Finom könnyű sajtos kifli, gyorsan elkészül. Ez a finomság a kifli és a croissant között van félúton….ezért még melegen, önmagában fogyasztva is isteni friss, ropogós péksüti kávé, kakaó vagy tea mellé… 16 db közepes sajtos kifli lesz belőle. 🙂
Amikor a fiam meglátta, hogy nyújtom kör alakúra a tésztát, kérte, hogy pizzát is készítsek neki, van eredeti pizza receptem, de persze elkészítettem neki ebből a tésztából (fele mennyiségből lett egy nagyobb pizza) és nagyon finom lett….a széle ropogós, de nem száraz, finom puha tészta lett…akár így is érdemes kipróbálni…( képek a bejegyzés alján )
Sajtos kifli recept:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj a tésztába + 5 dkg vaj a kinyújtott tészta lekenéshez – lehet sütőmargarint is használni, úgy nem lesz meg az a tejes íz, de úgyis finom.
- 1 teáskanál cukor
- 2 csapott teáskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. száraz élesztő (7 g)
- 1 db tojás a tésztába
- 15 dkg reszelt sajt, 16 darabkára vágott sajt – lehet több sajtot is használni
- tetejére: 1 tojás, kb 5 dkg reszelt sajt
Sajtos kifli készítése:
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe a cukrot és az élesztőt. Ráöntöm a langyos tejet. Az élesztő picit felfut. Hozzákeverem a sót, szoba hőmérsékletű 5 dkg vajat. Összedolgozom, pár percig kézzel dagasztom a tésztát – tényleg 2.3 perc.
- Utána 40-60 percet legalább kelesztem, letakarva, meleg helyen.
- Miután kétszeresére dagadt, minimálisan lisztezett deszkán 2 részre veszem és egyenként kinyújtom, vékonyra és kör alakúra. . 8 egyenlő cikkre vágom fel a kört. Mintha pizzát szeletelnénk… Utána lekenem a maradék vaj felével (2,5 dkg)l és megszórom kb 5 dkg reszelt sajttal, vagy a szélesebb részére helyezek egy kis sajt rudacskát. Utána Utána feltekerem szorosan a csúcs irányába. Ezután ugyanígy elkészítem a
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem lazán egymástól távol és még kelesztem 20 percet. Egy tepsibe nem fognak elférni,..
- Előmelegítem a sütőt 190-200°C-ra.
- A megkelt sajtos kiflik tetejét lekenem a felvert tojással és megszórom a maradék reszelt sajttal.
- 190-200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél szép aranybarnára sütöm a sajtos – vajas kifliket. kb 20 perc alatt. Jó étvágyat hozzá 🙂
Eredeti pizza recept.