A klasszikus, finom, gazdagon töltött zserbó receptje. Karácsonyi sütemények egyik szinte kihagyhatatlan desszertje a bejgli mellett. A gerbaud szelet karácsonyi mellett, minden más ünnepi alkalomra tökéletes választás, akár szilveszter, névnap, vendégvárás, húsvét és persze a lakodalmak állandó süti szereplője is. A recept alapján könnyen elkészíthetjük ezt a mutatós finomságot.
Sok-sok finom darált dió és sárgabarack lekvár, valamint a csokimáz teszi ellenállhatatlanná ezt a süteményt. Barack lekvár helyett esetleg kipróbálhatunk eper lekvárt, vagy amit szeretünk és jól passzol a dióhoz, csokihoz.
Kétféle zserbó receptet osztok meg, mindkettővel nagyon finom zserbó süti készül.
1, ANYU ZSERBÓ RECETJE
nagy tepsire való adag, 3 lap tészta
- 70 dkg liszt
- 40 dkg vaj vagy sütőmargarin vagy fele zsír
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- kb. 1,5 dl tej
- 2 csipet só
- 2 tojássárgája
- töltelék:
- 1 üveg lekvár, a tésztalapokat vékonyan kenjük meg vele,
- 25 dkg darált dió,
- 25 dkg porcukor
- tetejére:
- csokimáz, vagy 2 tábla olvasztott csoki
Nagy tepsire való recept, a tészta 3 lapra nyújtva.
2, ZSERBÓ ( GERBAUD ) RECEPT
közepes tepsi, 4 lap tészta
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál tejföl
- 2 dkg élesztő
- 3 g só (1/3 – fél teáskanál )
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tej
- töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg porcukor
- 1 nagyobb üveg sárgabarack lekvár
- tetejére, csokimáz:
- 6 evőkanál cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 dl víz
- 1 evőkanál olaj
- vagy csokimáz helyett. 20 dkg jó minőségű csokoládé olvasztva
Közepes tepsi méretre, a tészta 4 lapra nyújtva készült.
ZSERBÓ KÉSZÍTÉSE:
- A diót megdaráljuk és hozzákeverjük a 20 dkg porcukorral.
- A tésztát összeállítjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, sót, tejfölt, tojást és legvégül szobahőmérsékletű tejben elkevert élesztőt, de akár csak belemorzsolhatjuk a tésztába az élesztőt, az is jó. Az egészet összedolgozzuk, de nem kell keleszteni és nem kell hozzáadni több lisztet a tésztához összedolgozás közben, mert attól csak kiszáradna.
- Előkészítjük a cukros diót, lekvárt. Kivajazunk és enyhén lisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit. A sütőt előmelegítem 170-180 °C-ra.
- A tésztát 4 részre vesszük, 3 réteg tölteléket teszünk így bele. ( Lehet eggyel kevesebb réteg is. Akkor 3 részre vágjuk a tésztát és nagyobb méretű tepsit használhatunk. ) A 4 kis tésztából az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából akkorára amekkora a tepsi, amit használni fogunk. A sodrófa segítségével beletesszük a tésztát a tepsibe. (27,5 x 37 cm-es belső méretű tepsit használtam. ) Megkenjük bőven baracklekvárral, majd a cukros dió 1/3 részével. Utána újra kinyújtunk egy tészta adagot és ugyanúgy rétegezzük a tölteléket. Ezután ismét tészta és töltelék, majd az utolsó tésztát is ráhelyeztük. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen is, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
- Előmelegített sütőben 170-180°C-on, alsó-felső sütési módnál 40-45 perc alatt megsütjük a zserbót. Légkeverésnél kb 160°C-on süssük.
- Mikor szépen megsült, rácsra téve hűlni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a csokimázat. A cukrot a vízzel alacsony hőfokon összemelegítjük, csak addig, amíg forrni nem kezd. Utána levesszük a tűzről, hozzákeverjük a kakaóport, olajat vagy 3-4 dkg vajat. A kihűlt süteményre kenjük, ha kész csokoládéval vonjuk be a tetejét, akkor gőz fölött melegítsük fel és utána kenjük a sütire. Miután megdermedt a csokimáz, a sütemény széleit levágjuk és nagy örömmel elfogyasztjuk.. .A szép zserbót tetszőleges méretű szeletekre vágjuk. Elkészíthetjük ezt a sütit vendéglátás előtt jó pár nappal is.
Zserbó áfonya lekvárral.