holland mézes krémes süti

Holland mézes krémes süti

Nagyon régi, több generációs családi recept a holland mézes krémes süti receptje. Igazi omlós és egyben krémes finomság. Jót tesz neki, ha áll egy éjszakát legalább, hogy a mézes lapok magukba szívják a krém nedvességét és az ízek igazán összeérjenek.

Az omlós mézes lapok között kakaós és citromos krém, a tetején pedig olvasztott csoki. Ünnepi desszertnek tökéletes sütemény. A holland mézes krémes szelet hűtőben több napig eláll, sőt még omlósabbá válik.

HOLLAND MÉZES KRÉMES SÜTI RECEPT

  • mézes lapok:
    • 40 dkg finomliszt
    • 8 dkg zsír ( vagy 10-12 dkg vaj )
    • 15 dkg porcukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • 2 evőkanál méz
    • 1 tojás
    • 1 csipet só
    • reszelt citromhéj ( 1 citromból )
    • 1 kávéskanál szódabikarbóna
    • kevés tej
  • főzött krém:
    • 1/2 liter tej
    • 4 evőkanál liszt
    • 10 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
  • vajas krém:
    • 20 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
  • krém ízesítéshez:
    • kevés citromlé ( 1 kisebb citrom leve, vagy kevesebb ízlés szerint )
    • kakaópor ( 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaó, vagy ízlés szerint )
  • csokimáz:
    • 10 dkg cukor
    • 2 dkg cukrozatlan kakaó
    • 3 dkg vaj
    • 3 evőkanál víz
    • csokimáz helyett: 1-2 tábla olvasztott csoki

HOLLAND MÉZES KRÉMES SÜTI KÉSZÍTÉSE

  1. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ha szükséges pici tejet adunk hozzá. Legalább 30 percet hűtőben pihentetjük. Három részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk. a tésztát a tepsink méretére igazítva, közepes méretű tepsit válasszunk ( nálam: 26×37 cm-es). Az egyszerűség kedvéért, a tepsi hátoldalán sütjük meg a lapokat, így könnyen le tudjuk csúsztatni róla ha kész és nem törik össze. ( Ha mégis inkább a tepsiben belül akarjuk kisütni, akkor sütőpapírra tegyük a tésztát és a megsült lapot a sütőpapírt megfogva könnyen ki tudjuk majd emelni ) A tepsi hátulját vékonyan zsírozzuk be és arra tegyük a kinyújtott tésztát. Előmelegített sütőben alacsonyabb hőmérsékleten max. 170 fokon, megsütjük a lapokat, elég, hogy éppen csak színt kapjon, figyeljük, mert minden sütő más.
  2. A főzős krémet elkészítjük. A lisztet a tejjel jó sűrűre főzzük, majd miután levettük a tűzről, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, átkeverjük és hűlni hagyjuk.
  3. A vajas krémhez a porcukrot a lágy vajjal habosra keverjük a robotgéppel. A vajas krémhez adjuk a kihűlt főzött krémet és jól összekeverjük.
  4. A krémet megfelezzük az egyik feléhez kakaóport adunk, a másikhoz szűrt citromlevet.
  5. A kihűlt mézes lapokat megtöltjük a krémekkel. Az alsó lapra a csoki krémet tesszük, majd a középső lap után a citromos krém kerül, végül a harmadik mézes lap.
  6. A csokimázhoz, a hozzávalókból sűrű csokit főzünk egy-két perc alatt. Ahogy elolvad a cukor, picit sűrűsödik, már vegyük is le a tűzről, ahogy hűl még sűrűsödni fog. Ha nagyon besűrűsödne mire a sütire tennénk, akkor adjunk hozzá 1-3 evőkanál tejet. A kihűlt sütire öntjük a csokimázat, házi máz helyett egy-két tábla olvasztott csokoládét is használhatunk. Tálalásig hűtőbe tesszük a sütit.

 

holland mézes krémes süti

Próbád ki a lekváros mézes krémes sütemény receptet is!

Mennyei hatlapos sütemény recept >>

3 Responses

  1. Csupa mézes csoda, de hogyan valósítom meg a cukor és liszt nélküli sütést!Zabliszt , eritrit!Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük