sajtos kifli recept

Sajtos kifli

Finom könnyű sajtos kifli, gyorsan elkészül. Ez a finomság a kifli és a croissant között van félúton….ezért még melegen, önmagában fogyasztva is isteni friss, ropogós péksüti kávé, kakaó vagy tea mellé… 16 db közepes sajtos kifli lesz belőle. 🙂

Amikor a fiam meglátta, hogy nyújtom kör alakúra a tésztát, kérte, hogy pizzát is készítsek neki, van eredeti pizza receptem, de persze elkészítettem neki ebből a tésztából (fele mennyiségből lett egy nagyobb pizza)  és nagyon finom lett….a széle ropogós, de nem száraz, finom puha tészta lett…akár így is érdemes kipróbálni…( képek a bejegyzés alján )

Sajtos kifli recept:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj a tésztába + 5 dkg vaj a kinyújtott tészta lekenéshez – lehet sütőmargarint is használni, úgy nem lesz meg az a tejes íz, de úgyis finom.
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. száraz élesztő (7 g)
  • 1 db tojás a tésztába
  • 15 dkg reszelt sajt, 16 darabkára vágott sajt – lehet több sajtot is használni
  • tetejére: 1 tojás, kb 5 dkg reszelt sajt

Sajtos kifli készítése:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe a cukrot és az élesztőt. Ráöntöm a langyos tejet. Az élesztő picit felfut. Hozzákeverem a sót, szoba hőmérsékletű 5 dkg vajat. Összedolgozom, pár percig kézzel dagasztom a tésztát – tényleg 2.3 perc.
  2. Utána 40-60 percet legalább kelesztem, letakarva, meleg helyen.
  3. Miután kétszeresére dagadt,  minimálisan lisztezett deszkán 2 részre veszem és egyenként kinyújtom, vékonyra és kör alakúra. . 8 egyenlő cikkre vágom fel a kört. Mintha pizzát szeletelnénk… Utána lekenem a maradék vaj felével (2,5 dkg)l és megszórom kb 5 dkg reszelt sajttal, vagy a szélesebb részére helyezek egy kis sajt rudacskát. Utána Utána feltekerem szorosan a csúcs irányába. Ezután ugyanígy elkészítem a
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem lazán egymástól távol és még kelesztem 20 percet.  Egy tepsibe nem fognak elférni,..
  5. Előmelegítem a sütőt 190-200°C-ra.
  6. A megkelt sajtos kiflik tetejét lekenem a felvert tojással és megszórom a maradék reszelt sajttal.
  7. 190-200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél szép aranybarnára sütöm a sajtos – vajas kifliket. kb 20 perc alatt.  Jó étvágyat hozzá 🙂

     

házi sajtos kifli

mini sajtos stangli

Eredeti pizza recept. 

További kelt tészta, péksüti receptek >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük