MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

rántott cukkini hasáb

Rántott cukkini hasáb recept

Rántott cukkini hasáb recept. Nagyon szeretjük a cukkinit minden formában, tény, hogy vannak egészségesebb változatai is , de rántva különösen finom. Régebben általában karikára szeletelve készítettem, de idő hiányában áttértem a hasáb verzióra. Inkább a kisebb, közepes, zsenge cukkinit szoktam erre a célra használni.

Nem szoktam meghámozni a cukkinit. A panírozáshoz inkább ropogósabb, rusztikusabb zsemlemorzsát használok hozzá és a még ropogósabb hatás kedvéért szezámmagot is keverek hozzá. Fedő alatt sütöm, ezért belül is garantáltan átsül, megpuhul, kívül pedig ropogós lesz. Tálalhatjuk bármilyen körettel és persze tartármártással, vagy más joghurtos, tejfölös öntettel, mártogatóval.

Remek vegetáriánus gyors ebéd, vagy vacsora. Mostanában leginkább friss, ropogós reszelt zöldség salátával kínáljuk (Répa- káposzta-jégcsapretek) és hozzá hamis tartármártással. Tejfölhöz keverek kevés mustárt, sót, pici cukrot, borsot és pár kanál bolti majonézt. Nagyon finom a rántott cukkini ezekkel a nyers zöldségekkel és öntettel.

Rántott cukkini recept:

  • 2-3 zsengébb kisebb cukkini
  • 2-3 db tojás ( vagy amennyi szükséges )
  • kevés só
  • 1 tányérnyi liszt
  • 1 tányérnyi zsemlemorzsa (vagy amennyi szükséges a panírozáshoz )
  • 2-3 evőkanál szezámmag – elhagyható
  • olaj a sütéshez

Rántott cukkini hasáb elkészítése:

  1. A megmosott, szárazra törölt cukkinit kisebb, vékonyabb hasábokra vágjuk.
  2. Csak közvetlenül panírozás előtt sózzuk meg a cukkini hasábokat, hogy ne eresszen levet, majd bepanírozzuk. Először lisztbe forgatjuk meg, majd felvert, enyhén sózott tojásba mártjuk, végül a szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk meg a cukkini hasábokat.
  3. Felmelegítjük az olajat, bő olajba süssük. Amikor már elég forró az olaj beletesszük a hasábokat, hogy egymás mellett kényelmesen elférjenek és fedő alatt, közepes lángon pár perc alatt aranybarnára sütjük az egyik felét. Fedő alatt sülve kellően átpuhul a cukkini. Majd, megfordítjuk és szintén fedő alatt átsütjük a másik felét is. Amikor kész, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
  4. Bármilyen nekünk tetsző körettel, salátával, mártogatóssal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

Cukkiniból remek főzeléket, cukkinis tökös gofrit is lehet készíteni. Zöldséges tócsnihoz is keverek cukkinit.  Nagyon finom tápláló zöldséges köles egytálételt is szoktam készíteni  cukkinival. Ezek is nagyon jó vegetáriánus recept alternatívák.

Zöldséges tócsni recept bővebben>>

Zöldséges köles egytálétel recept bővebben>>

Tökös gofri recept bővebben>>

Szólj hozzá!