zserbó recept

Zserbó recept

A klasszikus, finom, gazdagon töltött zserbó receptje. Karácsonyi sütemények egyik szinte kihagyhatatlan desszertje a bejgli mellett. A gerbaud szelet karácsonyi  mellett, minden más ünnepi alkalomra tökéletes választás, akár szilveszter, névnap, vendégvárás, húsvét és persze a lakodalmak állandó süti szereplője is. A recept alapján könnyen elkészíthetjük ezt a mutatós finomságot.

Sok-sok finom darált dió és sárgabarack lekvár, valamint a csokimáz teszi ellenállhatatlanná ezt a süteményt. Barack lekvár helyett esetleg kipróbálhatunk eper lekvárt, vagy amit szeretünk és jól passzol a dióhoz, csokihoz.

Kétféle zserbó receptet osztok meg, mindkettővel nagyon finom zserbó süti készül.

1, ANYU ZSERBÓ RECETJE 

nagy tepsire való adag, 3 lap tészta

  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg vaj vagy sütőmargarin vagy fele zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 1,5 dl tej
  • 2 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • töltelék:
  • 1 üveg lekvár, a tésztalapokat vékonyan kenjük meg vele,
  • 25 dkg darált dió,
  • 25 dkg porcukor
  • tetejére:
  • csokimáz, vagy 2 tábla olvasztott csoki

Nagy tepsire való recept, a tészta 3 lapra nyújtva.

zserbó süti recept

omlós zserbó recept

2, ZSERBÓ ( GERBAUD ) RECEPT

közepes tepsi, 4 lap tészta

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 3 g só (1/3 – fél teáskanál )
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • töltelék:
  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  •  1 nagyobb üveg  sárgabarack lekvár
  • tetejére, csokimáz:
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál olaj
  • vagy  csokimáz helyett. 20 dkg jó minőségű csokoládé olvasztva

Közepes tepsi méretre, a tészta 4 lapra nyújtva készült.

ZSERBÓ KÉSZÍTÉSE:

  1. A diót megdaráljuk és hozzákeverjük a 20 dkg porcukorral.
  2. A tésztát összeállítjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, sót, tejfölt, tojást és legvégül szobahőmérsékletű tejben elkevert élesztőt, de akár csak belemorzsolhatjuk a tésztába az élesztőt, az is jó. Az egészet összedolgozzuk, de nem kell keleszteni és nem kell hozzáadni több lisztet a tésztához összedolgozás közben, mert attól csak kiszáradna.
  3. Előkészítjük a cukros diót, lekvárt. Kivajazunk és enyhén lisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit. A sütőt előmelegítem 170-180 °C-ra.
  4. A tésztát 4 részre vesszük, 3 réteg tölteléket teszünk így bele. ( Lehet eggyel kevesebb réteg is. Akkor 3 részre vágjuk a tésztát és nagyobb méretű tepsit használhatunk. ) A 4 kis tésztából az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából akkorára amekkora a tepsi, amit használni fogunk. A sodrófa segítségével beletesszük a tésztát a tepsibe. (27,5 x 37 cm-es belső méretű tepsit használtam. ) Megkenjük bőven baracklekvárral, majd a cukros dió 1/3 részével. Utána újra kinyújtunk egy tészta adagot és ugyanúgy rétegezzük a tölteléket. Ezután ismét tészta és töltelék, majd az utolsó tésztát is ráhelyeztük. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen is, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
  5. Előmelegített sütőben 170-180°C-on, alsó-felső sütési módnál 40-45 perc alatt megsütjük a zserbót. Légkeverésnél kb 160°C-on süssük.
  6. Mikor szépen megsült, rácsra téve hűlni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a csokimázat. A cukrot a vízzel alacsony hőfokon összemelegítjük, csak addig, amíg forrni nem kezd. Utána levesszük a tűzről, hozzákeverjük a kakaóport, olajat vagy 3-4 dkg vajat. A kihűlt süteményre kenjük, ha kész csokoládéval vonjuk be a tetejét, akkor gőz fölött melegítsük fel és utána kenjük a sütire. Miután megdermedt a csokimáz, a sütemény széleit levágjuk és nagy örömmel elfogyasztjuk.. .A szép zserbót tetszőleges méretű szeletekre vágjuk. Elkészíthetjük ezt a sütit vendéglátás előtt jó pár nappal is.
zserbó recept

 

 

 

Zserbó áfonya lekvárral.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük