A sült tök az egyik legfinomabb édeskés őszi-téli csemege. Akár levesekhez vagy salátákhoz is adhatod, végtelen módja van annak, hogy élvezd ezt a sokoldalú téli zöldséget a hideg hónapokban. A sütőtöknek számtalan felhasználási módjai közül a sütőben sütés a legmegfelelőbb, legegyszerűbb. Ráadásul a megsült tököt, azon kívül, hogy frissen, melegen magában elfogyasztjuk, még sok-sok étel alapját szolgálja. Nagyon egyszerű az elkészítése, ahogy azt látni is fogod.
Sült tök elkészítése:
Natúr változatban szoktam leggyakrabban készíteni, utána így bármire fel tudom használni. Lehet kisebb darabokba is vágni, ha közepes méretű a tök, nem túl nagy akkor én csak kettévágva sütöm.
- Először is ki kell választani egy szép, érett sütőtököt a helyi termelői piacon vagy boltban.
- Otthon melegítsd elő a sütőt nagyjából 190 fokra. Óvatosan vágd ketté és kanalazd ki a a közepét, magokat. Mosd meg. és tedd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, a héja legyen alul, mert ahogy sül a tök, a finom édes leve így nem fog kifolyni.
- Dobd be a tököt az előmelegített sütőbe, középső állásnál ne helyezd magasabbra. Hagyd sülni körülbelül egy órán át, ( mérettől függ ) vagy amíg tökéletesen megpuhul és aranybarnára sül. Villával ellenőrizd időnként, hogy puha -e, ha könnyen belemegy a villa, akkor biztos puha. Melegen már eheted is, vagy várhatsz vele egy kicsit, akkor az édes levét ismét visszaszívja magába.
Sok helyen lehet kapni már konyhakész darabolt, tisztított tököt, amivel tényleg nincs semmi macera, igaz kicsit drágább, de néha jól jön, ha kevesebb az időnk, vagy nem akarunk megküzdeni egy nagyobb tökkel.
Fúszeresen:
A folyamat ugyanaz mint az előzőnél, miután tepsibe tetted, egyszerűen csak kend be a húsát egy kis olajjal, és szórd meg sóval, hagymával, fokhagymával, a kedvenc fűszereiddel. Apríthatod tetszőleges formájúra is. Miután megsült levágunk egy darabot és kanalazzuk ki a finom sült sütőtököt, biztos ízleni fog !
Tökpüré:
Pürésítsd egyszerűen csak villával, vagy botmixerrel, turmixba is teheted. Adhatod babáknak a natúr tökpürét, vagy enyhén sózhatod is. Édesebben kis fahéjat, mézet is adhatsz hozzá, akár joghurtot is keverhetsz bele és ivólevet is készíthetsz belőle, azt a nagyobb gyerekek is imádni fogják.
Amikor sütőtököt sütök, gyakran eszembe jut gyerekkorom egyik kedvenc, rövid kis meséje: A téli lakoma – a mesét Varga Katalin – Gőgös Gúnár Gedeon c. könyvében megtalálod. Ha van kisgyermeked, itt el is olvashatod neki. 🙂
A sütőben sült tököt eheted magában, készíthetsz vele krémlevest, halloween sütit, sütőtökös szülinapi tortát, sőt még pogácsába is teheted. Magunkat kényeztetve pedig egy sütőtökös lattét is elfogyaszthatunk. Mivel a sütőtök nagyon egészséges eledel ezért érdemes gyakran beépíteni az étrendünkbe. Számtalan egészségügyi hasznáról bővebben itt olvashatsz >>
Fotók: saját ételfotók és Canva fotó.