Valószínűleg vagy szereted, vagy utálod a sütőtököt és ebben nincs középút akkor sem, ha erről a szezonális kávéitalról van szó! Akár megrögzött rajongó vagy, akár ki nem állhatod a sütőtök ízét, tagadhatatlan, hogy a fűszeres, sütőtökös latte az egyik legnépszerűbb őszi ital Amerikában. Honnan is származik ez a kávéital? Nézzük meg a tökfűszeres tejeskávé történetét és azt, hogyan készítheted el otthon a sajátodat!
A SÜTŐTÖKÖS LATTE / PUMPKIN SPICE LATTE EREDETE:
Bár a Starbucks kapja az összes dicsőséget, a tökfűszeres latte nem a kávéóriásnál született. Valójában sok történész úgy véli, hogy az első tökös lattét az 1980-as években Heidi Brannaman, a bostoni The Coffee Connection baristája alkotta meg. A Starbucks azonban az 1990-es években népszerűsítette az italt és azóta is milliós mennyiségben árulja. Az elmúlt években más kávézóláncok is megpróbáltak beszállni a buliba és megalkották a saját tökfűszeres lattéjukat – de úgy tűnik, semmi sem veri az autentikus Starbucks PSL-t. Igaz, mesterséges sütőtök ízt használnak, nem tökpürét, mint a házi recepteknél.
A tökfűszeres tejeskávé Amerikában mindenütt jelen van. Majdnem minden kávézóban megtalálod és még néhány gyorsétterem is beszállt már az árusításába. Nagy-Britanniában az emberek általában egy kicsit visszafogottabban viszonyulnak a sütőtökös kávéhoz. Bár természetesen kaphatóak, de közel sem olyan elterjedtek, mint Amerikában.
Hogyan készítsünk otthon sütőtökös tejeskávét? Íme egy recept, egy finom házi tökfűszeres lattéhoz, amely még a leghidegebb napokon is felmelegít:
Pumpkin spice latte recept – amerikai változat :
- 1 csésze tej (vegán változatban magtej, kókusztej )
- 1/2 csésze sütőtökkonzerv
- 1/4 csésze cukor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 adag eszpresszó vagy 1/2 csésze erős kávé
- Tejszínhab és további fahéj a díszítéshez (opcionális)
Nekem az eredeti receptben leírt fűszer kicsit soknak tűnt, ezért saját ízlésem szerint átalakítottam és készítettem egy bögrére való mennyiséget, ebből a finom tökös kávéból. Kellemes, meleg, enyhén fűszeres kényeztető nasi lett a végeredmény.
Gyors, fűszeres sütőtökös latte recept:
- 200 ml tej
- 50 ml kávé
- méz, juharszirup, cukor – ízlés szerint
- 2 nagy evőkanál sült tök pürésítve ( kb. 40 g )
- 1/3 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék ( 3 csipet )
- tetejére: tejszínhab, fahéj
Elkészítése:
Lefőzzük a kávét, vagy helyette fél dl forró vízhez adunk 1 púpos teáskanálnyi nescafét. Az előzőleg megsült tökből kiveszünk két nagy evőkanálnyi mennyiséget ( helyette használhatunk sütőtökkonzervet ) egy keverőtálba és pépesre turmixoljuk.
Hozzáadjuk a kávét, tejet, a mézet/juharszirupot és a tökfűszert, vagy mézeskalács fűszerkeveréket – kóstoljuk, hogy elég édes legyen. Mikróban, vagy edényben forróra melegítjük, de akár hidegen is fogyaszthatjuk. Tejszínhabbal, valamint kevés őrölt fahéjjal az igazi kényeztetés.
Ha szereted a sütőtököt és van is otthon kisütve egy darab, akkor próbáld ki a recepteket egy kellemes, vagy épp didergős őszi-téli napon. 5 perc alatt elkészíthető és akár halloween-partyn is felszolgálhatod!
A kávé mellett a gyerekeknek is kedvezzünk! Készítsünk nekik egy remek házi, rostos sütőtökös gyümölcslét, telis-tele sok vitaminnal, észre se fogják venni, hogy van benne sütőtök.