egyszerű puha isler recept

Egyszerű puha isler recept

Ez az egyszerű puha isler recept verhetetlen nálunk. Az egyik legfinomabb isler/ischler amit ettem, készítettem, ráadásul rögtön omlós, persze másnapra lesz igazán tökéletesen puha.

Mindenkinél nagy sikert aratott ez az ischler recept. Pont olyan, mint a nagyi isler receptje. Nagyon kiadós adag, több mint 70-75 db kisebb, közepes isler ( kb 6cm-es) készül a receptben megadott mennyiségből. Választhatunk persze kisebb és nagyobb kiszúrót is.

További linzer receptek >>

Nyugodtan felezzük az adagot, ha soknak találjuk (tojássárgából 1-2 db-ot adjunk a felezett mennyiségekhez ), vagy fagyasszuk le a fele tésztát, így is bőséges sütink készül majd.

A lekvárt ne sajnáljuk belőle, de túl sokat se tegyünk a linzerre, hogy ne folyjon ki. Fontos, hogy finom legyen a lekvár, ne túl savanyú vagy fanyar, mert elronthatja az isler ízét, vagy túl domináns lehet.

Jó minőségű, magmentes vegyes gyümölcsös lekvárt használtam, ami nem volt savanyú de túl édes sem.

Klasszikusan készítve, a csokival teljesen be is vonhatjuk az ischlert, ez kicsit időigényesebb és több csokira lesz majd szükség hozzá.

Most az egyszerűbb megoldást választottam, az összetapasztott linzerek tetejét mártottam a felolvasztott csokiba, majd hagytam a csokit megkötni. 

Tipp: Először kézbe vettem a kész lekváros linzert és kanállal próbáltam bekenni a csokival, de így oldalt jobban lecsorgott a csoki. Utána inkább, fejjel lefelé tartva a linzert, egy gyors mozdulattal belemártottam a csokiba, majd visszafordítottam, így szinte egyáltalán nem folyt le a csoki, tehát inkább ezt a technikát ajánlom a csokibevonásnál.

Cukorkával, dióval is díszíthetjük a frissen csokival bevont islert.

EGYSZERŰ PUHA ISLER RECEPT

Több mint 70 db kisebb, közepes isler linzer készül belőle – 4,5 cm-es pogácsa szaggatóval készült, a kész isler nagyjából 6cm-es lesz

Diós linzer alap:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg darált dió
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csapott evőkanál zsír – elhagyható
  • 25 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojássárgája
  • egy evőkanálnyi reszelt citrom-és vagy narancshéj mix
  • töltelék: 1 üveg kb. 640g-os lekvár, pl. vegyes gyümölcs, barack stb ízben
  • csokimáz: 3-4 tábla étcsoki és tejcsoki keveréke, 30-35 dkg és 1-2 evőkanál olaj hozzá

 

EGYSZERŰ PUHA ISLER KÉSZÍTÉSE

  1. A vajat a liszttel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a diót, tojássárgákat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, fahéjat, reszelt citrom-és narancshéjat, csipet sót, a kanálnyi zsírt. Az egészet összedolgozzuk és frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára. Nálam egy napot is pihent a hűtőben.
  2. Elővesszük a tésztát, ha sokáig volt a hűtőben kicsit hagyjuk állni, hogy ne legyen túl dermedt a tészta állaga, mert úgy nehéz lesz nyújtani.
  3. Ha még hűvös, de jól nyújtható a tészta, akkor enyhén lisztezett felületre tesszük a tészta felét ( azért a felét, mert túl nagy a tészta egy nyújtásra, a másik felét addig tartsuk hűvös helyen ). A tésztát enyhén belisztezve nyújtsuk ki, ízlés szerint 3-5 mm-es vastagságra. Nyugodtan lisztezzük be a nyújtófát is, hogy ne tapadjon rá a tészta. Szaggasuk ki a linzert és a kész linzerkarikákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymáshoz nem túl közel, mivel nagyobb lesz a méretük sütés közben.
  4. Előmelegített sütőben világosra sütjük a diós linzereket nagyjából 180 fokos sütőben, kb. 10-15 perc alatt. Sütőtől, linzer vastagságtól is függ a sütési idő, tehát inkább figyeljük gyakran, míg ki nem tapasztaljuk a megfelelő időt. Ha a széle kezd színt kapni, akkor már jó is. Ameddig sül az egyik adag, addig szaggassuk a következő tepsire való linzert.
  5. A kész linzereket hűlni hagyjuk, majd a lekvárral kenjük meg az egyik linzer alját és tapasszuk össze egy másik linzer aljával. Legalább 1,5-2 órát hagyjuk összeérni a lekvárral töltött linzereket mielőtt bevonnánk a csokival. Ha túl hamar dolgoznánk vele, akkor elcsúszna a lekvár miatt a két sütikorong. Másnap is bevonhatjuk a csokival, ha van időnk várni.
  6. A csokit gőz fölött megolvasszuk. Egy kisebb, mélyebb edénybe tegyünk vizet, kezdjük el forralni, majd tegyünk rá egy másik, nagyobb edényt, ami nem ér a vízbe, csak a gőz éri. Ebbe az edénybe, vagy hőálló tálba tegyük a csokit, várjuk meg, hogy felolvadjon és keverjük hozzá az olajat. Szép, fényes csokit kapunk amibe gyors mozdulattal mártsuk bele a lekváros linzerek egyik felét. Utána a kész islereket szilikonos sütőpapírral béllet tepsire, vagy tálcára, rácsra tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges csoki. A friss, még meleg csokiba szórjuk a cukorkát, diót, ha szeretnénk még díszíteni. Utána a csoki dermedéséig ne nyúljunk az islerekhez. Természetesen hűtőbe is tehetjük tálcával együtt, a frissen mártott islereket, hogy gyorsabban dermedjen a csoki. A sütőpapírról könnyen le lehet venni majd a kész islereket és mosogatnunk se kell annyi tálcát, tepsit.

 

Ez a finom ischler sokáig eláll, száraz, hűvös helyen, ezért előre lehet vele dolgozni. Bátran ajánlom ezt a mennyei desszertet akár családi, baráti összejövetelre készülünk, vagy ajándékba vinnénk sütit. Apró szaggatóval készítve még nagyobb mennyiségű ischlert készíthetünk ebből a receptből.

Tipp:

 

 

csokis isler recept

isler és lekváros linzer recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

habos almás recept
Desszertek

Habos almás pite recept

Ha szereted az almás sütiket, akkor próbáld ki ezt a házias ízvilágú, fahéjas, almás-habos szeletet. Elkészítése egyszerű, nagy tepsi süti lesz a megadott mennyiségből.

Tovább olvasom >
gyors csokis marcipános süti
Desszertek

Gyors csokis marcipános süti

Villámgyorsan elkészíthető csokis marcipános süti recept. Nagyon finom könnyű mascarponés csokis krém, marcipán és kakaós kevert piskóta. Hétvégére, ünnepekre is tökéletes desszert.

Tovább olvasom >