Ez az egyik legfinomabb, legomlósabb isler/ischler amit ettem, készítettem, ráadásul rögtön omlós, persze másnapra lesz igazán tökéletes. Mindenkinél nagy sikert aratott ez az omlós isler. A recept egyszerű, nagyon kiadós adag, több mint 70-75 db kisebb, közepes isler ( kb 6cm-es) készül a receptben megadott mennyiségből. Választhatunk persze kisebb és nagyobb kiszúrót is.
Nyugodtan felezzük az adagot, ha soknak találjuk (tojássárgából 1-2 db-ot adjunk a felezett mennyiségekhez ), vagy fagyasszuk le a fele tésztát, így is bőséges sütink készül majd.
A lekvárt ne sajnáljuk belőle, de túl sokat se tegyünk a linzerre, hogy ne folyjon ki. Fontos, hogy finom legyen a lekvár, ne túl savanyú vagy fanyar, mert elronthatja az isler ízét, vagy túl domináns lehet. Jó minőségű, magmentes vegyes gyümölcsös lekvárt használtam, ami nem volt savanyú de túl édes sem.
Klasszikusan készítve, a csokival teljesen be is vonhatjuk az ischlert, ez kicsit időigényesebb és több csokira lesz majd szükség hozzá. Most az egyszerűbb megoldást választottam, az összetapasztott linzerek tetejét mártottam a felolvasztott csokiba, majd hagytam a csokit megkötni. Cukorkával, dióval is díszíthetjük a frissen csokival bevont islert.
Tipp: Először kézbe vettem a kész lekváros linzert és kanállal próbáltam bekenni a csokival, de így oldalt jobban lecsorgott a csoki. Utána inkább, fejjel lefelé tartva a linzert, egy gyors mozdulattal belemártottam a csokiba, majd visszafordítottam, így szinte egyáltalán nem folyt le a csoki, tehát inkább ezt a technikát ajánlom a csokibevonásnál.
OMLÓS ISLER RECEPT
Több mint 70 db kisebb, közepes linzer készül belőle – 4,5 cm-es pogácsa szaggatóval készült, a kész isler nagyjából 6cm-es lesz
Diós linzer alap:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg darált dió
- 40 dkg vaj vagy margarin
- 1 csapott evőkanál zsír – elhagyható
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csomag sütőpor
- 3 db tojássárgája
- egy evőkanálnyi reszelt citrom-és vagy narancshéj mix
- töltelék: 1 üveg kb. 640g-os lekvár, pl. vegyes gyümölcs, barack stb ízben
- csokimáz: 3-4 tábla étcsoki és tejcsoki keveréke, 30-35 dkg és 1-2 evőkanál olaj hozzá
OMLÓS ISLER KÉSZÍTÉSE
- A vajat a liszttel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a diót, tojássárgákat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, fahéjat, reszelt citrom-és narancshéjat, csipet sót, a kanálnyi zsírt. Az egészet összedolgozzuk és frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára. Nálam egy napot is pihent a hűtőben.
- Elővesszük a tésztát, ha sokáig volt a hűtőben kicsit hagyjuk állni, hogy ne legyen túl dermedt a tészta állaga, mert úgy nehéz lesz nyújtani.
- Ha még hűvös, de jól nyújtható a tészta, akkor enyhén lisztezett felületre tesszük a tészta felét ( azért a felét, mert túl nagy a tészta egy nyújtásra, a másik felét addig tartsuk hűvös helyen ). A tésztát enyhén belisztezve nyújtsuk ki, ízlés szerint 3-5 mm-es vastagságra. Nyugodtan lisztezzük be a nyújtófát is, hogy ne tapadjon rá a tészta. Szaggasuk ki a linzert és a kész linzerkarikákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymáshoz nem túl közel, mivel nagyobb lesz a méretük sütés közben.
- Előmelegített sütőben világosra sütjük a diós linzereket nagyjából 180 fokos sütőben, kb. 10-15 perc alatt. Sütőtől, linzer vastagságtól is függ a sütési idő, tehát inkább figyeljük gyakran, míg ki nem tapasztaljuk a megfelelő időt. Ha a széle kezd színt kapni, akkor már jó is. Ameddig sül az egyik adag, addig szaggassuk a következő tepsire való linzert.
- A kész linzereket hűlni hagyjuk, majd a lekvárral kenjük meg az egyik linzer alját és tapasszuk össze egy másik linzer aljával. Legalább 1,5-2 órát hagyjuk összeérni a lekvárral töltött linzereket mielőtt bevonnánk a csokival. Ha túl hamar dolgoznánk vele, akkor elcsúszna a lekvár miatt a két sütikorong. Másnap is bevonhatjuk a csokival, ha van időnk várni.
- A csokit gőz fölött megolvasszuk. Egy kisebb, mélyebb edénybe tegyünk vizet, kezdjük el forralni, majd tegyünk rá egy másik, nagyobb edényt, ami nem ér a vízbe, csak a gőz éri. Ebbe az edénybe, vagy hőálló tálba tegyük a csokit, várjuk meg, hogy felolvadjon és keverjük hozzá az olajat. Szép, fényes csokit kapunk amibe gyors mozdulattal mártsuk bele a lekváros linzerek egyik felét. Utána a kész islereket szilikonos sütőpapírral béllet tepsire, vagy tálcára, rácsra tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges csoki. A friss, még meleg csokiba szórjuk a cukorkát, diót, ha szeretnénk még díszíteni. Utána a csoki dermedéséig ne nyúljunk az islerekhez. Természetesen hűtőbe is tehetjük tálcával együtt, a frissen mártott islereket, hogy gyorsabban dermedjen a csoki. A sütőpapírról könnyen le lehet venni majd a kész islereket és mosogatnunk se kell annyi tálcát, tepsit.
Ez a finom isler sokáig eláll száraz, hűvös helyen, ezért előre lehet vele dolgozni. Bátran ajánlom ezt a mennyei desszertet akár családi, baráti összejövetelre készülünk, vagy ajándékba vinnénk sütit. Apró szaggatóval készítve még nagyobb mennyiségű ischlert készíthetünk ebből a receptből.
Tipp:
- A tojásfehérjéból készíthetsz amarettit, nagyon finom olasz lisztmentes kekszet/habcsókot
- Klasszikus lekváros linzerrel együtt szuper párosítás az isler.