Egyik nagy kedvenc nálunk a kínai szezámmagos csirke az ázsiai gyorséttermek kínálatából. A házi készítésű változatnál kisebb húsokat készítettem, mert mi jobban kedveljük a ropogósabb, kisebb falatokat. Házi pirított zöldséges tésztával tálaltam, de zöldséges tojásos rizst is kínálhatunk hozzá.
- Tippek:
- Ha nem kapunk kínai tésztát, akkor spagetti tésztát használjunk helyette.
- Legutoljára nem volt itthon szezámmag, csak keverékben lenmag-szezámmag kombináció, az is ugyanolyan tökéletes volt.
- Ha nem fogyasztjuk rögtön el az ételt, akkor inkább ne forgassuk bele a chilis-mézes öntetbe, csak közvetlenül étkezés előtt, talán így jobban megőrzi a ropogós textúrát.
- Ha esetleg másnapra is marad a kész húsból, akkor inkább sütőben melegítsük meg NE mikróban. Tegyünk kevés olajat a tepsibe, hogy ne égjen, ragadjon le a mézes máz és süssük újra ropogósra, de figyeljük, hogy ne égjen meg. Nagyon finom mellé, ha héjában főtt krumplit kettévágunk, a tepsibe tesszük, a héjas fele legyen alul, sózzuk és megkenjük kevés mézzel, chiliszósszal, fokhagymával és így együtt a hússal melegítjük, sütjük át ropogósra.
A receptben megadott mennyiség 2-3 főnek elegendő. Családi adagnál duplázzuk, triplázzuk a mennyiségeket.
KÍNAI SZEZÁMMAGOS CSIRKE RECEPT
Tojást NE tegyünk a tésztabundába, mert puha lesz és nem ropogós!!!
- 320 g csirkemell
- só
- tésztabunda:
- 5 evőkanál liszt
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 dl víz
- 1 evőkanál olaj
- 3 teáskanál étkezési keményítő (én tápióka keményítőt használtam )
- ha fűszeresebben szeretnénk, tehetünk bele kevés ételízesítőt, fűszersót
- mézes-chilis szezámos öntet:
- 3 evőkanál méz (ha valaki édesebben szereti tehet még hozzá)
- 6 evőkanál édes, vagy csípős chiliszósz
- 2 evőkanál szezámmag vagy vegyesen lenmag-szezámmag
- opcionálisan: 1 gerezd fokhagyma, kellemesen pikáns ízt ad a máznak
- Zöldséges pirított tészta:
- 200 g kínai tészta
- 1 közepes hagyma negyede
- 1 kisebb répa
- 2 levél káposzta felcsíkozva ( nekem most ez kimaradt )
- 2-3 evőkanál olaj
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál szójaszósz
- 1 gerezd fokhagyma
ZÖLDSÉGES KÍNAI PIRÍTOTT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE
- A tészta főzővizét elkezdem forralni. ( Nekem maradt húsleves alaplevem, így abban főztem ki, hogy még ízletesebb legyen.) A tésztához szükséges zöldségeket felvágom, lereszelem (kivéve a fokhagymát). Egy nagy serpenyőben/wokban kevés olajon megdinsztelem, ha kell pici vízzel párolom a zöldségeket, majd félre teszem.
- Ha lobog a tészta főzővize beleteszem a tésztát és az utasítások szerint főzöm. A leszűrt, lecsepegtetett tésztát a dinsztelt zöldégre teszem, majd bekapcsolva a főzőlapot elkezdem összemelegíteni, pirítani. Jól összekeverem a zöldégekkel, öntök hozzá szójaszószt, sózom ha kell, borsozom, ráreszelem a végén a gerezd fokhagymát az egészet átforgatom és kész is a tészta.
A tészta mindig kicsit más nálunk, van, hogy több szójaszósz kerül bele, van, hogy a káposzta elmarad belőle…
KÍNAI SZEZÁMMAGOS CSIRKE KÉSZÍTÉSE
- A tésztabundát készítem el legelőször, mert úgyis jót tesz neki, ha kicsit áll. Minden hozzávalót összekeverek egy mélyebb tálban és 10-15 percet állni hagyom. ( Ez idő alatt szoktam a tésztát elkészíteni a leírtak alapján. )
- A csirkemellet kisebb 2-3 cm-es kockákra, csíkokra vágom és megsózom.
- Az olajat elkezdem melegíteni egy serpenyőben. Amikor már elég meleg, akkor a csirkemell kockákat egyesével gyors mozdulattal megforgatom a sűrű tésztabundában és már teszem is az olajba sülni. Mikor már ropogós, világosbarna színt kapott akkor egy konyhai papírtörlőre teszem, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Két részletben sütöttem meg a receptben leírt húsmennyiséget.
- Egy csipesz segítségével a mézes, chilis öntetbe beleforgatjuk a ropogós csirkemelleket és egy külön tálra helyezzük őket. Ha már beleforgattuk a mézes-chilis öntetbe utána rögtön, vagy minél hamarabb tálaljuk, mert frissen, melegen a legropogósabb, utána már puhul tésztabunda. Jó étvágyat hozzá!
Több alkalommal is elkészítettem már ezt a receptet, mint az alábbi képeken.
További egyszerű étel receptek >>
Sült tofu szójaszósszal, brokkolival, tepsis édesburgonyával >>