Nagyon régi, több generációs családi recept a holland mézes krémes süti receptje. Igazi omlós és egyben krémes finomság. Jót tesz neki, ha áll egy éjszakát legalább, hogy a mézes lapok magukba szívják a krém nedvességét és az ízek igazán összeérjenek.
Az omlós mézes lapok között kakaós és citromos krém, a tetején pedig olvasztott csoki. Ünnepi desszertnek tökéletes sütemény. A holland mézes krémes szelet hűtőben több napig eláll, sőt még omlósabbá válik.
HOLLAND MÉZES KRÉMES SÜTI RECEPT
- mézes lapok:
- 40 dkg finomliszt
- 8 dkg zsír ( vagy 10-12 dkg vaj )
- 15 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás
- 1 csipet só
- reszelt citromhéj ( 1 citromból )
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- kevés tej
- főzött krém:
- 1/2 liter tej
- 4 evőkanál liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- vajas krém:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- krém ízesítéshez:
- kevés citromlé ( 1 kisebb citrom leve, vagy kevesebb ízlés szerint )
- kakaópor ( 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaó, vagy ízlés szerint )
- csokimáz:
- 10 dkg cukor
- 2 dkg cukrozatlan kakaó
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál víz
- csokimáz helyett: 1-2 tábla olvasztott csoki
HOLLAND MÉZES KRÉMES SÜTI KÉSZÍTÉSE
- A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ha szükséges pici tejet adunk hozzá. Legalább 30 percet hűtőben pihentetjük. Három részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk. a tésztát a tepsink méretére igazítva, közepes méretű tepsit válasszunk ( nálam: 26×37 cm-es). Az egyszerűség kedvéért, a tepsi hátoldalán sütjük meg a lapokat, így könnyen le tudjuk csúsztatni róla ha kész és nem törik össze. ( Ha mégis inkább a tepsiben belül akarjuk kisütni, akkor sütőpapírra tegyük a tésztát és a megsült lapot a sütőpapírt megfogva könnyen ki tudjuk majd emelni ) A tepsi hátulját vékonyan zsírozzuk be és arra tegyük a kinyújtott tésztát. Előmelegített sütőben alacsonyabb hőmérsékleten max. 170 fokon, megsütjük a lapokat, elég, hogy éppen csak színt kapjon, figyeljük, mert minden sütő más.
- A főzős krémet elkészítjük. A lisztet a tejjel jó sűrűre főzzük, majd miután levettük a tűzről, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, átkeverjük és hűlni hagyjuk.
- A vajas krémhez a porcukrot a lágy vajjal habosra keverjük a robotgéppel. A vajas krémhez adjuk a kihűlt főzött krémet és jól összekeverjük.
- A krémet megfelezzük az egyik feléhez kakaóport adunk, a másikhoz szűrt citromlevet.
- A kihűlt mézes lapokat megtöltjük a krémekkel. Az alsó lapra a csoki krémet tesszük, majd a középső lap után a citromos krém kerül, végül a harmadik mézes lap.
- A csokimázhoz, a hozzávalókból sűrű csokit főzünk egy-két perc alatt. Ahogy elolvad a cukor, picit sűrűsödik, már vegyük is le a tűzről, ahogy hűl még sűrűsödni fog. Ha nagyon besűrűsödne mire a sütire tennénk, akkor adjunk hozzá 1-3 evőkanál tejet. A kihűlt sütire öntjük a csokimázat, házi máz helyett egy-két tábla olvasztott csokoládét is használhatunk. Tálalásig hűtőbe tesszük a sütit.
Próbád ki a lekváros mézes krémes sütemény receptet is!
Mennyei hatlapos sütemény recept >>
3 Responses
Megpróbálom. Tetszik
Éva
Örülök, remélem jól sikerül majd! 🙂
Csupa mézes csoda, de hogyan valósítom meg a cukor és liszt nélküli sütést!Zabliszt , eritrit!Köszönöm