Nagyszerű sajtos sonkás csiga recept. A tésztája jól nyújtható. Egy remek sós kelt tészta alap, amit bármivel megtölthetünk. Én gyakran egy egyszerű sajtos-sonkás verziót készítek, de pl. fűszeresen, paradicsomszósszal is készíthető pizzás csigának.
Sajtos sonkás csiga recept, hozzávalók:
- tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 csomag száraz élesztő, vagy 2,5 dkg friss
- 1 csapott evőkanál só
- 2,5 dl tej
- 6 evőkanál étolaj vagy 5 dkg vaj
- töltelék:
- 3 dkg vaj
- sonka Ízlés szerint, (én egy nagy csomag selyemsonkából teszek bele annyit, amennyi befedi a kinyújtott tésztát)
- sajt a belsejébe, (1 tálca szeletelt trappista, vagy amilyet szeretnénk, szintén amennyi, befedi a kinyújtott tésztát)
- tetejére:
- 1 db tojás
- 10 dkg reszelt sajt
Sajtos sonkás csiga elkészítése:
- A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a porélesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és dagasztom pár percig.
- Pihenni hagyom minimum 40-60 percet. Utána kinyújtom egy evőkanál liszt segítségével ha szükséges. Kb 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán a 3 dkg vajat és ráteszem a sonka szeleteket, majd a sajt szeleteket, úgy, hogy a kinyújtott teljes felületet befedjék.
- Szorosan feltekerjük, és 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sajtos-sonkás tekercseket, távolságot hagyva egymástól. Megkenjük a csigákat felvert tojással és reszelt sajtot halmozunk a tetejükre. Még 1/4 óráig pihentetjük őket. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- kb 1/4 óra pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük a sajtos-sonkás csigákat