kínai szezámmagos csirke

Kínai szezámmagos csirke

Egyik nagy kedvenc nálunk a kínai szezámmagos csirke az ázsiai gyorséttermek kínálatából. A házi készítésű változatnál kisebb húsokat készítettem, mert mi jobban kedveljük a ropogósabb, kisebb falatokat. Házi pirított zöldséges tésztával tálaltam, de zöldséges tojásos rizst is kínálhatunk hozzá.

  • Tippek:
    • Ha nem kapunk kínai tésztát, akkor spagetti tésztát használjunk helyette.
    • Legutoljára nem volt itthon szezámmag, csak keverékben lenmag-szezámmag kombináció, az is ugyanolyan tökéletes volt.
    • Ha nem fogyasztjuk rögtön el az ételt, akkor inkább ne forgassuk bele a chilis-mézes öntetbe, csak közvetlenül étkezés előtt, talán így jobban megőrzi a ropogós textúrát.
    • Ha esetleg másnapra is marad a  kész húsból, akkor inkább sütőben melegítsük meg NE mikróban. Tegyünk kevés olajat a tepsibe, hogy ne égjen, ragadjon le a mézes máz és süssük újra ropogósra, de figyeljük, hogy ne égjen meg.  Nagyon finom mellé, ha héjában főtt krumplit kettévágunk, a tepsibe tesszük, a héjas fele legyen alul, sózzuk és megkenjük kevés mézzel, chiliszósszal, fokhagymával és így együtt a hússal  melegítjük, sütjük át ropogósra.

A receptben megadott mennyiség 2-3 főnek elegendő. Családi adagnál duplázzuk, triplázzuk a mennyiségeket.

KÍNAI SZEZÁMMAGOS CSIRKE RECEPT

Tojást NE tegyünk a tésztabundába, mert puha lesz és nem ropogós!!!

  • 320 g csirkemell
  • tésztabunda:
    • 5 evőkanál liszt
    • 1/2 mokkáskanál só
    • 1/2 teáskanál sütőpor
    • 1 dl víz
    • 1 evőkanál olaj
    • 3 teáskanál étkezési keményítő (én tápióka keményítőt használtam )
    • ha  fűszeresebben szeretnénk, tehetünk bele kevés ételízesítőt, fűszersót
  • mézes-chilis szezámos öntet:
    • 3 evőkanál méz (ha valaki édesebben szereti tehet még hozzá)
    • 6 evőkanál édes, vagy csípős chiliszósz
    • 2 evőkanál szezámmag vagy vegyesen lenmag-szezámmag 
    • opcionálisan: 1 gerezd fokhagyma, kellemesen pikáns ízt ad a máznak
  • Zöldséges pirított tészta:
    • 200 g kínai tészta
    • 1 közepes hagyma negyede
    • 1 kisebb répa
    • 2 levél káposzta felcsíkozva ( nekem most ez kimaradt )
    • 2-3 evőkanál olaj
    • só, bors ízlés szerint
    • 2-3 evőkanál szójaszósz
    • 1 gerezd fokhagyma

ZÖLDSÉGES KÍNAI PIRÍTOTT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE

  1. A tészta főzővizét elkezdem forralni. ( Nekem maradt húsleves alaplevem, így abban főztem ki, hogy még ízletesebb legyen.) A tésztához szükséges zöldségeket felvágom, lereszelem (kivéve a fokhagymát). Egy nagy serpenyőben/wokban kevés olajon megdinsztelem, ha kell pici vízzel párolom a zöldségeket, majd félre teszem.
  2. Ha lobog a tészta főzővize beleteszem a tésztát és az utasítások szerint főzöm. A leszűrt, lecsepegtetett tésztát a dinsztelt zöldégre teszem, majd bekapcsolva a főzőlapot elkezdem összemelegíteni, pirítani. Jól összekeverem a zöldégekkel, öntök hozzá szójaszószt, sózom ha kell, borsozom, ráreszelem a végén a gerezd fokhagymát az egészet átforgatom és kész is a tészta.

A tészta mindig kicsit más nálunk, van, hogy több szójaszósz kerül bele, van, hogy a káposzta elmarad belőle…

KÍNAI SZEZÁMMAGOS CSIRKE KÉSZÍTÉSE

  1. A tésztabundát készítem el legelőször, mert úgyis jót tesz neki, ha kicsit áll. Minden hozzávalót összekeverek egy mélyebb tálban és 10-15 percet állni hagyom. ( Ez idő alatt szoktam a tésztát elkészíteni a leírtak alapján. )
  2. A csirkemellet kisebb 2-3 cm-es kockákra, csíkokra vágom és megsózom.
  3. Az olajat elkezdem melegíteni egy serpenyőben. Amikor már elég meleg, akkor a csirkemell kockákat egyesével gyors mozdulattal megforgatom a sűrű tésztabundában és már teszem is az olajba sülni. Mikor már ropogós, világosbarna színt kapott akkor egy konyhai papírtörlőre teszem, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Két részletben sütöttem meg a receptben leírt húsmennyiséget.
  4. Egy csipesz segítségével a mézes, chilis öntetbe beleforgatjuk a ropogós csirkemelleket és egy külön tálra helyezzük őket. Ha már beleforgattuk a mézes-chilis öntetbe utána rögtön, vagy minél hamarabb tálaljuk, mert frissen, melegen a legropogósabb, utána már puhul tésztabunda. Jó étvágyat hozzá!

Több alkalommal is elkészítettem már ezt a receptet, mint az alábbi képeken.

További egyszerű étel receptek >>

Sült tofu szójaszósszal, brokkolival, tepsis édesburgonyával >>

Szezámmagos rántott csirkemell recept >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük