MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sütőtökös puszedli

Sütőtökös puszedli

Nagyon finom, “téli”, ünnepi ízvilágú sütőtökös puszedli, amit még a sütőtököt nem szeretők is imádnak. Sült sütőtököt használok a recepthez, amit akár előző nap is megsüthetünk. A megsült tök egy részét frissen esszük meg, egy részét sütőtökkrémlevesnek készítem el és ha marad akkor valamilyen sütőtökös desszert lesz egy kis részéből. Ez a süti fahéjas, narancsos, fűszeres és puha, amit ehetünk önmagában, vagy finom, könnyű mascarpone krémmel a tetején. Na meg persze egy kis házi karamell szósszal is nyakon önthetjük és kész az ízkavalkád… A krémmel össze is tapaszthatunk két puszedlit és máris lehet vinni a suliba uzsonnára a szendvics, gyümölcs mellé. Ennek a sütinek a másik nagy előnye, hogy 5 perc alatt összeállítható és már süthetjük is.

Sütőtökös puszedli recept:

  • 200 g sütőtökpüré – sült sütőtökből
  • 250 g liszt
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 170 – 200g barna cukor ( vagy kristálycukor vagy ki mit használ…) – ízléstől függően
  • 1/3 teáskanál só ( 2 csipet )
  • 1 db L-es tojás
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/3 teáskanál őrölt szegfűszeg ( elhagyható )
  • vaníliás cukor vagy vanília
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 teáskanál reszelt narancshéj – elhagyható
  • mascarpone krém:
  • 250 g mascarpone
  • 70 g porcukor
  • csipetnyi fahéj
  • karamell szósz recept

Sütőtökös puszedli elkészítése:

  1. A puha sült sütőtököt összetöröm a villával. A tojást és a cukrot összekeverem, hozzáadom a puha vajat, tökpürét, lisztet, sót, fűszereket és a szódabikarbónát Robotgéppel vagy fakanállal az egészet átkeverem.
  2. Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra. Sütőpapírral kibélelek egy nagyobb tepsit.
  3. Fagyis kanállal vagy evőkanállal kisebb halmokat adagolok egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kellő távolságra tegyük őket, hogy ne érjenek össze sütés közben.
  4. kb 15-20 perc alatt készre sütöm őket alsó-felső sütési módnál. Fontos, hogy jól átsüljön a tökpüré miatt, de ne égjen meg, ne száradjon ki, maradjon puha. Én úgy ellenőriztem le, hogy kivettem a tepsit és óvatosa megfordítottam, ha alul is szilárd, de még világos színű volt, akkor késznek tekintettem és valóban át is sült, de puha, “nedves” maradt.
  5. Ameddig hűl a süti, addig elkészítem a mascarpone krémet. Majd a kihűlt sütire kenem, vagy összetapasztom vele.

Szólj hozzá!