Finom könnyű sajtos kifli, gyorsan elkészül. Ez a finomság a kifli és a croissan között van félúton….ezért még melegen, önmagában fogyasztva is isteni friss, ropogós péksüti kávé, kakaó vagy tea mellé… 16 db közepes sajtos kifli lesz belőle. 🙂

Amikor a fiam meglátta, hogy nyújtom kör alakúra a tésztát, kérte, hogy pizzát is készítsek neki, van igazi pizza receptem, de persze elkészítettem neki ebből a tésztából (fele mennyiségből lett egy nagyobb pizza)  és nagyon finom lett….a széle ropogós, de nem száraz, finom puha tészta lett…akár így is érdemes kipróbálni… lejjebb erről is vannak képek.

 

Sajtos kifli recept:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj a tésztába + 5 dkg vaj a kinyújtott tészta lekenéshez – lehet sütőmargarint is használni, úgy nem lesz meg az a tejes íz, de úgyis finom.
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. száraz élesztő (7 g)
  • 1 db tojás a tésztába
  • 15 dkg reszelt sajt, 16 darabkára vágott sajt – lehet több sajtot is használni
  • tetejére: 1 tojás, kb 5 dkg reszelt sajt

Sajtos kifli elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe a cukrot és az élesztőt. Ráöntöm a langyos tejet. Az élesztő picit felfut. Hozzákeverem a sót, szoba hőmérsékletű 5 dkg vajat. Összedolgozom, pár percig kézzel dagasztom a tésztát – tényleg 2.3 perc.
  2. Utána 40-60 percet legalább kelesztem, letakarva, meleg helyen.
  3. Miután kétszeresére dagadt,  minimálisan lisztezett deszkán 2 részre veszem és egyenként kinyújtom, vékonyra és kör alakúra. . 8 egyenlő cikkre vágom fel a kört. Mintha pizzát szeletelnénk… Utána lekenem a maradék vaj felével (2,5 dkg)l és megszórom kb 5 dkg reszelt sajttal, vagy a szélesebb részére helyezek egy kis sajt rudacskát. Utána Utána feltekerem szorosan a csúcs irányába. Ezután ugyanígy elkészítem a
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem lazán egymástól távol és még kelesztem 20 percet.  Egy tepsibe nem fognak elférni,..
  5. Előmelegítem a sütőt 190-200°C-ra.
  6. A megkelt sajtos kiflik tetejét lekenem a felvert tojással és megszórom a maradék reszelt sajttal.
  7. 190-200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél szép aranybarnára sütöm a sajtos – vajas kifliket. kb 20 perc alatt.  Jó étvágyat hozzá 🙂

 

sajtos kifli készítése

Itt található a “rendes” pizza recept.