sütőtökös pogácsa recept

Sütőtökös pogácsa recept

Akár kedveled a sütőtököt, akár nem a kedvenced, ezt a sütőtökös pogácsa receptet próbáld ki, mert nagyon finom ! Nem érezni intenzíven a sütőtök ízét a kész pogikon, de ízletesek, omlósak lesznek tőle és a sütőtök amúgy is nagyon egészséges. Szép sárga lesz a töktől a pogácsa tésztája, mintha tucatnyi tojás lenne benne. Gyorsan elkészül, keleszteni sem kell, mivel sütőporral készül. Nem kell hozzá semmilyen tejtermék, tehát ha valakinek bármilyen oknál fogva el kell hagynia a tejtermékeket, akkor is élvezheti ezt a ropogós, omlós sós aprósüteményt. Ráadásul másnap is nagyon finom.

A sütőtökös pogácsa, kifejezetten az olcsó sós süti kategóriába tartozik. A tökön, magokon kívül általában minden összetevő megtalálható mindenki konyhájában. A magokat teheted a tésztájába is, nemcsak a tetejére. Lehet köménymaggal, mákkal, szezám-lenmaggal, napraforgómaggal és persze tökmaggal is megszórni.

A tésztája könnyen nyújtható, nem vesz fel sok lisztet nyújtáskor. Szaggathatod sütőtökös rúdnak, vagy pogácsának is, a rúd kicsit ropogósabb lesz. Nagy előnye, hogy sütőporral készül, tehát, ahogy összeállítjuk a tésztát, már szaggathatjuk, süthetjük is. Egyedül a tököt kell előre megsütni, a sült tök egész sokáig eláll a hűtőben, tehát akár több nappal előre is dolgozhatunk vele.

Sütőtökös pogácsa – sütőtökös rúd recept

  • 500 g finomliszt
  • 150 g sült tök pürésítve
  • 200 g Rama margarin
  • 2-3 teáskanál só – ízlés szerint
  • 1 egész tojás és 1 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • tetejére: 1 tojásfehérje a lekenéshez, pár evőkanál szezám-lenmag, tökmag stb.
  • magokat a tésztájába is tehetünk

Sütőtökös pogácsa elkészítése:

  1. Sütőben megsütjük puhára a tököt. Miután kihűlt, a héjából kikanalazzuk a receptben megadott mennyiséget és villával pürésítjük,
  2. A lisztet, sütőport, sót összekeverjük egy nagyobb tálban, majd hozzáadjuk a lágy sütőmargarint és a tökpürét, az egész tojást és még egy tojássárgáját. Ha magokat is tennénk a tésztába, akkor azokból is keverjünk hozzá pár evőkanállal. Az egészet alaposan összegyúrjuk.
  3. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. Rúdnak kicsit vékonyabbra nyújtsuk, pogácsának picit magasabbra.
  4. Előmelegítjük a sütőt 190-200 fokra. A kinyújtott tésztát rúdnak felcsíkozzuk és tetszőleges hosszúságúra vágjuk, vagy kisméretű pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatunk. 
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat és lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, megszórjuk a magokkal. 190-200 fokos előmelegített sütőben nagyjából 17-20 perc alatt készre sütjük. Először légkeverést, majd alsó-felső sütési módot használtam. A kész sütőtökös pogácsát, már melegében kóstolhatod is!

sütőtökös pogácsa recept

Tipp: Lehet a sütőmargarin helyett vajat is használni természetesen. Vegán variációban pedig a tojás helyett használjunk 1-2 evőkanál őrölt lenmagot kevés vízzel elkeverve.

Remélem tetszeni fog ez a recept! Akár halloweenkor akár karácsonykor, szilveszterkor is megsütheted ezeket a sütőtökös pogikat. >> további sós süti recepteket itt találod 

sütőtökös pogácsa recept

Édes és sós sütőtökös receptek >>

sütőtökös pogácsa

2 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

habos almás recept
Desszertek

Habos almás pite recept

Ha szereted az almás sütiket, akkor próbáld ki ezt a házias ízvilágú, fahéjas, almás-habos szeletet. Elkészítése egyszerű, nagy tepsi süti lesz a megadott mennyiségből.

Tovább olvasom >
gyors csokis marcipános süti
Desszertek

Gyors csokis marcipános süti

Villámgyorsan elkészíthető csokis marcipános süti recept. Nagyon finom könnyű mascarponés csokis krém, marcipán és kakaós kevert piskóta. Hétvégére, ünnepekre is tökéletes desszert.

Tovább olvasom >