tepsiben sült zöldségek sajttal

Sült zöldségek egyszerűen – 5 alakbarát recept

A sült zöldségek – diétás köretek, egészségesek, finomak, egyszerűen elkészíthetők és nem utolsó sorban kalóriaszegények általában, de legalábbis rostban gazdagok, így mindenképp előnyös a fogyasztásuk. A sült zöldségeket készíthetjük egy-két zöldségből, vagy zöldségek, fűszerek sokaságából egy tepsiben, serpenyőben sütve.

Persze arra azért ügyeljünk, hogy nagyjából azonos sütési időt kívánó zöldségeket tegyünk egyszerre sülni tepsibe, serpenyőbe, vagy eltérő méretű darabolással érjük el, hogy azonos időben legyenek kellően puhák, ropogósak.

Másik módja, hogy ezt megoldjuk: pl. serpenyőben sütéskor elődinsztelhetjük a lassabban sülő zöldségeket és később adjuk a gyorsan átsülőket, tepsiben szintén megtehetjük, hogy eltérő időben tesszük a tepsibe a zöldségeket.

Ha grillfunkciós, légkeveréses sütőnk van akkor kísérletezzük ki, melyik a legjobb sütési mód számunkra, hogy kívül ropogós belül puha zöldségeket kapjuk. Túl sok zöldséget ne süssünk egyszerre, mert inkább főtt zöldség lesz a végeredmény, mint sült, vagy sokáig fog tartani a sütési idő és a sok keveréstől pépesek lesznek a zöldségek. Általában jó a légkeverés és az alsó-felső sütés váltott módja.

SÜLT ZÖLDSÉG RECEPTEK – DIÉTÁS KÖRETEK

Íme 5 egyszerű, ízletes sütőben készült változat.

1, TEPSIBEN SÜLT ZÖLDSÉGEK SAJTTAL

Praktikusan „ami éppen itthon volt’ tepsis zöldség készült az egyik alkalommal. Egész évben variálhatjuk a szezonális zöldségeknek megfelelően. Készíthetünk sült zöldségeket pl. lecsósan, padlizsánnal sütve vagy répa, paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán, hagyma kombót.

  • 3-4 db közepes újburgonya
  • 1 db nagy fej hagyma
  • 1 db közepes cukkini – lehet helyette padlizsán is
  • 1 paradicsom
  • 2 db répa
  • só, bors -vagy sült zöldségekhez passzoló fűszerkeverék
  • kevés olaj
  • tetejére 5-10 dkg mozzarella sajt szeletek. ( lehet vegán sajt is )

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a répát vékonyra szeleteljük, kevés olajjal megkent tepsibe tesszük a paradicsom kivételével. A zöldségekhez is adunk 1-2 evőkanál olajat, egy fakanállal átkeverjük a tepsiben, a karikára felszeletelt paradicsomokat a tetejére tegyük.

180-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a zöldségekkel teli tepsit. Félpuhán adjuk hozzá a fűszereket, keverjük át, hogy a pirult  zöldségek nehogy megégjenek, az alul lévők pedig sülhessenek a tetején. Az utolsó pár percben rátesszük a sajtot és vele együtt ropogósra sütjük a zöldségeket.

tepsis krumpli zöldségekkel

2, ÉDESBURGONYA SÜTŐBEN

Az édesburgonya nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, nagyon egészséges és finom. Természetesen egészben, héjában és fóliában is süthetjük.

  • 3 db nagyobb édesburgonya
  • só, bors
  • kevés olaj vagy kókuszzsír/zsír

Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk és rusztikus nagyobb hasábokra szeleteljük. Egy sütőtálba tesszük a szeleteket, ne zsúfoljuk nagyon, sózzuk, borsozzuk meg. Csurgassunk rá kevés, 1-2 evőkanál olajat és kézzel oszlassuk el, hogy a burgonya szeletek minden oldalára jusson belőle.

Nagyjából 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ha szükségesnek érezzük, időnként egyszer-kétszer óvatosan keverjük át, hogy mindenhol egyenletesen szép ropogósra süljön.

édesburgonya sütve

3, SÜTŐBEN SÜLT ÉDESKRUMPLI ÉS ZELLER

  • 2 közepes édeskrumpli
  • 1-2 fej hagyma
  • 1 nagy zellergumó
  • só, bors
  • kevés olaj

A zöldségeket hámozzuk meg, vágjuk nagyobb szeletekre, hasábokra. Tegyük bele egy nagyobb sütőtálba és fűszerezzük meg, adjunk hozzá 1-2 evőkanál olajat, kézzel keverjük át. Nagyjából 200 fokon, időnként átkeverve süssük puhára. Zeller helyett más zöldségeket is használhatsz. Fokhagymás sóval is ízesítheted.

édesburgonya, ZELLER sütése tepsiben

4, TEPSIBEN SÜLT KARFIOL

Csodás, ropogós, morzsás sült karfiol köret vagy magában fogyasztva egészséges sós „nasi”. Nagyon egyszerű elkészíteni.

  • 1-2 rózsáira bontott karfiol
  • só, bors, fokhagymás só
  • kevés olaj
  • 1-2 kanál zsemlemorzsa, vagy reszelt parmezán

A kisebb darabokra, rózsáira bontott karfiolt enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, átforgatjuk, hogy mindenhol érje vékonyan az olaj. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymás sót is adhatunk hozzá ízlés szerin. Nagyjából 200 fokra előmelegített sütőben, időnként átforgatva sütjük puhára. Az utolsó pár percben megszórjuk a zsemlemorzsával vagy a parmezánnal és azzal együtt ropogósra sütjük.

 

5, SÜTŐBEN SÜLT KELBIMBÓ

  • 1-2 csomag kelbimbó ( 50 dkg – 1 kg )
  • só, fokhagymás fűszersó, bors
  • kevés olaj

Nagyon egyszerű gyors és egészséges, alacsony kalóriatartalmú köret a sütőben sült kelbimbó. A kelbimbókat megtisztítjuk, a végeket levágjuk. Kevés olajjal kikenünk egy tepsit, rászórjuk a zöldséget, fűszerezzük, megrázzuk a tepsit, hogy a guruló kelbimbók mindenhol egyenletesen fűszeresek legyenek.

Nagyjából 200 fokra előmelegített sütőben, időnként átkeverve kívül ropogósra, belül puhára sütjük. Felcsíkozott baconszalonnával is süthetjük, ha egy igazán ízletes szénhidrátszegény, de laktató ételre vágyunk.

A sütőben sült finomságok mellett, íme néhány serpenyőben sült zöldség recept:

Serpenyőben sült kelbimbó recept >>

Sült tofu édesburgonyával ás brokkolival >>

Dinsztelt lilakáposzta recept >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék