MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

joghurtos házi kenyér

Joghurtos házi kenyér

Ez a joghurtos házi kenyér recept nagyon egyszerű és nagyon-nagyon finom. Belül puha, könnyű és nem száraz, kívül pedig ropogós.

Kevés munkával szuper végeredmény. Bagettnek, gyökérkenyérnek is készíthetjük. Annyival másabb ez a recept, hogy egy kis doboz joghurtot tartalmaz.

Ha épp nincs otthon joghurt és kenyeret szeretnénk sütni a házi kenyér receptet érdemes megnézni, az is nagyon finom, az is a gyerekek kedvence nálunk.

 

Joghurtos kenyér recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 zacskó 7 g-os porélesztő vagy 2 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 125 g joghurt (1 kis doboz)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor – el is hagyható

Joghurtos kenyér készítése:

  1. A lisztet, és a sót összekeverem egy nagyobb tálban. A liszt közepébe egy kis mélyedést teszek, ebbe szórom a porélesztőt, (cukrot) ráöntöm a langyos vizet, vagy a vízben felfuttatom a friss élesztőt és úgy teszem a liszthez. Majd hozzáadom az olajat, a kis joghurtot és összegyúrom, pár percig dagasztom. Utána meleg helyen, folpackkal, vagy konyharuhával letakarva kelesztem 45- percet vagy akár 1 órát.
  2. Amikor megkelt a tészta, kicsit olajos kézzel kiveszem a kenyértésztát a tálból utána lisztezett deszkára teszem . Majd, vagy egybehagyom a tésztát, formázom, végeit kicsit széthúzom és elcsavarom többször ellentétes irányba. vagy kettészakítom és két kisebb kenyeret készítek ugyanígy húzva-csavarva.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a gyökérkenyereket és még kelesztem 15 percet
  4. Előmelegítem a sütőt kb 230°C-ra. A sütő aljába helyezek egy lábost félig töltve vízzel, ez fogja a gőzt szolgáltatni a sütés közben.
  5. Ha bemelegedett a sütő, a kenyereket a középső rácsra teszem , az első kb 10 percben 230°C-on sütöm, alsó-felső sütési módnál, majd visszaveszem 200°C-ra és készre sütöm, összesen kb 35-45 perc alatt, de sütőtől is függ és attól, hogy mekkora kenyeret készítünk. Ha egy nagy kenyeret sütünk, vigyázzunk, hogy ne égjen meg a teteje, a tetejét sütés közben letakarhatjuk sütőpapírral. A lényeg, hogy jól átsüljön és kívül ropogós, belül puha legyen.

joghurtos kenyér recept

 

házi kenyér joghurtosTovábbi kenyér receptek : Itt

Szólj hozzá!