sajtos tejfölös csiga recept

Sajtos tejfölös csiga recept

Sajtos tejfölös csiga recept könnyen, egyszerűen. A házi péksütikben az a jó, hogy frissen, melegen ehetjük, nem kell kiszámolni darabra, hogy kinek mennyi jut belőle, hiszen van bőven…Garantáltan tudjuk miből készült, szeretettel, törődéssel gyúrtuk, finom illatok lengik be sütés közben a lakást és nem utolsósorban, a boltba se kellett elmennünk érte.

Pár perc alatt összedolgozzuk a tésztát, amíg kel, addig tesszük a dolgunk, majd kis relaxáló nyújtás, szaggatás, formázás után süthetjük is családunk nagy örömére a finomságokat.

A sajtos tejfölös tekercs alaptésztát meghagyva kedvünk szerint variálhatjuk a tölteléket, de persze az alaptészta se szentírás, bátran kísérletezzünk, ha ahhoz van kedvünk, vagy itt van pár ötlet hozzá . A sajtos tölteléket akár pizzásra, sajtos sonkásra is lecserélhetjük, vagy különlegesebb, pikánsabb sajtot, sajtkrémet is használhatunk. Én most biztosra mentem a gyerekeimnél, ezért maradtam a trappista sajt és vaj és egy kis fokhagymás fűszersó kombinációnál. Ez egy így ízvilágban kicsit a fokhagymás, sajtos tejfölös lángosra is emlékeztet.

SAJTOS TEJFÖLÖS CSIGA RECEPT:

  • kelt tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 10 dkg tejföl
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 3-4 dkg vaj
  • kb 5 evőkanál tejföl
  • só, fokhagymás grillsó ízlés szerint
  • tetejére:
  • 1 db tojás ( elhagyható, ha csak sajtot szeretnénk rátenni )
  • 10 dkg reszelt sajt

SAJTOS TEJFÖLÖS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Egy keverőtálba teszem a lisztet. Egy bögrében langyosra melegítem a tejet, belemorzsolom az élesztőt, és a teáskanálnyi cukrot. Amikor felfut az élesztő hozzákeverem a liszthez ( instant élesztő használatakor, csak a lisztre, egy kis mélyedésbe szórom a a porélesztőt, a cukrot és arra öntöm a langyos tejet ). Hozzáadom az összes többi alapanyagot ami a tésztához kell. Összekeverem az egészet, robotgéppel vagy kézzel és addig dagasztom szintén kézzel, vagy géppel, hogy az edény falától elváljon a tészta és kicsit hólyagos legyen. A meggyúrt tésztát tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarom és huzatmentes helyen kelni hagyom kb 40 percet.
  2. Ameddig kel a tészta a sajtot lereszelem a nagy lyukú reszelőn.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítom és ujjnyi vastagságúra nyújtom. Megkenem a nem folyós, de kenhető állagú vajjal, majd a tejföllel, megszórom a sóval, grillsóval és 20 dkg reszelt sajttal. Szorosan feltekerem.
  4. Előmelegítem a sütőt kb 200°C-ra. Előkészítem a sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsiket. A sajtos tekercset felszeletelem, kb 2-2,5 cm vastagságúra és elfektetve a tepsibe teszem. Hagyjunk helyet a csigák között. A tetejüket megkenhetjük tojással és arra tegyük egyenletesen elosztva a maradék sajtot, vagy csak sajtot tegyünk rá – ahogy jobban tetszik. Nagyjából még 10-15 percet a tepsiben kelesszük a csigákat.
  5. Utána az előmelegített sütőbe tesszük középső állásba és szép aranybarnára sütjük 20-30 perc alatt. Az első 10 percben légkeverést használtam, majd utána átkapcsoltam alsó-felső sütési módba. Amikor kész, rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk és frissen, melegen tálaljuk pl. egy finom tea vagy kávé mellé.

További házi péksüti, kelt tészta receptek bővebben>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük