Nagyon finom, “téli”, ünnepi ízvilágú sütőtökös puszedli, amit még a sütőtököt nem szeretők is imádnak. Sült sütőtököt használok a recepthez, amit akár előző nap is megsüthetünk. A megsült tök egy részét frissen esszük meg, egy részét sütőtökkrémlevesnek készítem el és ha marad a tökből akkor valamilyen sütőtökös desszert is készül még belőle. . Ez a süti fahéjas, narancsos, fűszeres és puha, amit ehetünk önmagában, vagy finom, könnyű mascarpone krémmel a tetején. Na meg persze egy kis házi karamell szósszal is nyakon önthetjük és kész az ízkavalkád… A krémmel össze is tapaszthatunk két puszedlit és máris lehet vinni a suliba uzsonnára a szendvics, gyümölcs mellé. Ennek a sütinek a másik nagy előnye, hogy 5 perc alatt összeállítható és már süthetjük is.
Sütőtökös puszedli recept:
- 200 g sütőtökpüré – sült sütőtökből
- 250 g liszt
- 100 g vaj vagy margarin
- 170 – 200g barna cukor ( vagy kristálycukor vagy ki mit használ…) – ízléstől függően
- 1/3 teáskanál só ( 2 csipet )
- 1 db L-es tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/3 teáskanál őrölt szegfűszeg ( elhagyható )
- vaníliás cukor vagy vanília
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 teáskanál reszelt narancshéj – elhagyható
- mascarpone krém:
- 250 g mascarpone
- 70 g porcukor
- csipetnyi fahéj
- karamell szósz recept
Sütőtökös puszedli elkészítése:
- A puha sült sütőtököt összetöröm a villával. A tojást és a cukrot összekeverem, hozzáadom a puha vajat, tökpürét, lisztet, sót, fűszereket és a szódabikarbónát Robotgéppel vagy fakanállal az egészet átkeverem.
- Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra. Sütőpapírral kibélelek egy nagyobb tepsit.
- Fagyis kanállal vagy evőkanállal kisebb halmokat adagolok egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kellő távolságra tegyük őket, hogy ne érjenek össze sütés közben.
- kb 15-20 perc alatt készre sütöm őket alsó-felső sütési módnál. Fontos, hogy jól átsüljön a tökpüré miatt, de ne égjen meg, ne száradjon ki, maradjon puha. Én úgy ellenőriztem le, hogy kivettem a tepsit és óvatosa megfordítottam, ha alul is szilárd, de még világos színű volt, akkor késznek tekintettem és valóban át is sült, de puha, “nedves” maradt.
- Ameddig hűl a süti, addig elkészítem a mascarpone krémet. Majd a kihűlt sütire kenem, vagy összetapasztom vele.