Ez a joghurtos házi kenyér recept nagyon egyszerű és nagyon-nagyon finom. Belül puha, könnyű és nem száraz, kívül pedig ropogós.
Kevés munkával szuper végeredmény. Bagettnek, házi hamburger húshoz bucinak, vagy gyökérkenyérnek is készíthetjük. Annyival másabb ez a recept, hogy egy kis doboz joghurtot tartalmaz.
Ha épp nincs otthon joghurt és kenyeret szeretnénk sütni a házi kenyér receptet érdemes megnézni, az is nagyon finom, az is a gyerekek kedvence nálunk.
JOGHURTOS HÁZI KENYÉR RECEPT:
- 50 dkg liszt
- 1 zacskó 7 g-os porélesztő vagy 2 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 3 evőkanál olaj
- 125 g joghurt (1 kis doboz)
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor – el is hagyható
JOGHURTOS HÁZI KENYÉR KÉSZÍTÉSE:
- A lisztet, és a sót összekeverem egy nagyobb tálban. A liszt közepébe egy kis mélyedést teszek, ebbe szórom a porélesztőt, (cukrot) ráöntöm a langyos vizet, vagy a vízben felfuttatom a friss élesztőt és úgy teszem a liszthez. Majd hozzáadom az olajat, a kis joghurtot és összegyúrom, pár percig dagasztom. Utána meleg helyen, folpackkal, vagy konyharuhával letakarva kelesztem 45- percet vagy akár 1 órát.
- Amikor megkelt a tészta, kicsit olajos kézzel kiveszem a kenyértésztát a tálból utána lisztezett deszkára teszem . Majd, vagy egybehagyom a tésztát, formázom, a végeket kicsit széthúzom és elcsavarom többször ellentétes irányba. vagy kettészakítom és két kisebb kenyeret készítek ugyanígy húzva-csavarva.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a gyökérkenyereket és még kelesztem 15 percet
- Előmelegítem a sütőt kb 230°C-ra. A sütő aljába helyezek egy lábost félig töltve vízzel, ez fogja a gőzt szolgáltatni a sütés közben.
- Ha bemelegedett a sütő, a kenyereket a középső rácsra teszem , az első kb 10 percben 230°C-on sütöm, alsó-felső sütési módnál, majd visszaveszem 200°C-ra és készre sütöm, összesen kb 35-45 perc alatt, de sütőtől is függ és attól, hogy mekkora kenyeret készítünk. Ha egy nagy kenyeret sütünk, vigyázzunk, hogy ne égjen meg a teteje, a tetejét sütés közben letakarhatjuk sütőpapírral. A lényeg, hogy jól átsüljön és kívül ropogós, belül puha legyen.
További kenyér receptek : Itt
6 Responses
Szia Mesi!
Ez a joghurtos kenyér recept telitalálat volt,köszi!😊
A mai árak mellett rákényszerül az ember arra,hogy inkább süssön mint vásároljon.
Viszont így van kis sikerélmény is!
üdv:Bea
Kedves Bea!
Nagyon örülök, hogy ízlett a joghurtos kenyér, mi is nagyon szeretjük és tényleg gyorsan, könnyen elkészül. Kis bagetteket is lehet készíteni belőle.:)
Szép napot:Emese
Kedves Mesi!
Köszönöm a receptet, az egész családnak nagyon ízlett a kenyér!
Üdv: Szilvi
Kedves Szilvi!
Nagyon örülök 🙂 köszönöm a visszajelzést! 🙂
Én is mióta ilyen drága a kenyér a boltban, magam sütöm. Van kenyér sütő gépem is, de nem szoktam enne sütni, csakkelesztem. Utána deszkán gyurom pihentetem. Hideg sutobe teszem, be takarva egy másik akkora tepsivel. Mikor el éri a 230 fokot a sütő fel óráig betarva utána leveszem a tetejéről a tepsit és kb. 20 percig szép pirosra sütöm.
Köszönöm, jó ötlet, majd kipróbálom én is ezt a módszert! 🙂