kavart almás süti recept

Kavart almás süti

Alma szezonban mindenképp érdemes elkészíteni ezt a finomságot. Ez a kavart almás süti, más néven: kevert almás süti félúton van az almás pite és a lusta asszonya túrós sütije között. Nagyon finom, puha, egyáltalán nem száraz, gazdagon almás sütemény. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető és a nyújtást is megspórolhatjuk.

A receptet a lusta asszony túrós rétese receptem ihlette, kis módosításokkal és szerintem a legkönnyebben készül: a tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük az almákat megdinszteljük csak öntjük, rétegezzük a tepsiben. Hétvégére desszertnek, kirándulásra, uzsonnára a gyerkőcnek igazi finomság ez az almás kevert süti.

Mivel volt itthon házi karamell öntet, ezért ezzel is fokoztuk az ízeket. Érdemes kipróbálni vele.

Kavart almás süti recept:

  • 4 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg búzadara ( elhagyható, lehet helyette lisztet is használni )
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/3 teáskanál só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg olvasztott vaj vagy sütőmargarin
  • almás töltelék:
  • 70-80 dkg reszelt alma ( 10db kicsi alma )
  • 3 evőkanál cukor, ha savanyú az alma lehet többet hozzátenni, ízlés szerint
  • pár csepp citromlé
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Almás kavart süti elkészítése:

  1. Az almákat meghámozom, lereszelem a nagyobb lyukú reszelőn és pár evőkanál cukorral ( alma édességétől függően ), fahéjjal, pár csepp citromlével pár perc alatt megpárolom, majd hűlni hagyom.
  2. A tojásokat a cukorral világosra, habosra keverem robotgéppel, de kézi habverővel is lehet. Majd hozzákeverem a pici sót, vaníliás cukrot, tejet, lisztet, grízt, sütőport, olvasztott, de nem forró vajat és alaposan átkeverem.
  3. Sütőpapírral kibélelek, vagy alaposan kivajazok, lisztezek egy tepsit ( kb 25x30cm.-es ) A sütőt előmelegítem 170-180°C-ra. A tészta kicsivel több mint a felét beleöntöm a tepsibe, majd egyenletesen rákanalazom a megpárolt almát, amennyire tudom elsimítom óvatosan és utána ráöntöm egyenletesen a maradék tésztát.
  4. 170-180°C-os sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütöm. kb a sütés felénél villával megszúrom több helyen, hogy a gőz távozni tudjon. A végén ellenőrzöm szintén a villával, hogy átsült-e a tészta, majd a sütőből kivéve rácsra téve hűlni hagyom. Utána tetszés szerint szeletelem. Porcukorral meghintem.

Ha almás sütire vágysz gyorsan, akkor szívesen ajánlom  még egy másik almás kevert receptem, valamint az almás palacsintám,  és a maradék kalács megmentő gyors máglyarakás receptem. ezeknél  még párolni se kell az almát, nyersen kerül a sütibe.

8 Responses

  1. Hogy lehet egy folyós tésztán😰😰elkenni a dinsztelt almát????Elírás a tej mennyisége?

    1. Nem, nem elírás, a képen is látható, és az is, hogyan készül a sütemény lépésről lépésre. Szépen el lehet simítani a tölteléket a tészta tetején, annak ellenére, hogy ez nem pite tészta. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük