Keresés
puha mézeskalács recept

Puha narancsos mézeskalács recept

Van egy jól bevált rögtön omlós mézeskalács receptem, amit nagyon egyszerű elkészíteni és pillanatok alatt el is fogy a fele még frissen, melegen….

Szerettem volna kipróbálni, újítani más receptet is, így esett a választásom Szoky mézeskalács receptjére. Nem bántam meg…igaz picit macerásabb, bár nagyon hasonló a saját receptemhez, de a mostaninál külön össze kell melegíteni a vajat és a mézet és úgy adni a liszthez, valamint mivel kicsit ragadós a tészta állaga, ezért tovább kell a hűtőben pihentetni nyújtás előtt. Utána már jól dolgozható tésztát kapunk….a végeredmény pedig, nagyon finom ízes, fűszeres, puha narancsos mézeskalács lesz. Díszíteni is lehet természetesen, én most a natúr változatot készítettem.

A nagy ünnepi sütés előtt már több nappal, akár egy-két héttel előre is elkészíthetjük a tésztát, ezzel is időt spórolva. A sütés napján, nyújtás előtt félórával érdemes kivenni a hűtőből a tésztát, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. Természetesen előre meg is süthetjük a mézeskalácsokat, hiszen jól zárható dobozban remekül eláll, még tovább puhul.

További karácsonyi sütemény receptek>>

Puha narancsos mézeskalács recept:

  • 350 g liszt
  • 120 g porcukor
  • 120 g vaj
  • 150 g méz
  • 7 g szódabikarbóna
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál kakaópor
  • fűszerek: 1-2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék én ezt használtam, vagy
  • 1 mokkáskanál fahéj ( 3 g ), 1 csipet szerecsendió ( 0.7 g ), 2 csipet kardamom ( 1.5 g ), 1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűbors ( 2 g ), 2 csipet őrölt gyömbér ( 1 g ), 1 csipet őrölt szegfűszeg ( 1 g ).
  • Íróka: 250 g szítált porcukor, 1 db tojás fehérje, 1 teáskanál szűrt citromlé, víz

(duplázhatjuk, triplázhatjuk a mennyiségeket )

Mézeskalács készítése:

  1. A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát összekeverjük. Ha nem kész fűszerkeveréket használunk, akkor a fűszereket összekeverjük egy tálkában.
  2. Egy kisebb edényben a mézet és a vajat közepes hőmérsékleten összemelegítjük 2-3 perc alatt. Elég csak annyira, hogy a vaj elolvadjon. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a fűszereket, a narancs héját is belereszeljük, a fűszerek aromája, a narancs illóolaja így igazán kioldódik. Pár percig tovább hagyjuk hűlni a fűszeres, vajas-mézes keveréket.
  3. Ezután a felvert tojást hozzákeverjük a liszthez, majd a fűszeres mézes egyveleget is hozzáöntjük és kanállal összekeverjük jó alaposan. Kissé ragadós állagú tésztát kapunk, légmentesen fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább 1,5–2 órán keresztül.
  4. Pihentetés után, a tészta nyújtásakor lisztezzük a deszkát és a sodrófa alatt a tésztát is. ( Ha több napig is állt a hűtőben a nyers tészta, akkor nyújtás előtt 1/2 órával vegyük ki, hogy ne legyen túl dermedt állagú. ) Nagyjából 2-4 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Tetszés szerinti formákkal szúrjuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük őket, nem túl közel egymáshoz.
  5. 175-180 °C fokos sütőben, alsó-felső sütési módnál 8-9 perc alatt készre sütjük a mézeskalácsokat. A kész, kihűlt mézeskalácsokat jól zárható dobozban tároljuk. Írókával díszíthetjük.

Íróka készítése:

A tojásfehérjéhez adjuk a citromlevet, majd elkezdjük felverni a robotgéppel. A porcukrot folyamatosan adagoljuk hozzá, erősebb fokozatra kapcsolva verjük tovább a tojásfehérjét szép, fényes állagúra. Erős állagú masszát kapunk a végén. Kevés, pár kanálnyi vízzel lazítva a masszát, megfelelő állagú (nagyjából sűrű tejföl állagú ) krémet kapunk a díszítéshez. Ha pedig még tovább hígítjuk vízzel akkor terülőmázzal dolgozhatunk a sütiken.

Diós, mákos beigli recept>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

sült diós túrótorta
Édes sütemények
Mesi

Sült diós túrótorta

Nagyon finom, sült túrótorta dióval, grízzel. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető recept. Gluténmentesen is készíthető, gríz nélkül is. Melegen és hidegen is mennyei nasi.

Tovább olvasom >