa – sütőtökös rúd recept

  • 500 g finomliszt
  • 150 g sült tök pürésítve
  • 200 g Rama margarin
  • 2-3 teáskanál só – ízlés szerint
  • 1 egész tojás és 1 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • tetejére: 1 tojásfehérje a lekenéshez, pár evőkanál szezám-lenmag, tökmag stb.
  • magokat a tésztájába is tehetünk

Sütőtökös pogácsa elkészítése:

  1. Sütőben megsütjük puhára a tököt. Miután kihűlt, a héjából kikanalazzuk a receptben megadott mennyiséget és villával pürésítjük,
  2. A lisztet, sütőport, sót összekeverjük egy nagyobb tálban, majd hozzáadjuk a lágy sütőmargarint és a tökpürét, az egész tojást és még egy tojássárgáját. Ha magokat is tennénk a tésztába, akkor azokból is keverjünk hozzá pár evőkanállal. Az egészet alaposan összegyúrjuk.
  3. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. Rúdnak kicsit vékonyabbra nyújtsuk, pogácsának picit magasabbra.
  4. Előmelegítjük a sütőt 190-200 fokra. A kinyújtott tésztát rúdnak felcsíkozzuk és tetszőleges hosszúságúra vágjuk, vagy kisméretű pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatunk. 
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, megszórjuk a magokkal. 190-200 fokos előmelegített sütőben nagyjából 17-20 perc alatt készre sütjük. Először légkeverést, majd alsó-felső sütési módot használtam. A kész sütőtökös pogácsát, már melegében kóstolhatod is!

sütőtökös pogácsa recept

Tipp: Lehet a sütőmargarin helyett vajat is használni természetesen. Vegán variációban pedig a tojás helyett használjunk 1-2 evőkanál őrölt lenmagot kevés vízzel elkeverve.

Remélem tetszeni fog ez a recept! Akár halloweenkor akár karácsonykor, szilveszterkor is megsütheted ezeket a sütőtökös pogikat. >> további sós süti recepteket itt találod 

sütőtökös pogácsa recept

Édes és sós sütőtökös receptek >>

sütőtökös pogácsa

2 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük