A preckedli diós linzer recept alapja egy kifejezetten omlós tészta, főleg a zsírnak köszönhetően. A durvára tört dió, vagy mogyoró a cukorral együtt a süti tetejére kerül, ami finom ropogósra pörkölődik sütés közben. Eredetileg sváb teasütemény, ami már retro nasinak számít.
Remek vendégváró finomság, akár hétvégi sütinek tea, kávé mellé, vagy ünnepi aprósütinek is süthetjük, mivel sokáig eláll, így előre is készülhetünk vele.
PRECKEDLI DIÓS LINZER RECEPT
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg zsír
- 15 dkg vaj/margarin
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja – ízlés szerint
- tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 15 dkg durvára tört dió/mogyoró
PRECKEDLI KÉSZÍTÉSE
- A lisztet, sütőport egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat/margarint és a zsírt, majd az egészet jól összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, pici sót, tojásokat, végül ráreszeljük a citrom/vagy narancshéjat, és addig gyúrjuk, amíg a tészta szépen összeáll. Ezután hűtőben pihentetjük 1-1,5 órát.
- Mialatt pihen a tészta a diót apróra, durvára vágjuk és összekeverjük a kristálycukorral. Ezután nagyjából 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
- A megmaradt tojásfehérjét villával felverjük. A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületre tesszük és kinyújtjuk nem túl vékonyra. Tetszőleges formával kiszúrjuk. A kiszaggatott sütit egyenként megkenjük tojásfehérjével, majd a cukros-diós tál felett tartva kézzel vagy kanállal megszórjuk a cukros dióval/mogyoróval. Utána sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a linzereket a diós felükkel felfelé, egymáshoz nem túl közel. ( Lehet a tepsiben is egyszerre, egymás után lekenni és megszórni a dióval a sütiket, nekem a másik megoldás jobban bevált. )
- Az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre, világosra sütjük a diós linzereket. Ha kihűlt máris fogyaszthatjuk, vagy dobozba eltehetjük, sokáig eláll és egyre omlósabb lesz.
Tipp:
- A preckedlit akár lekváros linzerként is készíthetjük. A tésztáját ebben az esetben nyújtsd vékonyabbra és csak a linzerek felére tegyél diót,cukrot, ez a fele kerüljön a tetejére miután lekvárral összetapasztottad a kisült preckedlit.
- A tojásfehérjét amivel meegkenjük a sütit habosra is keverheted, majd rászórva a diót, habcsókos linzert süthetsz.
- Ha olyan linzert készítenél, aminek a tésztájába kerül a darált dió, akkor bátran ajánlom az isler linzertésztáját erre a célra.