MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sajtos-sonkás csiga

Sajtos – sonkás csiga recept

Nagyszerű sajtos-sonkás csiga recept. A tésztája jól nyújtható. Egy remek sós tészta alap, amit bármivel megtölthetünk. Én gyakran egy egyszerű sajtos-sonkás verziót készítek, de pl. fűszeresen, paradicsomszósszal is készíthető pizzás csigának.

Sajtos – sonkás csiga recept, hozzávalók:

  • tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csomag száraz élesztő, vagy 2,5 dkg friss
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2,5 dl tej
  • 6 evőkanál étolaj vagy 5 dkg vaj
  • töltelék:
  • 2 dkg vaj
  • sonka Ízlés szerint, (én egy nagy csomag selyemsonkából teszek bele annyit, amennyi befedi a kinyújtott tésztát)
  • sajt a belsejébe, (1 tálca szeletelt trappista, vagy amilyet szeretnénk, szintén amennyi, befedi a kinyújtott tésztát)
  • tetejére:
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt

Sajtos – sonkás csiga elkészítése:

  1.  A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a porélesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és dagasztom pár percig.
  2. Pihenni hagyom minimum 40-60 percet. Utána kinyújtom egy evőkanál liszt segítségével ha szükséges. Kb 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán a 2 dkg vajat és ráteszem a sonka szeleteket, majd a sajt szeleteket, úgy, hogy a kinyújtott teljes felületet befedjék.
  3. Szorosan feltekerjük, és 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sajtos-sonkás tekercseket, távolságot hagyva egymástól. Megkenjük a csigákat felvert tojással és reszelt sajtot halmozunk a tetejükre. Még 1/4 óráig pihentetjük őket. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  4. kb 1/4 óra pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük a sajtos-sonkás csigákat

Szólj hozzá!